10 pavojingiausių priklausomybių. Ar jums tai negresia?

Gyvūnams tai negresia, bet žmonės gali ir neatsispirti. Yra daugybė medžiagų ir veiklos rūšių, kurios žmogui gali sukelti priklausomybę.  Ar įmanoma sumažinti vartojimo žalą? Kai kurie žmonės pusiau juokais, pusiau rimtai tvirtina esantys priklausomi nuo muzikos ar sporto. Kiek tokiuose žodžiuose slypi tiesos?

Žmonės, priklausomi nuo maisto, tam tikrais laikotarpiais nesugeba kontroliuoti valgymo. Jiems maistas kaip priemonė atsikratyti liūdesio, depresijos ar nerimo.<br>123rf nuotr.
Žmonės, priklausomi nuo maisto, tam tikrais laikotarpiais nesugeba kontroliuoti valgymo. Jiems maistas kaip priemonė atsikratyti liūdesio, depresijos ar nerimo.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2015, 3:32 PM, atnaujinta Nov 28, 2017, 7:47 AM

Kokios priklausomybės pačios pavojingiausios? Pateikiame 10 dažniausiai pasitaikančių priklausomybių.

1 Alkoholis. Tai lengvai prieinama, suaugusiesiems jį gerti yra legalu. Ilgai ir dideliais kiekiais jį vartojant gali atsirasti priklausomybė. Net ir suvartotas gana nedidelis alkoholio kiekis sutrikdo žmogaus gebėjimus.

2 Rūkymas. Rūkalius būna priklausomas ne nuo pačių cigarečių, o nuo jose esančio nikotino. Tai labai didelę priklausomybę sukelianti medžiaga. Dėl to mesti rūkyti be galo sunku.

3 Narkotikai. Narkotinių medžiagų, tiek nelegalių, tiek legalių, yra kai kuriuose vaistuose. Priklausomybė nuo vaistų sukelia panašias problemas kaip ir nuo narkotikų.

4 Azartiniai lošimai. Žaisti žaidimus, tikintis laimėti pinigų ar kitokį prizą, daugeliui žmonių yra malonumas. Bet ši pramoga gali tapti įkyria veikla, kurios žmogus nebeįstengia sustabdyti net matydamas, kad tai jam sukelia problemų.

5 Maistas. Žmonės, priklausomi nuo maisto, tam tikrais laikotarpiais nesugeba kontroliuoti valgymo. Jiems maistas kaip priemonė atsikratyti liūdesio, depresijos ar nerimo.

6 Kompiuteriniai žaidimai. Nuo kompiuterinių žaidimų priklausomi žmonės juos žaidžia tiek, kad tai ima trukdyti gyvenimui. Didžiausią priklausomybę sukelia tie žaidimai, kuriuose žaidėjas susitapatina su jo veikėju ir gali bendrauti su kitais žaidėjais.

7 Internetas. Internete mes ieškome informacijos, skaitome naujienas ir tinklaraščius, galime virtualiai bendrauti su žmonėmis iš viso pasaulio. Internetu galime tvarkyti savo sąskaitas, apsipirkinėti. Interneto naudojimas tampa priklausomybe, kai žmogus nori visą laiką juo naudotis. Jeigu neturi interneto, toks žmogus jaučia nerimą ar liūdesį.

8 Seksas. Priklausomybė nuo sekso neturi nieko bendra su lytiniu potraukiu. Norėti sekso normalu, bet žmonės, priklausomi nuo sekso, kad patenkintų savo įkyrų poreikį, elgiasi rizikingai. Jie lankosi pas prostitutes, mezga romanus, mylisi su nepažįstamais.

9 Apsipirkinėjimas. Kai kurie žmonės jaučia įkyrų poreikį apsipirkinėti, ir tai jiems tampa rimta problema. Jiems ši veikla tarsi priemonė susitvarkyti su emocinėmis ir kitomis gyvenimo problemomis. Gausus apsipirkinėjimas sukelia finansinių problemų, taip pat kelia grėsmę santykiams su partneriu.

10 Darbas. Priklausomybė nuo darbo gali atrodyti kaip geras dalykas. Žmonės aukština sunkų darbą, tėvai moko vaikus, kad tik dirbant įmanoma ką nors pasiekti. Tačiau jeigu darbas tampa manija, tai jau problema. Jeigu nutinka taip, kad negalite sustoti dirbę arba galvojate apie darbą būdami ne darbe, – tai gali būti ženklas, kad jūsų atsidavimas darbui tapo priklausomybe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.