Kaip padėti vaikui, jei keičiate mokyklą

Persikėlėte į kitą miestą, rajoną, naujus namus, – kitaip tariant, pakeitėte gyvenamąją vietą? Vaikui tai visų pirma reiškia, jog teks keisti mokyklą. Ko gero, sunku atrasti kitą įvykį, sukeliantį vaikui tiek daug streso, kaip mokyklos pakeitimas – juk joje praeina praktiškai pusė jo gyvenimo. Su tuo galima sulyginti nebent tėvų skyrybas ar artimųjų netektį.

Naujo mokinio atėjimas – tai lyg akmuo, mestas į užsistovėjusią socialinę balą.<br>123rf nuotr.
Naujo mokinio atėjimas – tai lyg akmuo, mestas į užsistovėjusią socialinę balą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 1, 2015, 6:29 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 2:25 AM

Kad ir kokio amžiaus vaikas būtų, mokyklos pakeitimas turi tiek pliusų, tiek minusų. Tai gali tapti tiek postūmio, tiek regreso priežastimi keletu aspektų: socialiniu, intelektualiniu ir emociniu. Tėvai turi tą gerai suprasti ir pagal galimybes pasistengti padėti vaikui įveikti pradžioje iškylančius sunkumus.

Socialinės permainos

Vienas pirmųjų socialinių sunkumų bet kurio amžiaus vaikui bus tai, jog naujoje klasėje socialiniai vaidmenys jau seniai susiformavę ir pasiskirstyti, susidariusios draugų ir priešininkų grupės. Naujo mokinio atėjimas – tai lyg akmuo, mestas į užsistovėjusią socialinę balą. Ir vaikui reikės sugebėti įsilieti į naują kolektyvą, prisitaikyti, gyventi pagal jo taisykles ir galbūt prisiimti kokį nors naują socialinį vaidmenį.

Mokslo metų pradžioje tą padaryti paprastai lengviausia: po ilgų atostogų visiems vaikams klasėje reikalingas tam tikras laikotarpis adaptuotis ir reformuoti grupes, tad naujam mokiniui įsilieti į šį laikiną chaosą bus paprasčiau.

Gerai, jeigu šalia jūsų gyvenamosios vietos atsiras bendraamžių, besimokančių toje pačioje mokykloje ar toje pačioje klasėje, kaip ir jūsų vaikas. Jeigu jis iš anksto susipažins bent su vienu bendraklasiu, jam bus ne taip baisu ir sunku naujame kolektyve.

Intelektualinės permainos

Naujoje mokykloje vaikui nepažįstama praktiškai viskas – bus kitas pamokų tvarkaraštis, kiti mokytojai, reikalaujantys kitaip elgtis ar kitaip dėstantys savo dalyką. Net ir pats mokyklos pastatas vaikui atrodys kaip kol kas neištyrinėtas kambarių labirintas. Vaikui teks pertvarkyti praktiškai visą savo mąstymą.

Kad padėtumėte vaikui nugalėti naujovių baimę, reikėtų jį iš anksto supažindinti bent jau su mokyklos pastatu, padaryti nedidelę ekskursiją, ir su klasės vadovu. Parodyti, kur valgykla, tualetas, sporto salė. Prieš prasidedant pamokoms pakalbėkite su vaiku, kuo nauja mokykla skiriasi nuo senosios, kuo panaši, paaiškinkite jam, kaip greičiau prisitaikyti prie šios naujos aplinkos.

Bet šiose permainose yra ir nemažai pliusų. Kaip žinia, sunkumai grūdina charakterį ir daro jį stipresnį. Taip vaikas išmoks prisitaikyti prie bet kokios naujos aplinkos ir išvystys savybes bei gebėjimus, kurie pravers jam toliau mokantis ir darant karjerą.

Emocinės permainos

Suprantama, tam tikrą laiką jūsų vaikas jausis vienišas, pasimetęs, o galbūt ir tam tikra prasme atstumtas. Kad ir kaip jums norėtųsi jį apsaugoti nuo sunkumų šiuo momentu, greičiausiai jūs negalėsite to pilnai padaryti.

Vaikas turi pats išgyventi šį pereinamąjį laikotarpį ir jį išjausti. Svarbiausia – kad neigiamos emocijos neliktų pernelyg ilgai. Padėkite vaikui iškalbėti šiuos jausmus, juos pripažinti ir išmokti įveikti, taip sustipr4jant emoci6kai. To taip pat prireiks tiek tolesniame gyvenime, tiek mokantis.

Kuo gali padėti tėvai?

1. Pasistenkite, kad vaikui liktų įprasti popamokiniai užsiėmimai – sporto, muzikos būreliai ir pan.

2. Pasistenkite išsaugoti ankstesnius šeimos ritualus ir tradicijas: tuo pačiu laiku eikite miegoti, švęskite šventes ir leiskite laisvadienius taip, kaip esate įpratę.

3. Skatinkite vaiką palaikyti ryšius su buvusiais mokyklos draugais, kol jis nerado naujų draugų tarp bendraklasių: tegul skambina, bendrauja internetu, dalijasi nuotraukomis, retkarčiais susitinka.

4. Dalyvaukite naujos mokyklos gyvenime. Stenkitės susipažinti su mokytojais, bendraklasių tėvais. Įstokite į tėvų komitetą ar kitokia forma padėkite.

5. Neskubinkite vaiko kuo greičiau pritapti naujoje klasėje ir susirasti draugų. Užtikrintumo jausmas ateis reikiamu laiku, kai vaikas bus tam psichologiškai pasirengęs, ir tada atsiras draugai.

6. Nebijokite kreiptis pagalbos į profesionalus. Jeigu po pusmečio vaikas naujoje mokykloje vis dar jaučiasi svetimas ir atstumtas, jums tikrai prireiks psichologo pagalbos. Jis padės vaikui nugalėti adaptacijos sunkumus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.