Kas gražuoles traukia prie „blogiukų“ - nauda ar instinktai?

Buvusi „Olialia pupyčių“ narė Marina Bui ištikimai lanko kalėjime sėdinti Agurkinių vadeivą Saulių Velečką. Jos kolegė Skaistė Steikūnaitė dega aistra kitam „agurkiniui“ - Aurelijui Perminui, dar vadinamam Šūdmaišiu. Kodėl pabrėžtinai seksualios, itin moteriškos merginos nusižiūri „blogiukus“? Kas tai – ciniškas išskaičiavimas, tikintis materialinės naudos, ar iš tiesų priešingybės viena kitą traukia?

A.Kaluginas reiškinį, kai gražuoles traukia pabaisos, savo knygoje vadina Džozianos kompleksu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
A.Kaluginas reiškinį, kai gražuoles traukia pabaisos, savo knygoje vadina Džozianos kompleksu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Rinktis „pabaisas“ gali paskatinti ne tik vaikystės patirtys, bet ir pats vyriškumo supratimas.<br>123rf nuotr.
Rinktis „pabaisas“ gali paskatinti ne tik vaikystės patirtys, bet ir pats vyriškumo supratimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Jurgita Noreikienė

Nov 26, 2014, 2:10 PM, atnaujinta Oct 18, 2017, 11:51 AM

Psichologas, knygos apie kompleksus „Complexus amoris“, kuri pasirodys jau gruodžio pradžioje, autorius Andrius Kaluginas mano, kad išskaičiavimas čia niekuo dėtas. Neretai pasitaiko, kad gražuoles iš tiesų traukia pabaisos – tiesiogine ar perkeltine prasme.

„Vadinu tai Džozianos kompleksu – liaudiškai kalbant, „gražuolės ir pabaisos“, - aiškina psichologas. - Moterį nenumaldomai traukia „blogiukai“ vyrai – negražios išvaizdos arba gyvenantys nelabai socialiai priimtiną gyvenimą“.

Vaikystė

Džozianos komplekso priežasčių gali būti įvairių, bet pirmiausiai jų reikėtų ieškoti vaikystėje.

„Tokia moteris turi pamatinį Elektros kompleksą ir pasąmoningai ieško tėčio – o jos tėtis buvo, pavyzdžiui, negražus. Jai jo išvaizda nebuvo svarbi – ji tiesiog mylėjo savo tėtį.

Arba gal jos tėtis buvo asocialus – girtuoklis, banditas. Tuomet moteris, vedama pasąmoninio Elektros komplekso, šliejasi prie tokių vyrukų“, - aiškina A.Kaluginas.

Kitas variantas – mergaitė vaikystėje pažinojo suaugusį vyrą, kuris jai buvo autoritetas – atrodė mielas, artimas, protingas, tačiau jis buvo negražus ar „blogiukas“. Tačiau vaikystės atsiminimai apie tą žmogų yra šilti.

Vyriškumo supratimas

Rinktis „pabaisas“ gali paskatinti ne tik vaikystės patirtys, bet ir pats vyriškumo supratimas.

„Susidūrus su banditais, „blogiukais“ ir „negražuoliais“, moteriai gali pasireikšti senasis instinktas – kad vyras, kuo jis brutalesnis, tuo geriau apgins savo patelę.

Tuomet jai pasąmoningai, instinkto lygmenyje susidaro įspūdis, kad būtent su juo yra saugu, ir moteris šliejasi prie tokių vyrų“, - dėsto psichologas.

Nuo tokių vyrų dvelkia patinišku seksualumu – instinktų lygmenyje jie atrodo labai stiprūs, pasitikintys savimi, seksualiai labai aktyvūs.

Vyrai, savo ruožtu, taip pat instinktyviai reaguoja į gražią, moterišką patelę. Tačiau šis instinktyvus partnerių rinkimasis nebūtinai reiškia, kad tie žmonės yra žemesnio intelekto, patys gyvenantys „instinktų lygmenyje“ - kaip anekdotuose apie tai, kodėl „fyfos“ ir „forsai“ vieni kitus taip puikiai supranta – nes yra panašaus proto.

Pasak A.Kalugino, tiesioginių instinktyvumo sąsajų su intelektu negalima daryti. Bet šiokio tokio ryšio esama.

„Intelektas yra racionalus protas, moralinės ir socialinės normos. Jeigu intelekto lygis kiek mažesnis, moralumas ir socialumas kiek silpnesni – tuomet, aišku, žmogus labiau instinktams pasiduoda, jo moraliniai ir socialiniai stabdžiai silpnesni“, - aiškina psichologas.

Aplinka

Dar viena priežastis, dėl ko „gražuolės“ renkasi „pabaisas“ - aplinka.

„Moteriai įgrysta pasipūtusių išpuoselėtų gražuolių draugija, vadinamoji „tuštybės mugė“, ir jai tampa neįdomu.

Norėdama ištrūkti iš savo įprasto pasipūtusių gražuolių rato, ji ieško naujų įspūdžių ir nuotykių – kitokių, nei tie, kuriuose ji gyvena“, - pasakoja A.Kaluginas.

Prie „pabaisų“ gali traukti ir dėl menkavertiškumo komplekso. Tuomet moteris pasąmoningai mano, kad yra neverta normalaus vyro.

Ryšys gali būti ilgalaikis

„Gražuolės“ ir „pabaisos“ ryšys gali būti ilgalaikis – rizikos, pasak psichologo, lygiai tokios pat, kaip ir paprastų porų.

Moteriška švelni būtybė, susisaistydama su brutaliu „pabaisa“, savo fiziniu saugumu rizikuoja ne daugiau, nei bet kuri kita, susidėjusi su „geru berniuku“, kuris tampa alkoholiku ar smurtautoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.