Kaip kovoti su bulimija, kai norisi viską kimšti į skrandį?

Bulimija - tai psichologinis sutrikimas, dėl kurio kurį laiką nejausdami apetito sergantieji valgo viską iš eilės. Ligoniai bijo antsvorio, todėl po didelių persivalgymo epizodų bando „išsivalyti“ – priverstinai vemia.

Valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau.<br>123rf.com nuotr.
Valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 6, 2015, 11:15 AM, atnaujinta Jan 13, 2018, 11:13 PM

Šiuo metu 1 procentas moterų nuo 18 iki 24 metų kenčia nuo šio sutrikimo, tačiau net 8 procentai to amžiaus moterų turi keletą šios ligos simptomų. Vyrai serga kur kas rečiau, rašo portalas tipy.pl.  Pateikiame 10 patarimų, kaip kovoti su šiuo tyliuoju žudiku.

1. Kuo daugiau sužinokite apie šį sutrikimą, taip pat apie panašų sutrikimą – anoreksiją. Informacijos rasite internete, taip pat galite paprašyti lankstinukų savo gydymo įstaigoje.

2. Džiaukitės savo kūnu. Būkite tarp tokių žmonių, šalia kuriu jaučiatės graži. Venkite tų, su kuriais būdama jaučiate kompleksus.

3. Ugdykite valią ir venkite persivalgymų.

4. Nesilaikykite dietų – jos tik pablogins visą situaciją. Jums nereikia vengti maisto – tereikia valgyti sveikiau ir dažniau. Tokia dieta „persivalgysiu – išvemsiu“ neduos gerų rezultatų, verčiau pasidomėkite sveika mityba bei susidarykite dienos valgiaraštį.

5. Pasitarkite su gydytoju – dietologu. Jis ne tik paaiškins, kiek ir ko turite valgyti, bet ir pasiūlys tinkamų maisto papildų.

6. Apsilankykite pas psichologą, nes ši problema yra ne jūsų kūne, o galvoje.

7. Priimkite savo draugų bei artimųjų palaikymą. Ir patikėkite – jie jums nemeluoja, jie nori padėti.

8. Skirkite mažiau laiko televizijos laidų žiūrėjimui arba keiskite mąstymą. Argi ne ten rodomi idealūs įžymybių kūnai jums daro įtaką? Beje, ši įtaka gali privesti iki mirties.

9. Kai būsite pas savo šeimos gydytoją, jokiu būdu neslėpkite to, jog sergate bulimija – pasakykite apie tai.

10. Valgykite mažesnėmis porcijomis, bet dažniau. Tai sumažins persivalgymo pojūtį, dėl kurio vėliau visko norite atsikratyti.

Parengė Sabina Adamovič 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.