Psichologės patarimai: kaip elgtis, kai globotinis skriaudžia jūsų biologinį vaiką?

Esu mama ir pamotė kartu. Turiu dukrą ir auginu vyro sūnų, kuris yra ne jo, bet jį augina nuo gimimo. Labai kenčiu dėl to, kad jis nuolatos skriaudžia, žemina, šaiposi iš mano dukros. Tuo pačiu aš negaliu jo nei mylėti, nei globoti. Kartu mes jau penktus metus, bet niekas nesikeičia. Esu pavargusi nuo tokio gyvenimo. Kreipėmės visur, niekas nepadeda. Jam 12 metų, o dukrai – 11 metų. Berniukas nesupranta, kad visi konfliktai prasideda nuo jo. Ta pati problema ir mokykloje. Gal turite kokių patarimų?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 16, 2013, 12:24 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 7:39 PM

Be to, berniuko mama yra gyva ir sveika, tikras tėtis taip pat visiškai sveikas žmogus.

***

Tinklalapyje psichika.eu atsako psichologė Gabrielė Vilkaitė:

Perskaičiau jūsų laišką ir supratau, kad jaučiatės pakliuvusi į spąstus ir niekaip nerandate išėjimo. Matyti, kad baiminatės dėl savo dukters ir jaučiatės pavargusi nuo nuolatinių konfliktų. Penkerius metus posūnio elgesys nekinta ir žeidžia tiek jus, tiek jūsų dukrą. Supratau, kad prašote patarimų, kaip elgtis susidūrus su netinkamu berniuko elgesiu.

Rašote, kad posūnis nuolat skriaudžia, žemina ir šaiposi iš jūsų dukters. Tai tęsiasi jau keleri metai. Suprantu, kad norite apginti savo dukrą ir neleisti su ja netinkamai elgtis. Akivaizdu, kad tai tęsiasi per ilgai. Berniukas turi žinoti, kad skriaudimas, žeminimas, šaipymasis yra netinkamas elgesys ir jis netoleruotinas, be to, netinkamai pasielgus, laukia bausmė. Kaip elgiasi jūsų vyras? Ką jūs abu sakote ir darote, kai susiduriate su netinkamu elgesiu?

Posūnis nežino ribų arba jas nuolat išbando. 12 metų vaikas turi žinoti, kas jam yra neleidžiama ir suprasti draudimų priežastis. Svarbu berniukui nustatyti ribas ir paaiškinti jų prasmę, taip pat paaiškinti, kokia bausmė jo laukia nusižengus taisyklėms, peržengus ribą (netaikyti fizinių bausmių). Ir kai tik pasireiškia anksčiau aptartas netinkamas elgesys, jūs turite pritaikyti bausmę ir nenusileisti tol, kol baigiasi bausmės laikas arba pasibaigia netinkamas elgesys.

Supratau, kad posūnis jau seniai elgiasi netinkamai ir toks jo elgesys gali būti tarsi pagalbos šauksmas. Atsiliepkite į jį ir pasistenkite suprasti, kokios netinkamo elgesio priežastys ir, ko siekia berniukas. Savo laiške rašote, kad visada berniukas pradeda konfliktus ir jūs nebežinote, kur kreiptis. Ar buvote pas vaikų psichologą ar psichoterapeutą? Nebijokite kreiptis pagalbos į juos, nes tai specialistai, kurie gali padėti išsiaiškinti netinkamo elgesio priežastis ir pasiūlys elgesio korekciją.

Savo laiške užsiminėte, kad berniuko tėvai gyvi, bet jis su jais negyvena. Tai nėra tipinė situacija ir nors daugiau nieko neparašėte, leidote suprasti, kad tarpasmeniniai santykiai tarp berniuko ir tėvų nesusiklostę. Man kyla daug klausimų. Manau, kad berniukui reikalinga psichoterapija ar psichologo pagalba siekiant išsiaiškinti vaiko viduje glūdinčią problemą ir koreguoti elgesį.

Turite klausimų psichologui? Rašykite mums psichologas@lrytas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.