Pikta veido išraiška padeda dominuoti tarp aplinkinių

Išraiška, atsiradusi veide apėmus pykčiui, universali – suraukti antakiai, išsiplėtusios šnervės, kietai sučiauptos lūpos. Ši išraiška vienoda visose tautose. Netgi nuo gimimo aklų vaikų veidai įgyja šią išraišką, kai jie pyksta. Anksčiau atlikti tyrimai parodė – pyktis yra geriausia priemonė išspręsti konfkliktu savo naudai, rašo „Science World Report“.

Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad žmogus su piktu veidu atrodo stipresnis.<br>123rf nuotr.
Mokslininkai iškėlė hipotezę, kad žmogus su piktu veidu atrodo stipresnis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 12:39 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:47 PM

Kuo daugiau žalos žmogus gali padaryti kitiems, tuo didesnę jėgą jis turi. Grasinanti išraiška gali padėti žmogui derybose. Mokslininkai jau išsiaiškino, kad stiprius vyrus lengviau suerzinti, jie dažniau mušasi, neteisingai elgiasi su kitais, sprendžia konfliktus savo naudai, ir tai darydami dažnai pasitelkia kovinius veiksmus.

Tuo remdamiesi mokslininkai iškėlė hipotezę, kad žmogus su piktu veidu atrodo stipresnis. Mokslininkai kompiuteriu sugeneravo veidus, kad pademonstruotų, kaip kiekvienas atskirai paimtas bruožas piktame veide daro įtaką jėgos pojūčiui.

Pavyzdžiui, suraukti antakiai patys savaime nedaro veido piktesniu. Tačiau kai tyrimo dalyviams buvo parodyti veidai su surauktais ir su pakeltais antakiais, jie pareiškė, kad veidai su surauktais antakiais priklauso stipriems žmonėms.

Atsižvelgiant į ankstesnius tyrimus, pažvelgę į kieno nors veidą, mes lengvai galime nustatyti, ar jis stiprus. Stiprūs žmonės, kaip taisyklė, dažniau pasiekia, ko nori. Mokslininkai padarė išvadą, kad evoliucinė piktos veido išraiškos prasmė yra grėsmės demonstravimas. Pagrindinė jos funkcija – išgąsdinti, todėl pykčio išraiška tapo būtent tokia.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.