10 savybių, kuriomis turi pasižymėti geras mokytojas

Efektyvus mokymasis – gerų rezultatų garantas. Tačiau mokymosi efektyvumas priklauso ne tik nuo paties mokinio. Čia gali prisidėti ir mokytojas.

Geras mokytojas yra nešališkas ir teisingas.<br>123rf nuotr.
Geras mokytojas yra nešališkas ir teisingas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 13, 2014, 3:01 PM, atnaujinta Jan 29, 2019, 10:19 AM

Štai užsienio spaudoje pateikiamas sąrašas, ką turi mokėti geras mokytojas: pirmiausia, geras mokytojas žino, kaip kontroliuoti savo emocijas visą laiką.

Tiesa, klasėse nuolat daug painiavos ir rūpesčių.

Mokytojai turi daug pareigų, net nesusijusių su tiesioginių vaikų mokymu. Tačiau emocijų suvaldymas yra privalus kiekvienam pedagogui. Šaukiantys, grasinantys mokytojai niekuomet nepasieks gerų rezultatų.

Geras mokytojas gerbia mokinių poreikius. Jis visada pasiruošęs suteikti reikiama pagalbą, atsakyti į visus vaikų klausimus. Taip pat yra jautrus įvairių poreikių vaikams. Mokėjimas prie kiekvieno prieiti individualiai skatiną didesnį mokinio susidomėjimą.

Geras mokytojas visada nuoseklus. Jis sukuria kelis realiai pasiekiamus tikslus. Ir savo mokinius lydi link jų.

Geras mokytojas yra nešališkas ir teisingas. Gerbia visus savo mokinius, nepaisant odos spalvos, intelekto, amžiaus, religijos, turtinės ar fizinės būklės. Nei vienas vaikas neturi jausti, kad jo mokytojas yra jo bosas .

Geras mokytojas yra protingas ir rūpestingas. Jis visada pasirengęs išklausyti ir pasikalbėti. Geras mokytojas visada dalyvauja veikloje. Jeigu klasė kažką veikia, visada stebi ir klausia savo mokinių, kaip jiems sekasi.

Geras mokytojas visada šypsosi ir juokiasi. Daug jaunų mokytojų pasensta ne pagal metus, nes viskas kelia jiems nerimą. Sugebėjimas pažvelgti į kai kurias situacijas su humoru yra labai naudingas. Geras mokytojas skatina bendradarbiavimą klasėje. Jis padeda vystyti diskusijas užduodamas klausimus. Moko gerbti kitus pasisakančiuosius.

Geras mokytojas tiki vaikų galimybėmis. Jis tiki, kad visi mokiniai, atlikdami užduotis, deda visas pastangas ir gaus geriausią rezultatą. Jis vaikams padeda įsisavinti ne tik informacija bet ir įgyti įgūdžius.

Geras mokytojas nustatyto aukštus standartus savo mokiniams. Kiekvieno mokinio atlikti darbai vertinami pagal jo individualų pajėgumą. Svarbiausia – toks mokytojas leidžia tobulėti.

Geras mokytojas nuolat konsultuojasi ir ieško naujovių. Jis žino, kad neturi visų atsakymų. Toks mokytojas nori tobulėti pats.

Pamiršus visus finansinius ir politinius niuansus su šiuo sąrašu galima būtų sutikti. Tad ar turėjote tokių gerų mokytojų?

Štai psichoterapeutė Genovaitė Petronienė sako, kad geras mokytojas turi pasižymėti dviem pagrindinėmis savybėmis. Pirmiausia– nuoširdumu.

„Kaip asmenybė jis turi ne vaidinti mokytoją, bet iš tikro juo būti. Turėti patirties, jėgos, pozityvumo. Sakyti, ką galvoja. Jis turi būti nuoširdus ir dalykui, gerai jį suprasti. Kai žmogus išmano, tai, ką kalba, gali pakalbėti su humoru, visiems aiškia kalba. Vaikai labai jaučia, kai žmogus apsimetinėja“, – teigė specialistė.

Antroji savybė, anot jos, - mokinių supratimas. Mokytojas turi būti it geras psichologas. Suprantantis įvairius mokinius, su visais rasti bendrą kalbą. Prie kiekvieno mokinio turėtų būti savitas priėjimas. „Kuo mokinys brandesnis, tuo mokydamasis priklauso labiau pats nuo savęs. Mažas mokinukas nesupranta, ką jam gali duoti mokslas. Daug kas priklauso nuo tėvų. Tačiau mokytojo vaidmuo čia taip pat labai reikšmingas.“

Tačiau mokytojai dažnai turi daug papildomo darbo, nesusijusio su tiesioginiu bendravimu su mokiniais. Kaip susitvarkyti su dideliu krūviu ir aplankančiomis neigiamomis emocijomis? „Apskritai būtų geriau, jei mokytojus mažiau apkrautų administraciniu darbu. Tai labiau kenkia, negu padeda. Jei neįmanoma nieko pakeisti, mokytojai turėtų kuo mažiau emociškai reaguoti į papildomus darbus. Priimti tai kaip kainą už savo profesiją“, – apie mokytojų sunkumus darbe kalbėjo G. Petronienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.