Už besišypsančių kaukių – palūžusios sielos

Pasaulį iki ašarų prajuokina tik labai laimingi žmonės? Nieko panašaus. Negailestingų gyvenimo kirčių yra patyrę garsūs pasaulio ir Lietuvos komikai. Daugelis skaniai juokėsi iš jų nė nenumanydami, kad už besišypsančių kaukių slėpėsi suvargę žmonės, kurie brido per alkoholio klampynes, gydėsi nuo psichikos sutrikimų, išgyveno ne vienas skyrybas.

V.Šapranauskas ir R.Williamsas.
V.Šapranauskas ir R.Williamsas.
Daugiau nuotraukų (1)

Sigita Purytė

Aug 12, 2014, 11:58 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 7:59 PM

Nelaimingu komiku galima ir vadinti garsųjį aktorių, Oskaro laureatą Robiną Williamsą. Pirmadienį savo namuose Šiaurės Kalifornijoje jis rastas negyvas. Vyrą kankino priklausomybė nuo alkoholio ir gili depresija. Manoma, kad jis nusižudė. Prieš septynerius metus nusižudyti bandė ir aktorius, komikas Owenas Wilsonas. Tąkart medikai spėjo jį išgelbėti. Aktorius atsitiesė ir toliau kuria puikius vaidmenis.

Juostoje „Slėpkit pamerges“, kuri visame pasaulyje surinko 285 mln. dolerių, jis kartu su Vince'u Vaughnu vaidino du vyrukus, kurie nekviesti atvyksta į vestuves, kad susirastų merginų. Teksase gimęs aktorius vaidino ir romantinėje komedijoje „Tu, aš ir Diupri“, kurioje įkūnijo vaikiną, persikėlusį į savo geriausio draugo namus ir apvertusį aukštyn kojom jo santuokinį gyvenimą.

Šie nuotaikingi vaidmenys neapsaugojo aktoriaus nuo gilios vienatvės. Žudytis jis bandė po išsiskyrimo su mergina.

Nepakeliamas tuštumos ir kaltės jausmas

Ir Lietuva yra netekusi garsaus komiko, kuris scenoje ar prieš televizijos kameras neišsidavė apie gilias problemas. Tai - aktorius Vytautas Šapranauskas. Pernai balandį juodojo humoro asas pasitraukė iš gyvenimo.

Jį pažinoję žmonės pripažįsta, kad aktorius ne vienerius metus klimpo į alkoholizmo liūną.

V.Šapranausko kolega, aktorius Arūnas Sakalauskas, taip pat patyrė alkoholizmo baisumus. Jis „Lietuvos rytui“ yra pasakojęs, kokia nepakeliama yra priklausomybė nuo alkoholio.

„Geriančių žmonių istorijos vienodos kaip du vandens lašai. Pakanka pasiskaityti „Pasaulinę ligų klasifikacijos istoriją” – ir iliuzijų nelieka”, - sakė aktorius.

Jis atskleidė, kaip baisiai kankinasi žmonės, kurie geria: „Persekioja didžiulė kaltė, beveik nuolatinė. Kamuoja jausmas, kad visiems trukdai. Ir kad skandini visus, prie ko priartėji. Tą jausmą geriantis žmogus sutirština, išdidina. Tai vienišų žmonių liga.”

Alkoholinės duobės dugne pasidaro nebeaišku – geri, nes depresija ar depresija, nes geri. „Klausi savęs, ar geri dėl to, kad sergi depresija. Nebepajėgi susigaudyti, ar gėrimas sukelia depresiją, ar atvirkščiai“, - atviravo A.Sakalauskas.

Aplinkiniai negali padėti tokiam žmogui tol, kol jis sau neprisipažįsta, kad serga. Aktoriaus teigimu, svarbiausias ligos požymis – atkaklus problemos neigimas.

Talentas, šizofrenija ir manijos

Kelis šimtus komikų apklausę Amerikos mokslininkai pernai paskelbė šokiruojančius tyrimo rezultatus. Linksmintojai atitinka tas charakterisitkas, kurias turi šizofrenikai arba sergantieji maniakine depresija. Kalbant žmonių kalba, komikai neretai laviruoja tarp beprotybės ir kūrybiškumo.

„Kūrybiniai elementai, kurie naudojami humorui kurti, yra labai panašūs į tuos, kuruios turi šizofrenija ir bipoliniu sutrikimu sergantys žmonės“, - britų laikraščiui „The Guardian“ sakė Oksfordo universiteto eksperimentinės psichologijos departamento profesorius Gordonas Claridge.

Nors šizofrenija gali sumažinti gebėjimą kurti humorą, silpnesnė jos forma gali padidinti žmonių gebėjimą mąstyti neįprastu būdu. „Maniakinis mąstymas“, kuris pasitaiko žmonėms su bipoliniu sutrikimu, gali padėti kurti originalų humorą ar kitas idėjas“, - pridūrė mokslininkas.

Tačiau tyrėjai neigia, kad duomenys įrodo ryšį tarp komikų talento ir polinkio sirgti psichikos ligomis.

Genialaus aktoriaus istorija

Žinoma, genialūs komikai gali išlikti sveiki ir nepaskęsti alkoholyje. Antai legendinis Charlesas Chaplinas, negalėjęs pasigirti laiminga vaikyste. Komiko tėvas mirė būdamas 37-erių. Jį pakirto alkoholis. Ch.Chaplinui tuo metu buvo 12 metų. Su tėvu jis praleido labai trumpą laiką, kai motina buvo išvežta į psichikos prieglaudą.

Ši moteris gyveno taip skurdžiai, kad kartą buvo priversta užstatyti nedėvimus savo sūnaus drabužius. Ji per savo gyvenimą ne kartą buvo paguldyta į psichikos ligoninę.

Ch.Chaplinas kitaip nei jo tėvai, ilgus metus išlaikė gerą fizinę bei psichinę sveikatą.  Priešingai nei daugelis jo padūkusių veikėjų, aktorius buvo tylus žmogus, kuris daug ką laikė savyje.

Jis nemėgo prabangos. Net kai buvo sukaupęs milijonus, jis gyveno apdriskusiame bute.

Be to, jis nelaikė savęs didžiu menininku. „Nuėjau į verslą dėl pinigų ir menas išaugo iš jo“, - yra sakęs garsusis komikas.

Aktorius iškentė trejas skyrybas, turėjo keturias žmonas. Su dviem išgyveno po trejus metus, su trečiąja – šešerius, su ketvirtąja – 34-erius. Oona Chaplin ir Ch.Chaplinas susilaukė aštuonių vaikų. Ketvirtoji santuoka truko iki pat komiko mirties.

Ch.Chaplinas mirė natūralia mirtimi savo namuose Šveicarijoje. Tuo metu jam buvo 88-eri.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.