Ar tiesa, kad „pavydi – vadinasi, myli“?

Sakoma, kad pavydas yra lietuvių nacionalinis bruožas. Vis tik tą patį sako ir latviai, ir kitos pasaulio tautos. Egu.lt lektorius Juris Belte teigia, kad pavydas visuomet veda prie skyrybų. Todėl poros santykiuose šiai emocijai vietos nėra. Pasak jo, pavydas tai atvirkščioji pasitikėjimo pusė, o sveikuose santykiuose turėtų vyrauti pagarba ir pasitikėjimas.

Paprastai pavydas poros santykiuose prasideda nuo klausimų, vėliau jis pereina į žinutes, sekimą, o galiausiai – į psichologinį ir fizinį smurtą.<br>123rf nuotr.
Paprastai pavydas poros santykiuose prasideda nuo klausimų, vėliau jis pereina į žinutes, sekimą, o galiausiai – į psichologinį ir fizinį smurtą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-15 13:30, atnaujinta 2018-01-19 03:53

Pavydas – tai diskomforto jausmas

Paprastai pavydas turėtų būti skiriamas į dvi rūšis. Pirmuoju atveju diskomforto jausmas kyla dėl kito žmogaus pasisekimo. Toks pavydas kyla kai lyginame save su kitais žmonėmis. Žmogus yra linkęs apie save galvoti geriau, nei apie kitus.

Įsivaizduokime, kad kaimynas įvažiavo į kiemą su nauju automobiliu. Kas nutinka mums? Mes jam pavydime, nes manome, kad jis to nevertas. Kuo geriau iki tol galvojome apie save, tuo stipresnis būna pavydas. Šiuo atveju jis visuomet susijęs su saviverte.

Kodėl partneris pavydi?

Poros santykiuose dažniausiai vyrauja kitos rūšies pavydas. Tai diskomforto jausmas kai mums brangaus žmogaus pavydime kitiems. Pavydus partneris sunkiai perneša informacijos trūkumą, jam atsiranda nuolatinis nerimo jausmas. Jis siekia kontroliuoti ir nuolatos reikalauja informacijos, pasiaiškinimų, elgiasi su jumis labai savininkiškai.

Tokį pavydą gali sukelti žema savivertė. Jeigu partneris nepasitiki savimi ir mano, kad yra nevertas jūsų, atsiranda baimė prarasti, noras nuolat tikrinti, ką jūs veikiate. Pavydas gali kilti dėl socialinių nuostatų, manymo, kad kitas žmogus sukūrus šeimą tampa nuosavybe. Taip pat mes esame linkę kitame žmoguje įžiūrėti tai, kas būdinga mums patiems. Jeigu žmogus yra linkęs „eiti į kairę“, jis to paties laukia ir iš partnerio.

Ką daryti?

Paprastai pavydas poros santykiuose prasideda nuo klausimų, vėliau jis pereina į žinutes, sekimą, o galiausiai – į psichologinį ir fizinį smurtą.

Jeigu jūsų partneris yra pavydus, jis vis dažniau ima uždavinėti klausimus „kur buvai?“, „kodėl užtrukai?“, „kas tau vakar skambino?“. Paprastai mes pradedam jam teisintis. To daryti negalima, nes pavyduoliui niekuomet nebus gana. Kuo daugiau jam teisinsitės, tuo labiau „maitinsite“ jo pavydą. Jeigu jo pavydas iš tiesų yra nepagrįstas, tiesiog atvirai jam pasakykite, kad manote, jog pasitikėjimas meilėje yra labai svarbu ir geriau būtų išsiskirti, nei gyventi nuolatiniais įtarinėjimais. „Jeigu partneris tikrai jus myli, jis turi suprasti, kad peržengia ribas ir sustoti. Na, o jeigu jis nieko nekeičia, gal tokius santykius iš tiesų verta nutraukti“ – svarsto Juris Belte.

Jeigu pavydūs esate jūs, privalote dirbti savimi. Kitas žmogus jums nepriklauso. Partnerystė tai yra geranoriškumas, net ir santykiuose kiekvienas žmogus priklauso tik sau. Jūs esate kartu, nes turite bendras vertybes, šeimą, vaikus, turtą. Bet žmogus nėra daiktas. Pagalvokite iš kur kilo pavydas? Gal būt tai nepasitikėjimas savimi, kurį reikėtų spręsti.

Parengta pagal Egu.lt lektoriaus Juris Belte video mokymų ciklą „Vyrai ir moterys“.

Jeigu norite užduoti klausimą Egu.lt ekspertams psichologijos, vaikų auklėjimo, sveikatingumo skatinimo, tarpusavio santykių tema, rašykite gyvbudas@lrytas.lt nurodydami, kad tai klausimas ekspertui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.