Psichologės patarimai, kaip bendrauti su skolininku

Skola – ne žaizda, greitai neužgis. Visada bloguoju prisimename žmones, kurie mums „pamiršo“ grąžinti pinigus. Kai kurie bičiuliai gyvena nuo skolos iki skolos, todėl pinigų skolinimas ir grąžinimas tampa uždaru ratu. Kaip iš jo ištrūkti?

Geriau iškart susitarti dėl pinigų grąžinimo, ir jeigu tas terminas baigėsi, o skolininkas nepasirodė, jam priminkite apie save – tai normalu ir teisėta pagal moralės principus.<br>123rf nuotr.
Geriau iškart susitarti dėl pinigų grąžinimo, ir jeigu tas terminas baigėsi, o skolininkas nepasirodė, jam priminkite apie save – tai normalu ir teisėta pagal moralės principus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 16, 2015, 12:19 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 4:50 PM

Ką daryti, jeigu jums nesmagu skolininko paprašyti grąžinti pinigus? Jums pravers psichologės Jekaterinos Krasnoščekovos patarimai, kuriuos publikavo portalas „elle.ru“ :

„Mums nepatogu prašyti draugo pinigų, kuriuos jam paskolinote, nes nenorime pasirodyti gobšūs, nenorime trikdyti kito žmogaus ramybės. Mums paprasčiau jaustis „komfortiškai“ negu kitam sukelti nepatogumus, atvirai išreiškiant savo pageidavimus.

Panašiose situacijose geriau iškart susitarti dėl pinigų grąžinimo, ir jeigu tas terminas baigėsi, o skolininkas nepasirodė, jam priminkite apie save – tai normalu ir teisėta pagal moralės principus. Šiuo atveju jūs esate teisus, todėl ramiu tonu ir užtikrintu balsu paprašykite grąžinti skolą. Jūs neturite jausti gėdos ir nepasitikėjimo, nes nėra ko gėdytis.

Kasdienybėje pasitaiko visko: atlyginimas vėlavo, vaiko batai suplyšo, pavogė piniginę – ir skubame padėti savo artimiesiems ir draugams. Bet turėkite omenyje, kad jūs niekam neprivalote skolinti.

Pabandykite skolinti mažiau ir rečiau, vadovaukitės principu: „duodu tiek, kiek galiu duoti“. Ir būkite pasiruošę tam, kad žmogus gali ir negrąžinti pinigų. Jeigu pinigų suma nemenka, būtų tikslinga pasirašyti skolos raštelį“.

Parengė Ligita VALONYTĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?