Ką daryti, kad egoizmas neapkartintų švenčių?

Kūčios, kai prie bendro stalo susirenka visa šeima: tėvai, vaikai, broliai, seserys, seneliai ir anūkai, gali tapti ne tik šeimos švente, bet ir šeiminio barnio priežastimi.

Būna, kad patys sutuoktiniai susipyksta, nes kiekvienas per Kūčias nori būtinai važiuoti pas savo tėvus.<br>„123rf“ nuotr.
Būna, kad patys sutuoktiniai susipyksta, nes kiekvienas per Kūčias nori būtinai važiuoti pas savo tėvus.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Dec 24, 2014, 11:29 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:05 AM

Ne vienoje šeimoje prasideda pykčiai, bandant išspręsti, atrodytų, paprastą klausimą: pas kieno tėvus – jo ar jos – šią šventę švęsti.

Pamiršta apie kitus tėvus

Psichologė, psichoterapeutė Genovaitė Petronienė pasakojo, kad daugiausia problemų, sprendžiant, pas ką bus švenčiamos Kūčios, kyla dviem atvejais: arba tada, kai jauna pora yra ką tik pradėjusi bendrą gyvenimą ir jų tėvai dar nespėjo susitaikyti su pasikeitusia padėtimi, arba tuomet, kai santykiuose yra per daug egoizmo.

„Ką tik susituokusių žmonių tėvai dar nebūna spėję suprasti, kad, be jų, egzistuoja dar vieni tėvai, kuriuos per šventes irgi reikia aplankyti. Tai jiems būna netikėtumas. Todėl į klausimą, pas ką bus švenčiamos Kūčios, sureaguoja emocingai ir pradeda su kita puse pyktis“, – pažymėjo G.Petronienė.

Ne retesnė konfliktų priežastis yra tėvų egocentriškumas, kai labai daug reikalaujama iš vaikų ir kiekvienas bando juos palenkti į savo pusę.

Pasak psichoterapeutės, egoizmas tėvų ir vaikų santykiuose yra ne toks jau retas reiškinys. Dažnai jis būna persisvėręs į kurią nors pusę: arba vaikai elgiasi labai savanaudiškai ir nuolat ko nors nori iš tėvų, arba tėvai – iš vaikų.

Kai visa šeima yra tik vaikas

Daug problemų dėl to, pas ką švęsti Kūčias, kyla ir tada, kai tėvai jaučiasi nelaimingi, nes, pavyzdžiui, yra vieniši.

„Įsivaizduokite, jeigu gyvena vieniša motina, kuri neturi nei vyro, nei savo tėvų, tik vienintelę dukterį ar sūnų. Galima suprasti, kad tokiais atvejais ji, likusi viena per Kūčias, jaustųsi labai vieniša. Dar blogiau būna, kai abiejų sutuoktinių motinos gyvena po vieną ir turi po vieną vaiką, kuris joms ir yra visa šeima. Tokiais atvejais tai būna tikra tragedija“, – užjautė G.Petronienė.

Būna, kad ir patys sutuoktiniai susipyksta, nes kiekvienas per Kūčias nori būtinai važiuoti pas savo tėvus.

Dar blogiau, jeigu yra ir seneliai, kurie reikalauja, kad visa šeima rinktųsi pas juos, ypač jeigu tie seneliai – kaprizingi ir konfliktiški. Tuomet ne tik vaikams, bet ir tėvams tenka spręsti klausimą, pas ką rinktis per šeimos švente laikomas Kūčias.

„Laimė, tokiais atvejais, kai seneliai yra konfliktiški, tėvai dažniausiai būna gero charakterio ir su jais būna lengviau“, – sakė pašnekovė.

Galima susitarti taikiai

Pasidomėjus, kaip taikiai išspręsti klausimą, pas ką reikėtų švęsti Kūčias, G.Petronienė patarė nežiūrėti į šventes labai emocingai ir truputėlį padėti savo ego į šalį, pamiršti daugiamečius įpročius.

„Daugelis šeimų panašias problemas sprendžia taip: vienais metais pas vienus tėvus sutinka Kūčias, pas kitus – Kalėdas, o kitais metais – atvirkščiai.

Jeigu tėvai gyvena tame pačiame mieste, tai pas vienus praleidžia vieną vakaro dalį, o pas kitus – likusią. Tada visi būna laimingi. Tragedija dėl to nebūtinai turi įvykti, bet vis dėlto jos įvyksta“, – teigė psichologė.

Pas vaikus važiuoja nenoriai

Yra  dar vienas variantas – vaikams pasikviesti abejus tėvus į savo namus. Bet šitas variantas, anot G.Petronienės, yra šiek tiek prastesnis, nes vieno ir kito tėvai ne visada gerai sutaria.

„Tada tos šeiminės atmosferos visai nejusti – tėvai tik vieni ant kitų griežia dantį, laido vieni kitiems pastabas, vaikai juos bando taikyti, o tada visi susipyksta. Be to, tėvai yra vyresni, todėl jiems atvažiuoti pas vaikus būna sunkiau, ypač jeigu gyvena ne tame pačiame mieste“, – mano psichologė.

Švęsti Kūčių pas vaikus tėvai gali nenorėti ir dėl psichologinių priežasčių.

Juk įprasta, kad tas, pas ką visi susirenka, kaip šeimininkas diktuoja savo taisykles, ruošia valgius, tampa vakaro autoritetu. O tėvai, pasak pašnekovės, yra įpratę gyventi pagal hierarchiją, kur autoritetai savo vaikams nuo mažens būdavo jie. Todėl nelabai norisi važiuoti pas vaikus į svečius, nes tada vaikai pasijustų šeimininkais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.