Patarimai, kaip per 15 minučių suvokti savo gyvenimo tikslus

Alanas Lakeinas, žinomas efektyvios laiko vadybos konsultantas, savo knygoje „How to Get Control of Your Time and Your Life“ (1973) pateikia paprastą būdą kaip išsiaiškinti gyvenimo tikslą. Atsakę viso labo tik į 3 klausimus jūs sugebėsite geriau save pažinti ir suprasti, ko išties norite iš gyvenimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 30, 2013, 3:40 PM, atnaujinta Feb 20, 2018, 1:42 AM

Šio pratimo atlikimui prireiks 15 minučių, 3 švaraus popieriaus lapų, laikrodžio ir rašiklio, rašo psichika.eu.

Pirmas klausimas:

Paimkite pirmąjį popieriaus lapą ir užrašykite jo viršuje: „Kokie mano gyvenimo tikslai?“ Gyvenimo tikslai tai, kitaip tariant, yra užduotys ir siekiai, kuriuos sau keliate dabarties metu.

Per 2 minutes surašykite viską, kas šauna į galvą. Stenkitės tai padaryti glaustai, pasitelkdami apibendrinančias frazes ir žodžius, venkite smulkmenų, pamėginkite aprėpti kiek įmanoma daugiau jūsų veiklos ir interesų sferų. Rašykite viską, išlaisvinkite savo vaizduotę, atidėję bet kokį analizavimą ir kritinius vertinimus į šoną.

Praėjus nustatytam laikui skirkite sau papildomas 2 minutes ir peržiūrėkite sąrašą, ar tikrai viską surašėte, ar nepraleidote ko nors svarbaus. Jei įdėmiau pažvelgsite į dabartinį savo gyvenimo būdą, tai gali padėti papildyti tikslus. Pavyzdžiui, jei skaitote knygas pakeliui į darbą, galbūt turite neįsisąmonintą tikslą pasiekti aukšstesnį savo išsilavinimą ir panašiai.

Antras klausimas:

Pirmame lape greičiausiai bus paskubomis surašyti tokie žodžiai kaip „laimė“, „sėkmė“, „turtas“, „meilė“ ir t.t. Bet kokiu atveju, atskymai į šį klausimą jau savaime padeda žymiai aiškiau pamatyti savo gyvenimo tikslus.

Paimkite antrą popieriaus lapą ir užrašykite jo viršuje: „Kaip aš norėčiau nugyventi sekančius 3 metus?“

Ir šiai užduočiai skirkite 2 minutes. Sudarykite savo atsakymų sąrašą. Tada dar 2 minutes skirkite analizei, patikslinimams, papildymams.

Trečias klausimas:

Imkite trečią popieriaus lapą ir užrašykite jo viršuje klausimą: „Jei dabar sužinočiau, kad lygiai po 6 mėnesių mane nutrenks žaibas ir aš mirsiu, kaip nugyvenčiau šiuos likusius 6 mėnesius?“

Prieš pradėdami rašyti, žinokite, kad visi su jūsų laidotuvėmis susiję klausimai ir formalumai jau išspręsti, apie tai jums nebereikia galvoti. Sutelkite dėmesį tik į tai, kaip jūs gyvensite tuos likusius 6 mėnesius.

Vėl skirkite 2 minutes atsakymų rašymui ir dar 2 minutes pasitikrinimui, papildymui, permąstymui.

Baigę užduotis dar kartą peržvelkite visus tris atsakymų lapus, palyginkite, paanalizuokite teiginius, ar tarp jų yra sąsajų, kaip šie teiginiai keičiasi ir t.t.

Pažvelgę į lapus galbūt pastebėsite, kad antro lapo atsakymai yra savotiška tąsa pirmojo, o trečiojo lapo atsakymai yra tarsi pirmų dviejų tąsa. Bet gali būti ir visai kitaip, nes žmonių tikslai gana staigiai keičiasi, kai tik jie susivokia, kad jų gyvenimo laikas ribotas.

Trečias klausimas padeda jums įsisąmoninti tai, ko jūs galėtumėte imtis, jei blaiviu protu pažvelgtumėte į savo gyvenimą. Šio klausimo paskirtis – išryškinti jūsų tikruosius tikslus.

Jei esate patenkinti tuo, kaip gyvenate, tai trečiojo klausimo atsakymai tik patvirtins jūsų gyvenimo būdą: jūs gyvensite toliau nieko nekeisdami. Jei trečiojo lapo atsakymų sąrašas gerokai skiriasi nuo to, kaip jūs gyvenate dabar, tai pats laikas susimąstyti apie permainas.

Šis pratimas – tai puikus jūsų pasitenkinimo gyvenimu indikatorius. Laikas nuo laiko rašykite atsakymus į šiuos tris klausimus naujai, kad geriau suvoktumėte savo tikruosius norus ir teisingai išsikeltumėte savo gyvenimo tikslus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste