Smurtą patyrusioms garsių vyrų žmonoms sunkiau ieškoti pagalbos

Išgėrus aiškintis santykius su sutuoktine ir paleisti kumščius – Lietuvos vyrams įprastas būdas pademonstruoti, kas yra šeimos galva. Tokiais atvejais taikomas ikiteisminis tyrimas, gresia kalėjimas, o kartais – įpareigojimas dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose. Labai dažnai smurtą patyrios moters elgesys priklauso nuo to, ar ateityje vyras ją vėl skriaus.

Daugiau nuotraukų (1)

Danutė Jonušienė

Jan 13, 2014, 3:07 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:58 PM

„Visuomenės elitas šiuo atveju netgi pavojingesnis moteriai. Todėl aš labai gerbiu dizainerio Aleksandro Pogrebnojaus žmoną Moniką, tą jauną moterį, kuri turėjo drąsos dėl patirto smurto kreiptis pagalbos į policiją. Manau, jai buvo labai sunku tai padaryti“, - teigė Vilniaus miesto specializuotos pagalbos centro direktorė psichologė Lilija Vasiliauskienė.

Nuskriaudė gerokai jaunesnę savo žmoną Moniką net ne tik žinomas dizaineris 45 metų A.Pogrebnojus. Ikiteisminis tyrimas dėl smurto šeimoje ne kartą buvo pradėtas skandalingojo Gintaro Einikio šeimoje.

Pernai gruodį, prieš pat Kalėdas, buvęs krepšininkas G.Einikis vėl atsidūrė areštinėje - jis pakėlė ranką prieš savo žmoną Jurgitą. Moteris buvo išgabenta į ligoninę. Atvykę į namus policijos pareigūnai 44 metų G.Einikiui nustatė vidutinį girtumą - 1,49 promilės alkoholio.

Prieš žmoną smurtavusiam 56 metų Seimo nariui Egidijui Vareikiui teismas pernai birželį skyrė neįprastai skambančią bausmę – dalyvauti smurtinį elgesį keičiančiose programose.

2012-ųjų pavasarį mėlynėmis buvo nusėtas tuometinės verslininko ir dainininko Edmundo Štengerio-Mundžio žmonos Violetos kūnas . Iš pirmo žvilgsnio spindinti sutuoktinių laimė subyrėjo į šukes.

„Aš bandžiau gintis visomis savo jėgomis, kai jis mane mušė. Bet kaip aš galėjau pasipriešinti tokiam dideliam ir stipriam vyrui? Esu silpnesnė, todėl jis ir pakėlė prieš mane ranką“, - yra kalbėjusi vienoje televizijos laidoje Violeta.

2012-ųjų birželį verslininkas Laimutis Baibokas gatvėje sumušė savo žmoną Loretą Baibokienę. Incidentas įvyko Vilniaus Gedimino prospekte, kuomet po viename bare vykusio vakarėlio sutuoktiniai nusprendė važiuoti namo.

- Kodėl vyras pakelia ranką prieš moterį? - pasiteiravau psichologės Lilijos Vasiliauskienės.

- Vyras ima smurtauti dėl to, kad jėga ir galia yra jo pusėje. Tačiau psichologinis smurtas gali prasidėti gerokai anksčiau nei fizinis smurtas, kai griebiamasi konkretaus veiksmo.

Smurto šeimoje ištakos gali būti įvairios, pavyzdžiui, vienas žmogus nusprendžia, kad gali diktuoti kitam savo sąlygas, jį kontroliuoti ir valdyti, vienas priimti šeimoje finansinius sprendimus.

Toks pavojus kur kas didesnis tose šeimose, kur sutuoktiniai smarkiai skiriasi savo amžiumi, išsilavinimu, padėtimi visuomenėje, pavyzdžiui, vyras vyresnis už savo žmoną keliasdešimt metų, vyras turi didesnį autoritetą nei moteris, jis turi daugiau socialinių galių nei moteris.

Jei vyras mano, kad yra padaręs karjerą, daug pasiekęs savo profesijoje, o jo žmona dar tik žengia pirmuosius žingsnius savo srityje - tokia nelygybė taip pat gali paskatinti sutuoktinį griebtis smurto.

Kai kam atrodo, kad tokie skirtumai neturi didelės reikšmės, kai žmonės myli vienas kitą. Taip nėra, mes gyvename patriarchalinėje visuomenėje. Labai sunku atsispirti Lietuvoje vyraujančiam požiūriui, kad vyras - šeimos galva.

Kaip taisyklė, turtingesni vyresni vyrai Lietuvoje keičia vieną po kitos moterį, renkasi gerokai už save jaunesnes, kurios privalo žinoti savo vietą.

Toks požiūris gali išklibinti meilės pamatus, o meilė auga tik tada, kai ji yra gyva, kai yra natūralus ryšys, kai vienas žmogus negali nuspręsti visko už kitą. Mylintys žmonės - lygūs tarpusavyje, abu turi vienodą galią ir įtaką.

- Ar alkoholio vartojimas gali išprovokuoti norą smurtauti?   - Nėra jokios prasmės aiškintis, ar apsvaigęs nuo alkoholio vyras gali būti žiauresnis moteriai, ar -  ne. Noriu paneigti mitą, kad vyras pradeda elgtis su moterimi agresyviai dėl alkoholio poveikio.

Smurtauja ne tik žemo socialinio sluoksnio vyrai, neturintys ko  prarasti. Skurdas, priklausomybė nuo alkoholio, socialinė atskirtis - ties tokia riba atsidūrę vyrai nėra didesni smurtautojai nei įtakingas  pareigas einantys pareigūnai, politikai ar verslininkai.

Visuomenės elitas šiuo atveju netgi pavojingesnis moteriai. Nuo smurto kenčia moterys tiek gryčioje, tiek rūmuose. Tyrimai rodo, kad moteriai didžiausias pavojus nukentėti -- jos privati erdvė. Tikimybė, kad būdama savo namuose, o ne gatvėje moteris susidurs su smurtu yra keturiskart didesnė. Už keturių sienų vyksta didžiausi nusikaltimai prieš moterį. Tuo tarpu vyrams kur kas didesni pavojai tyko gatvėje ir viešoje erdvė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.