Pirmosios Kalėdos su kūdikiu - kitokios nei įprastai

Pirmosios Kūčios su kūdikiu - tikras stebuklas. Tai akimirkos, kurios viską įprasmina. Deja, tačiau nepaisant didelio džiaugsmo, neretai pirmoji šventė su vaikučiu gali sukelti nemažai streso. Ką daryti, kad pirmosios Kūčios su mažu vaiku būtų saugios, šiltos ir gražios?

Maži vaikai yra labai jautrūs garsams<br>123rf.com
Maži vaikai yra labai jautrūs garsams<br>123rf.com
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 24, 2014, 7:07 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:34 AM

Pirmosios šventės su vaiku yra labai svarbus įvykis. Tai svarbu ne tik šeimai, bet ir mažam vaikučiui, kuris, nors nesupranta, bet jau domisi ir stebi tai, kas vyksta aplinkui. Reikėtų nepamiršti, jog šventės, daug svečių, triukšmas bei aplinkos pasikeitimas vaikučiui gali sukelti nemažai streso. Tačiau yra būdų, kaip padaryti, kad naujagimis jaustųsi saugus ir nejaustų streso. Patarimai dalinasi portalas mjakmama24.pl

1. Kuo mažiau atrakcijų – tuo geriau

Nors galėtų atrodyti, jog šventės – puiki proga visai šeimai parodyti savo Kalėdinį džiaugsmą, naujagimiui tai gali nepatikti. Itin daug žmonių bei triukšmo vaikučiui gali sukelti nesaugumo jausmą. Gerai būtų suplanuoti taip, kad visi svečiai nesuvažiuotų pas jus vienu metu. Geriausia, kad artimieji susitartų tarpusavy ir vieni aplankytų jus vieną dieną, kiti – kitą. Panaši situacija yra ir su vietos keitimu. Kuo vaikas mažesnis, tuo sunkiau prisitaiko prie vietos keitimo, todėl per šventes patartina būti namuose. Namie kūdikis jaučiasi saugus, ramus.

2. Šiek tiek tyliau

Maži vaikai yra labai jautrūs garsams, šurmuliui. Kuo vaikas mažesnis, tuo jo reakcija bus stipresnė – kai kurie tokiu atveju jaučiasi nesaugiai, kiti – nepasitenkinimą rodo isterijomis. Stenkitės, kad jūsų namuose nebūtų to nesaugumo šaltinio. Šį kartą atsisakykite garsios muzikos, dainavimo. Paprašykime, kad svečiai nedainuotų, negiedotų, o kai mažylis pavargs – užtikrinkite jam miegą kitame kambaryje.

3. Dovanos nėra svarbiausias dalykas

Kūdikiai dar nesugeba džiaugtis dovanomis, nesupranta to, jog kažką gavo dovanų. Todėl nevertėtų taip sureikšminti dovanų, o jei jau nusprendėte padovanoti – verčiau rinkitės vieną, dvi dovanėles. Svarbu, kad žaislai irgi nekeltų triukšmo, nebūtų su garsia muzika. Labiau tiktų praktiški dalykai, tokie kaip rūbeliai. Beje, reikėtų vengti ir Kalėdų senelio įvaizdžio – toks „įdomus dėdė“ tikrai gali išgąsdinti vaikutį.

4. Atsargiau su maistu

Šventiniu laikotarpiu motina, kuri maitina kūdikį krūtimi, turėtų stebėti, ką valgo. Svarbiausia yra vengti alergiją keliančių produktų, taip pat sunkiai virškinamo maisto.

5. Svarbiausia yra saugumas

Šventiniu laikotarpiu, kai visur triukšmas, susirūpinę veidai vertėtų prisiminti, jog svarbiausia yra vaikučio saugumas. Šventinę nuotaiką labai lengva sugadinti kokiu nors netikėtu įvykiu. Reikėtų vengti nesaugių daiktų, kuriuos galėtų pasiekti jūsų mažylis. Jeigu vaikutis ropoja, nepirkite didelės gyvos eglės arba nupirkite mažesnę ir pastatykite ją aukščiau. Stiklinius eglutės žaisliukus, burbulus pakeiskime į plastmasinius.

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.