10 būdų intelektui ugdyti

Jeigu norite gilinti savo žinias, tobulėti, lavinti savo protą, intelektą ir džiaugtis tuo, jog esate išmintingas, visai nebūtina visas dienas praleisti bibliotekose. Nereikia pirkti brangiausių enciklopedijų ir mokslinės literatūros. Tereikia žinoti kai kuriuos būdus, kurie padės lavinti protą. Šie pratimai padės ne tik tapti įdomesniu pašnekovu, bet ir pakelti savo IQ lygį.

Reikia užrašinėti tai, ką šiandien sužinojote<br>123rf.com nuotr.
Reikia užrašinėti tai, ką šiandien sužinojote<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 25, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Jan 8, 2018, 8:12 AM

1. Išmokite teisingai naudotis internetu

Tikriausiai visi patyrėme tą nuobodulį, kuomet taip norisi valgyti, o kavinėje lyg tyčia ilgai ruošia pietus. Kai tenka gaišti daug laiko, stovint automobilių spūstyse.. Tada išsitraukiame savo išmaniuosius telefonus ir naršome internete. Dažniausiai – atrašome į žinutes socialiniuose tinkluose bei patikriname laiko juostą. Tai yra į mūsų kasdienį gyvenimą įaugęs įprotis. Tačiau net nesusimąstome, jog tą laiką galima praleisti kur kas naudingiau. Yra daug on-line kursų, pamokėlių. Žmonės turi galimybę žaisti žaidimus, kurie lavina atminti, susikoncentravimą arba padeda išmokti užsienio kalbų. Jeigu turite atrašyti į žinutę – padarykite tai, tačiau stenkitės vis daugiau laiko skirti būtent naudingam naršymui.

2. Užrašinėkite tai, ką sužinojote

Nors skamba keistai, tačiau mokslininkų teigimu, reikia užrašinėti tai, ką šiandien sužinojote. Tai tikrai neturi būti ilgi aprašymai ar kažkas panašaus į dienoraštį, pakaks poros sakinių ar net frazių.

3. Sukurkite atliktų darbų sąrašą

Anksčiau mes užsirašydavome tai, ką būtinai turime atlikti, ko negalime pamiršti, kur turime suspėti. Dabar mokslininkai tvirtina, jog reikėtų užrašinėti būtent tai, ką jau atlikome. Jie teigia, jog tokiu būdu mums pavyks apgauti smegenis: pamatę, kiek daug jau atlikome, dirbti norėsite tik dar labiau. Tai lyg variklis, kuris padės judėti į priekį.

4. Žaiskite stalo žaidimus

Daug stalo žaidimų gali būti ne tik puikus laiko praleidimas ir įdomi pramoga, bet ir geras būdas lavinti atmintį, koncentraciją bei intelektą. Stenkitės kuo dažniau kviesti draugus ar artimuosius, su kuriais linksmai bei turiningai praleisite laiką. Geri žaidimai dar niekam nepakenkė.

5. Bendraukite su protingais žmonėmis

Būkite tarp tokių žmonių, kurie jums atrodo protingesni bei įdomesni už jus. Tai padės jums tobulėti ir siekti tikslų. Buvimas tarp tokių žmonių tikrai pagerins IQ lygį, jeigu tik tinkamai priimsite informaciją. Būnant su protingesniais neverta galvoti, jog esate niekam tikęs ir blogesnis už kitus, priešingai – džiaukitės, jog turite progą mokytis ir tobulėti. Juk tobulumui ribų nėra.

6. Daug skaitykite

Knygų skaitymas tai vienas geriausių būdų lavinti smegenis. Tačiau specialistai vis dar ginčijasi dėl to, ką geriausia skaityti kiekvieną dieną – laikraščius, mokslinę literatūrą ar bet kokias knygas. Tačiau visi vienareikšmiškai sutinka, jog skaityti – būtina.

7. Aiškinkite naujai gautą informaciją kitiems

Neužtenka vien tik skaitymo, svarbu yra ir apdoroti naują informaciją. Tai, kad sužinojote kažką naujo arba perskaitėte straipsnį apie jums dar negirdėtą žmogų – puiku. Tačiau reikia tinkamai apdoroti šią informaciją, kad ji smegenyse išliktų ilgam. Geriausias būdas tai padaryti – paaiškinti tai, ką sužinojote, kitam. Jeigu puikiai perteiksite informaciją ir jus išklausęs asmuo viską supras – puiku. Tačiau, jeigu kalbėsite neaiškiai, pamiršite kai kurias detales ir vis norėsite pradėti nuo pradžių, verčiau pasiskaitykite dar kartą ir tada jūsų smegenims šios informacijos apdorojimas nebus toks sudėtingas.

8. Nagrinėkite kuo įvairesnes temas

Galbūt jus nuo pat vaikystės svajojote apie tai, jog išmoksite gražiai piešti, tačiau dabartis kitokia. Dirbate teisininkų ir tikrai negalvojate apie tai, jog pradėti mokytis šio meno – pats laikas. Gydytojai bei psichologai tvirtina, jog toks mąstymas klaidingas. Per vėlu nebūna, juk svarbiausia tai, kad jums ši veikla patiktų. Puikus pavyzdys –Stivas Jobsas. Baigęs mokyklą ir įstojęs į universitetą, būsimasis Apple įkūrėjas užsirašė į kaligrafijos kursus. Atrodytų, kaip tai gali būti susiję su rimtu mokslu ir padėti ateityje. Būtent Stivo Jobso dėka mes turime daug šriftų. Šis žmogus net neabejoja, jog tie kursai jam padėjo.

9. Išmokite bent porą užsienio kalbų

Šiuolaikiniame pasaulyje yra sukurta daug galimybių naujų kalbų mokymuisi – tereikia labai norėti ir stengtis. Nebūtina lankyti kursus arba išvažiuoti į kitą šalį. Mokykitės užsienio kalbų žaisdami, šiuolaikinės technologijos ne veltui suteikė tokią progą – naudokitės ja.

10. Leiskite sau pailsėti

Gydytojai pataria bent šiek tiek laiko per dieną praleisti tyloje. Nieko neskaityti, nematyti, o pasėdėti ar pagulėti ramiai, geriausia – užsimerkus. Skirkite laiko svajonėms, apmąstymams. Taip pat labai naudingas yra sportas, todėl pasirinkite tai, kas jums išties patinka ir kam norėtumėte skirti laiko. Juk sportas – sveikata.

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.