7 vyrų archetipai: ar visus pažįstate?

Nuo seno vyrams buvo priskiriami kario, gynėjo, šeimos galvos vaidmenys. Jiems priskiriamos tokios savybės, kaip atkaklumas, protas, sugebėjimas siekti tikslo. Šios savybės laikomos vyriškumo etalonu. Psichologai yra išskyrę septynis pagrindinius vyriškų charakterių archetipus. Kuris iš jų – jūsų vyras ar mylimasis?

Stiprus teisingumo jausmas verčia „karį“ gyventi nuolatinėje kovinės parengties būsenoje.<br>123rf nuotr.
Stiprus teisingumo jausmas verčia „karį“ gyventi nuolatinėje kovinės parengties būsenoje.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 6, 2015, 4:44 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:01 PM

1. Karys

Šio tipo vyrai – gimę nugalėti. Šiam tikslui pašvęstas visas jų egzistavimas. „Kariui“ svarbus ir kovos procesas, ir jo rezultatas. Stiprus teisingumo jausmas verčia šį vyrą gyventi nuolatinėje kovinės parengties būsenoje. Tačiau, gindamas savo teritoriją, „karys“ stengiasi kuo labiau praplėsti jos ribas ir užgrobia svetimas teritorijas. Tokiems vyrams gali būti būdingi agresijos protrūkiai ir pyktis.

2. Filosofas

„Filosofui“ būdingas tobulėjimo ir pažinimo siekis. Už visas žmonijai žinomas politines, mokslines, psichologines ir socialines teorijas turime dėkoti būtent šio archetipo vyrams. Jie jaučia gana didelį poreikį perduoti savo patirtį ir žinias. Problemos santykiuose su moterimis kyla tuomet, jei toks vyras savo išrinktajai priskiria mokinės, o ne palydovės vaidmenį.

3. Pirklys

Šiame archetipe harmoningai dera prieš tai minėtų archetipų savybės, apdovanodamos „pirklius“ komunikabilumu, protu, artistiškumu, finansine sėkme ir sugebėjimu siekti tikslų. Silpnoji „pirklių“ pusė – nepastovumas ir stabilumo stoka santykiuose su priešinga lytimi. Veikdamas kaip žaidėjas, „pirklys“ savo gyvenimą paverčia nesibaigiančia nuotykių ir intrigų virtine.

4. Valstietis

Toks vyro tipas asocijuojasi su praktišku, taupiu daugiavaikės šeimos tėvu, gebančiu užtikrinti jai patogią buitį ir stabilumą. Santykiuose su moterimis dominuoja siekis rasti šeimynišką, taupią ir kantrią žmoną.

5. Karalius

Šio tipo vyrams būdingi visi karališki bruožai: dosnumas, išmintis, teisingumas ir įžvalgumas. Šviesioji šio archetipo pusė vyrui suteikia didžiadvasiškumo ir atsakingumo. Tuo tarpu tamsioji pusė paverčia jį tipišku tironu.

6. Vienuolis

Lengvai ištveriantis vienatvę „vienuolis“ geba visą savo gyvenimą pašvęsti aukštesnei idėjai, mėgaudamasis nedidele bendraminčių kompanija. Santykiuose su moterimis vyrauja gebėjimas susilaikyti.

7. Vergas

Pagrindiniai „vergo“ archetipo bruožai akivaizdūs – tai nesugebėjimas tvarkyti savo likimo ir būti už jį atsakingam. Priklausymas nuo svetimos valios žlugdo vyrą kaip asmenybę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.