Aštuoni vyrų, mėgstančių manipuliuoti moterimis, tipai

Ar pamenate, kaip britų rašytojos Helen Fielding knygos „Bridžitos Džouns dienoraštis“ herojė davė sau žodį nesusitikinėti su alkoholikais, darboholikais, nekenčiančiais žmonų, šovinistais, smegenų pudrintojais ir alfonsais? Tik gaila, kad Bridžita nepateikė instrukcijos, kaip visus juos atpažinti.

Įsimylėjusi pasistenkite pažvelgti į santykius objektyviai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Įsimylėjusi pasistenkite pažvelgti į santykius objektyviai.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2014-11-09 14:36, atnaujinta 2018-01-21 23:10

Rožiniai įsimylėjėlės akiniai dažnai trukdo įžiūrėti, ar gerbėjas iš tiesų nuoširdus, ar žaidžia moters jausmais. Tad įsimylėjusi pasistenkite bent trumpam nusiimti tuos akinius ir pažvelgti į santykius objektyviai. Jeigu vyras atitinka vieną iš septynių žemiau išvardintų tipų, neabejokite: jūs turite reikalą su manipuliatoriumi, rašo „Elle“.

Alfonsas. Santykiai su alfonsais klostosi pagal standartinį scenarijų. Šiandien jūs už mylimąjį mokate restorane (nes jis užmiršo piniginę), rytoj – skolinate stambią pinigų sumą (jis žada grąžinti po poros dienų, tačiau pamiršta), po savaitės jis jau gyvena jūsų bute, o jūs jam perkate drabužius ir maisto produktus.

Globėjos vaidmuo kurį laiką gali būti labai patrauklus. Bet jeigu mylimojo finansinė krizė užsitęsia ir jis nesiliauja reikalauti iš jūsų pagalbos sugalvodamas vis naujų atsikalbinėjimų, – greičiausiai jumis paprasčiausiai naudojamasi, o po įsimylėjėlio kauke meistriškai slepiasi tinginys.

Kolekcininkas. Jis – lovelasas, moka įtikti damoms, o, paprastai šnekant, yra tiesiog mergišius. Moka gražiai asistuoti ir sužavėti surepetuotomis frazėmis – nuo tokių galvą pameta net ir nenaivios moterys.

Iš kolekcininko laukti rimtų jausmų nėra prasmės. Jo gyvenimo stilius – santykiai su keliomis draugėmis vienu metu. Sulaukęs jų prielankumo, kolekcininkas deda dar vieną pliusiuką savo pergalių sąraše ir nesunkiai susitelkia pulti naują taikinį. Jeigu jus tenkina trumpalaikis romanas be įsipareigojimų, mėgaukitės akimirka. Bet jeigu ieškote rimtų santykių, bėkite kuo toliau nesidairydama.

Donžuanas. Nuo paviršutiniško kolekcininko jis skiriasi jausmų nuoširdumu. Tai žmogus – dramos teatras, meilė jam – spektaklis, nesvarbu, kad vieno veiksmo, tačiau būtinai su polėkiu.

Šiandien jūsų gerbėjas po langu jums dainuos serenadas ir grasins nusiskandinti, jeigu nesutiksite už jo ištekėti. Rytoj tas pačias serenadas jis dainuos jūsų kaimynei, gyvenančiai aukštu žemiau, o jūs sutrikusi galvosite: nejaugi jis apsimetinėjo?

Neapsimetinėjo. Tiesiog kitaip jis nemoka. Ką gi daryti? Geranoriškai išklausyti serenadas, iškilmingai pašventinti į riterius, dosniai apdovanoti aplodismentais ir paleisti į visas keturias puses. Suprantama, jeigu nenorite, kad jūsų gyvenimas pavirstų dramos spektakliu.

Tironas. Tironai įsitikinę, kad geriau už jus žino, kaip jums gyventi, ir fanatiškai primeta savo scenarijų, visaip ribodami jūsų laisvę. Jie jus privers nutraukti bendravimą su neįtinkančiomis draugėmis, išrinks jums pomėgius, drabužius, profesiją – žodžiu, už jus suplanuos visą jūsų gyvenimą.

Tokius santykius pavadinti meile galima tik su didelėmis išlygomis: tironą valdo ne tiek jausmai, kiek valdžios ir kontrolės siekimas.

Gali būti, kad iš pradžių jums netgi labai patiks, kad vyras priima sprendimus už jus. Bet būkite atsargi: kuo ilgiau tęsis santykiai su tironu, tuo bus sunkiau ištrūkti į laisvę.

Mamytės sūnelis. Išlepintas, kaprizingas ir nesavarankiškas – tai pagrindiniai tokio vyro bruožai. Jis nuoširdžiai mano, kad jūs turite būti be galo laiminga vien dėl jo buvimo šalia, o jūsų misija – maitinti jį pyragais pagal mamos receptą ir skalbti kojines.

Būkite pasirengusi, kad šiuose santykiuose būsite trise: jūs, jis ir jo mama. Pastaroji – tegul ir netiesiogiai, per begales palyginimų, kurie visada ne jūsų naudai. Anksčiau ar vėliau jūs užsimanysite šalia savęs matyti ne berniuką, o vyrą ir susilaukti su juo vaiko. Ir būti mama jam, o ne vyrui.

Piteris Penas. Šį manipuliatoriaus tipą nelengva atpažinti: jis kartais atrodo lyg plevėsa, kompanijos siela, o kartais – karjeristas, neretai – intelektualas. Su tokiu vyru įdomu ir, atrodytų, niekas netrukdo šalia jo būti iš tiesų laimingai.

Iki tos akimirkos, kol jis pareikš, kad nėra „pasirengęs rimtiems santykiams“, „nesukurtas šeimai“, „vertina laisvę“ ar (dėmesio – tai labai populiari formuluotė!) „netiki meile ir santuoka“.

Išvertus į normalią kalbą tai reiškia, kad jis nenori ir paniškai bijo suaugusių žmonių santykių, atsakomybės ir įsipareigojimų. Piteriui Penui patinka būti berniuku be rūpesčių – ir nesvarbu, ar jam 25-eri, ar 55 metai.

Vampyras. Šio tipo vyras mėgsta tris dalykus – kritikuoti, skųstis ir depresuoti. Ir tai daro įsijautęs, užtikrintai, pabrėžtinai, patirdamas iš to aiškų malonumą.

Jūsų vaidmuo bendraujant su vampyru – klausytis, raminti, pritarti, įtikti, guosti. Pabuvusi su tokiu vyru vos porą dienų pradėsite jausti, kad visas aplinkinis pasaulis jau ir jums atrodo nuobodus ir be jokio džiaugsmo, o priežasčių šypsotis iš viso neliks – juk nepasitenkinimas gyvenimu labai užkrečiamas.

Tai paaiškinama paprastai: vampyrai minta kitų žmonių emocijomis. Taigi jei jūsų nevilioja nemokamos psichoterapeutės vaidmuo – atsisveikinkite su vampyru, kol jis galutinai neatėmė iš jūsų sugebėjimo mėgautis gyvenimu.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.