Ar jūsų emocinio intelekto lygis aukštas? Pasitikrinkite!

Šiais laikais vis daugiau kalbama apie emocinį intelektą. Įrodyta, jog emocijos, mintys bei vidinė savijauta daro didžiulę įtaką ne tik gyvenimo kokybei, bet ir sveikatai. Emocinis intelektas – tai sugebėjimas susitvardyti, kontroliuoti savo jausmus, veiksmus, motyvuoti ne tik save, bet ir kitus, atrasti tikrąsias savo psichologinės savijautos priežastis. Žemiau pateikti teiginiai yra būdingi aukšto emocinio intelekto žmonėms, tad patikrinti, ar turite aukštą EQ lygį – labai paprasta.

Sugebate atskirti mintis nuo faktų.<br>123rf.com nuotr.
Sugebate atskirti mintis nuo faktų.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-04-27 07:00, atnaujinta 2018-01-05 19:54

Portalas charaktery.eu pateikė 18 teiginių, kurie padės jums sužinoti, ar esate emociškai intelektualus.

1. Sugebate aiškiai įvardinti savo jausmus, emocijas bei apibūdinti nuotaiką. Niekada nesakote, jog jaučiatės blogai, verčiau konkrečiai paaiškinate: jaučiuosi nusivylęs, jaučiu nerimą, mane kamuoja baimė. Pasirodo, jog aiškiai pasakyti, ką jauti – nėra taip paprasta. Įrodyta, jog tik 36proc. žmonių sugeba tiksliai įvardinti tai, ką jaučia.

2. Jūs domitės žmonėmis. Emociškai intelektualūs žmonės domisi kiekvienu sutiktu žmogumi. Jiems nėra svetimas empatijos jausmas, kuris, beje, yra vienas svarbiausių aukšto EQ lygio rodiklis.

3. Lengvai prisitaikote prie naujos aplinkos, darbo arba tiesiog kasdienybės. Jūs nebijote pokyčių, nes žinote, jog sugebėsite susidoroti su sunkumais, jeigu tokių iškiltų.

4. Suvokiate, jog pažinti savo silpnąsias puses yra labai naudinga. Jaučiate, kada aplinkiniai naudojasi jūsų silpnybėmis, o dar geriau, jeigu tiesiog neleidžiate jiems to daryti. Emociškai stiprūs žmonės žino savo stiprybes bei silpnybės, ir moka tinkamai panaudoti šias žinias.

5. Visai neseniai susipažinote su žmogumi, o jo charakterį jau perpratote? Jeigu jaučiate, jog mokate teisingai „nuskaityti“ žmogų bei suprasti, ką jam teko išgyventi – tai vienas iš įrodymų, jog jūsų EQ yra aukštas.

6. Įžeisti jus yra labai sudėtinga, beveik neįmanoma – pasitikite savimi ir puikiai save pažįstate. Tokiu atveju labai sudėtinga būtų įtikinti jus, jog tiesa yra visai kitokia nei galvojate.

7. Mokate pasakyti „ne“ sau bei kitiems. Kontroliuojate savo elgesį, o impulsyvumui vietos nepaliekate. Kalifornijos Universitete buvo atlikti tyrimai, kurie įrodė, jog žmonės, kurie nemoka pasakyti „ne“, kur kas dažniau patiria stresą ir kenčia nuo depresijos.

8. Neanalizuojate savo klaidų dešimt kartų per dieną. Prisimenate, ką padarėte neteisingai, stengiatės to nebekartoti ir ryžtingai žengiate į priekį. Besaikis savo klaidų analizavimas neleidžia gyventi dabartimi. Tokios mintys iššaukia nerimą, baimę bei nepasitikėjimą savimi – o tokiu atveju – vargu, ar galėtumėte judėti į priekį.

9. Duodate ir nelaukiate padėkos. Stengiatės padėti kitiems, nes jums tiesiog rūpi žmonės. Jūs ir taip pasitikite savimi, tad kam laukti padėkų bei pagyrimų? Tokie žmonės kuria artimus, stiprius santykius, nes besąlygiškai rūpinasi partneriu.

10. Jums nutiko kažkas, dėl ko teko patirti gėdos jausmą ir sielvartauti? Jei taip nutinka emociškai intelektualiems žmonėms, jie tiesiog juda į priekį ir neprisimena to įvykio kiekvieną kartą, prieš eidami miegoti. Tokie žmonės žino, kaip atsikratyti nereikalingo streso, nes suvokia, jog jis griauna ne tik gyvenimo kokybę, bet ir sveikatą. Juk niekas nepasikeis nuo to, jog nuolat galvosite apie tą siaubingą įvykį. Tiesa, pasikeis, jūsų organizmo atsparumas stresui bei infekcijoms tikrai sumažės.

11. Emociškai stiprūs žmonės nepasiduoda kitų bandymui kontroliuoti jų jausmus bei emocijas. Jie yra nepriklausomi. Jeigu jaučia, jog konkretus žmogus išveda iš kantrybės – atidžiai stebi save, savo reakciją ir tiesiog veikia. Jeigu yra galimybė, nutraukia ryšį su tokiu žmogumi arba bendrauja kuo mažiau. Tačiau, jeigu tokios galimybės nėra, tarkime, tenka kartu dirbti, tuomet emociškai stiprus žmogus bando pritaikyti sau tokį savitvardos būdą, kuris būtų naudingas.

12. Jūs suprantate, jog idealių žmonių, projektų, namų, šeimų, porų, tėvų – tiesiog nebūna. Keliate sau tokius reikalavimus, kurie yra jums realūs. Kam siekti to, kas apskritai neegzistuoja?

13. Jūs vertinate tai, ką turite. Aukštą EQ lygį turintiems žmonėms būdinga džiaugtis tuo, ką turi. Jie dėkoja (Dievui, artimiesiems, draugams, likimui) už tai, ką turi šiandien. Pasąmonėje jie suvokia, jog dėkingumas mažina kortizolio kiekį bei gerina nuotaiką.

14. Jūs suvokiate, jog daug dirbdami, tiesiog privalote pailsėti. Sugebate pilnai „atsijungti“. Net jeigu telefonas skirtas skambinti bei gauti skambučius, kartais jis skirtas tam, jog tiesiog būtų namie, o jūs tuo metu išeitumėte į parką. O ir televizorius nebūtinai privalo būti įjungtas – jūs nebijote tylos ir buvimo su savimi.

15. Nepadauginate kofeino, nes žinote, jog būtent jis didina adrenalino kiekį organizme. Kofeinas „pažadina“ organizmą bei smegenis, tačiau, jeigu tai vyksta dažnai, tenka kovoti su stresu. Juk jūsų žadintuvas skamba vieną, (na gerai, jeigu norite pasnausti, tai du ar tris kartus), tačiau ne 8.

16. Išsimiegate, nes suvokiate, kokia yra kokybiško miego nauda organizmui bei savijautai. Tokie žmonės pastebi, jog miego trūkumas neleidžia jiems susikaupti ir nusiraminti.

17. Sugebate atskirti mintis nuo faktų. Jeigu pradedate negatyviai mąstyti apie save ar apie gyvenimą, iš karto bandote atskirti, kas yra tiesa, o kas – tiesiog mintys.

18. Niekas nesugeba atimti iš jūsų džiaugsmo. Jeigu džiaugiatės net tuomet, kai kažkas bando iš jūsų atimti šią dovaną – esate stiprus žmogus. Tik toks džiaugsmas, kurio nei aplinka, nei žmonės negali paveikti, yra tikras.

Parengė Sabina Adamovič

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.