Moterų teisių gynėjos: plaukų šalinimas – vergavimas vyrams

Pasaulyje vis daugiau moterų buriasi į judėjimus, kurie sako „ne“ plaukų skustuvams. Už natūralumą pasisakančios moterys fotografuoja savo apžėlusias kojas ir publikuoja šias nuotraukas internete. Plaukuotas pažastis ir kojas mielai demonstruoja ir ryškiausios pasaulio muzikos bei kino žvaigždės. Bet Lietuvoje apie „antidepiliacinį“ judėjimą dar negirdėti.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jul 27, 2014, 4:18 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 5:01 PM

Lietuvės labiau susirūpinusios moteriškumo išsaugojimu ir skatina viena kitą segėti sijonus, o ne mūvėti kelnes, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „Gyvenimo būdas“.

Plaukuotų kojų judėjimas žaibiškai populiarėja internete. Plaukelių nuo savo kūno nešalinančios ir nedepiliuotų kojų nuotraukas internete skelbiančios moterys sulaukė nemažo palaikymo ir sekėjų būrio.

Vis daugiau dailiosios lyties atstovių prisijungia prie Plaukuotų kojų klubo, skatinančio moteris viešinti savo natūraliai atrodančių kojų nuotraukas ir nepaisyti visuomenės primestų grožio standartų.

Sukurtas ir „Ypač plaukuotų kojų“ tinklaraštis, vienijantis prieš skustuvus nusistačiusias pasaulio moteris.

Tinklaraščio pradininkė Sarah įžanginiame tekste rašė: „Šis tinklaraštis skirtas moterims, turinčioms labai plaukuotas kojas. Tegul mūsų kojos tampa čempionėmis!“

Vos tik tinklaraštis atsirado, į jį ėmė plūsti plaukuotų kojų nuotraukos ir moterų pasakojimai apie tai, ką keičia jų sprendimas nebešalinti plaukų.

Viena jų parašė: „Aš tokia laiminga, kad nebejaučiu gėdos dėl natūralių savo kūno plaukų.“

Kita apie plaukus ant savo kojų rašė taip: „Visi aplinkiniai mano, kad jie yra vešlūs, bet man svarbu juos auginti ne tik dėl savęs, siekiančios save pamilti ir priimti tokią, kokia esu, bet ir dėl kitų žmonių, kurie galbūt plaukų gėdijasi, panašiai kaip kažkada aš.“

Dar viena nusprendusi nesiskusti kojų taip aprašė patirtį: „Nesiskutau kojų metus. Ir žinote, ką? Niekam tai nerūpi! Bent jau niekas nieko man nepasakė į akis.“

Plaukuotų kojų judėjimas pasklido ir socialiniuose tinkluose. „Tumblr“ veikia Plaukuotų kojų klubas. Viena jo narė džiaugėsi: „Mano nuostabios plaukuotos kojytės – plaukuočiausios šeimoje ir aš tuo didžiuojuosi.“

Mergina, vardu Becca, teigė: „Mano kojos plaukuotos ir, tiesą sakant, aš jaučiuosi kaip niekada moteriška!“

Nusprendusios nešalinti kūno plaukų moterys buriasi į grupes ir socialiniame tinkle „Facebook“. Šiame tinkle grupė vienija 1800 narių.

„Visi turi išsilaisvinti nuo priverstinai vienai ar kitai lyčiai priskiriamų kūno normų. Tikimės – ateis diena, kai žmonės galės rodyti kūną tokį, kokį nori turėti“, – rašoma tinkle.

Plaukelių nuo kūno nepuola šalinti ir kai kurios ryškiausios kino bei muzikos žvaigždės, neretai vadinamos stiliaus pavyzdžiais. Neskustomis pažastimis yra įamžintos dainininkės Britney Spears, Beyonce, aktorės Julia Roberts ar Halle Berry.

Madonna nuotrauką, kurioje ji demonstruoja savo gerokai apžėlusią pažastį, paskelbė socialiniame tinkle „Instagram“. Neskustas pažastis Madonna rodė segėdama erotišką juodą liemenėlę. Greta buvo parašyta: „Ilgi plaukai... Nerūpi!!!!!“

Tiesa, madą demonstruoti pažastyse augančius plaukus pradėjo ne Madonna, bet filmo „Graži moteris“ žvaigždė J.Roberts.

Dar 1999 metais aktorė romantinės komedijos „Noting Hilas“ premjeroje kilstelėjusi ranką pademonstravo pasauliui savo plaukuotą pažastį.

J.Roberts plaukuotomis pažastimis vėl buvo nufotografuota 2010 metais, kai drauge su sutuoktiniu Danny Moderiu ilsėjosi Havajuose.

Neskustomis pažastimis 2008 metais filmo premjeroje buvo įamžinta ir dainininkė Beyonce, pasižyminti nepriekaištinga išvaizda. Gerbėjus šokiravo, kai filmo „Cadillac Records“ premjeroje, įsikibusi į parankę sutuoktiniui Jay-Z, ji mojavo miniai rodydama savo plaukuotas pažastis.

Dalyvaudama 31-uosiuose Amerikos muzikos apdovanojimuose visų žvilgsnius prikaustė ir B.Spears.

Ne todėl, kad atrodė nuostabiai vilkėdama žvilgančią suknelę, bet ir dėl plaukuotų pažastų. Kaip rašo leidinys „Mirror“, panašu, kad dainininkės pažastys skustuvo nemačiusios kelias savaites.

Neskustomis pažastimis pasirodė ir aktorės Drew Barrymore ar Hillary Swank.

Nežinia, ar įžymios moterys nešalina kūno plaukų dėl paprasčiausio apsileidimo ar protestuodamos prieš visuomenės primestus moteriškus grožio standartus.

Jau aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje kovotojos už moterų teises ėmė tvirtinti, kad plaukų šalinimas yra vergavimas vyrų troškimams. Vis dėlto dauguma dailiosios lyties atstovių iki šiol šalina plaukus nuo kūno.

Kovos prieš primestus grožio standartus apraiškų būta ir anksčiau. 1968 metais renginio „Mis Amerika“ metu buvo surengta protesto akcija.

Tada apie 400 moterų protestavo prieš simboliškai moterims priskiriamas priemones ir daiktus, tokius kaip puodai, šluotos, dirbtinės blakstienos, plaukų suktukai ir kiti. Visa tai buvo viešai išmesta į šiukšlių dėžę.

Į ją keliavo ir žurnalai „Cosmopolitan“ bei „Playboy“, aukštakulniai bateliai, plaukų lakas, makiažo priemonės, korsetai, liemenėlės – tai, ką protestuotojos vadino moterų kankinimo įrankiais.

Patį „Mis Amerika“ konkursą protestuotojos įvardijo kaip moterų priespaudą simbolizuojantį renginį. Jos pasmerkė tai, kad renginyje išryškinami sutartiniai grožio standartai.

Kol moterys kitose pasaulio šalyse protestuoja prieš joms neva primetamus grožio standartus, lietuvės pasisako už moteriškumą.

Socialiniame tinkle „Facebook“ yra ne viena bendruomenė, raginanti lietuves atsisakyti kelnių ir pradėti nešioti sijonus bei sukneles.

Jau ne vienus metus daug Lietuvos moterų jungiasi prie akcijos „Gegužė – mėnuo be kelnių“.

Šią akciją pasiūlė palangiškės – šiuo metu Dubline studijuojanti ir dirbanti Kotryna bei studentės Monika ir Skirgailė.

Iš pradžių pačioms merginoms buvo smalsu išbandyti save – ar pavyks visą mėnesį išsiversti be kelnių.

Monika mano, kad raginant merginas dažniau segėti sijonus ar vilkėti sukneles išsaugoma šiokia tokia pagarba istorijai – juk kadaise moterys nenešiojo kelnių. Be to, sijonas ar suknelė skatina moteris šiek tiek pasitempti.

Mergina džiaugėsi, kad jų iniciatyva buvo priimta teigiamai ir šios akcijos dalyvių būrys kasmet auga.

„Mes sulaukiame vis daugiau komplimentų, atsiranda ir tokių, kurios kelnių nebemūvi jau metus ar net daugiau.

Tačiau netrūksta ir priešiškai nusiteikusių kovotojų už kelnes“, – apie prieštaringą reakciją pasakojo akcijos sumanytojos.

Merginos yra pastebėjusios, kad pradėjus gegužę skelbti mėnesiu be kelnių jų spintose gerokai pagausėjo sijonų bei suknelių. Vis dėlto kelnių jos neišmetė. Kitais mėnesiais jos mielai vaikšto ir kelnėtos.

Lietuvių judėjimas, skatinantis moteris prisiminti sijonus ir sukneles, kilo ne dėl kokių nors suvaržymų, bet dėl noro pabrėžti savo moteriškumą.

Tačiau kai kuriose šalyse moterys kovoja dėl teisės nevaržomoms segėti bet kokio ilgio sijonus.

Namibijoje pernai kilo didžiuliai moterų protestai prieš policijos ketinimą areštuoti moteris, seginčias mini sijonus. Neva tai nepadoru.

Kai buvo sulaikyta daugybė dailiosios lyties atstovių, segėjusių trumpus sijonus, daugiau kaip 300 moterų susirinko į Namibijos sostinės Vindhuko zoologijos sodą su plakatais, kurie skelbė: „Kaip drįstate suvaržyti mano pasirinkimo laisvę?“ bei „Areštuokite prievartautojus, o ne madingas norinčias būti moteris.“

Dėl draudimo segėti trumpus sijonus protestavo ir Ugandos bei Pietų Afrikos Respublikos moterys.

Dar anksčiau Pietų Afrikos Respublikos moterys protestavo prieš savo tautiečių siekį moterims uždrausti nešioti kelnes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.