Grįžimas į ritmą po vasaros: pataria „pelėdžiukė“ I. Stumbrienė

Atėjęs rugsėjis ankstyvą rytą iš lovos veja ne tik mokyklinukus ar studentus. Po atostogų į darbus grįžti sunku ir dirbantiems. Kad darbe ar mokymosi įstaigoje jaustumėtės žvalūs ir darbingi, teks sureguliuoti per vasarą sutrikusį miego ritmą.

Anot verslininkės Ingos Stumbrienės, lengviausias būdas keltis ankstų rytą – nenaktinėti ir į lovą gulti kuo anksčiau.<br>T.Bauro nuotr.
Anot verslininkės Ingos Stumbrienės, lengviausias būdas keltis ankstų rytą – nenaktinėti ir į lovą gulti kuo anksčiau.<br>T.Bauro nuotr.
Kad darbe ar mokymosi įstaigoje jaustumėtės žvalūs ir darbingi, teks sureguliuoti per vasarą sutrikusį miego ritmą.<br>123rf nuotr.
Kad darbe ar mokymosi įstaigoje jaustumėtės žvalūs ir darbingi, teks sureguliuoti per vasarą sutrikusį miego ritmą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Kristina Solomnikova

Sep 2, 2015, 5:42 PM, atnaujinta Oct 17, 2017, 7:26 PM

Su šia problema susiduria ir pelėda save vadinanti verslininkė Inga Stumbrienė (31 m.). Anot garsios moters, lengviausias būdas keltis ankstų rytą – nenaktinėti ir į lovą gulti kuo anksčiau. Pasiteisina ir suplanuoti rytiniai susitikimai – tuomet tam, kad anksti prabustų, verslininkei neprireikia nė žadintuvo.

Pelėdžiukė ne tik Inga, bet ir jos dukra Estela. Šiemet ji – jau trečiokė. Kad dukrai būtų lengviau sugrįžti į ritmą, jųdviejų pasiruošimas mokslo metų pradžiai prasidėjo likus keletui savaičių iki rugsėjo 1-osios.  Kasdien Estela į lovą guldavosi vis anksčiau, anksčiau ir keldavosi. Tai padėjo išvengti mieguistumo ir šoko pirmomis mokslo metų dienomis. 

Ne paslaptis, kad miego trūkumas turi daugybę neigiamų pasekmių mūsų organizmui. Tai ne tik didina antsvorio ar depresijos riziką, bet ir tiesiogiai veikia mūsų darbingumą bei nuotaiką.

Pasiryžę keltis anksčiau išvengsite ne tik automobilio spūsčių ar grūsties viešajame transporte, bet ir sumažinsite tikimybę pavėluoti į svarbų susitikimą ar dar tik prasidedančias pamokas.

Kaip sau padėti sugrįžti į ritmą? Portalas „Business Insider“ pasidalijo vertingais patarimais:

1. Venkite drastiškų pokyčių.

Pradėkite pamažu – kelkitės 15-30 minučių anksčiau, nei įprasta. Per keletą dienų organizmas apsipras, tad galėsite žadintuvą nustatyti dar 15 minučių anksčiau. Kartokite šiuos veiksmus tol, kol pasieksite norimą tikslą.

2. Žadintuvą pastatykite kuo toliau nuo lovos.

Priežastis paprasta – įkyrus skambėjimas norom nenorom privers jus ar jūsų vaikus keltis iš lovos. Ta pati taisyklė galioja ir nusistačius žadintuvą telefone – šis turi būti padėtas kitoje kambario dalyje, antraip rizikuojate nesąmoningai spustelėti „snūduriavimo“ režimą ir vėl užmigti.

3. Neužsibūkite miegamajame.

Vos tik išjungę žadintuvą imkitės įprastų darbų – keliaukite į virtuvę gaminti pusryčiu arba eikite nusiprausti. Slampinėdami po miegamąjį galite susigundyti dar sykį įgriūti į lovą.

4. Darbus planuokite ir ankstų rytą.

Jei ketinate susitikti su verslo partneriu ar artimu bičiuliu, kodėl gi nesuplanavus susitikimo ankstų rytą? Vienu šūviu nušausite du zuikius: gerokai prailginsite savo dieną ir ją pradėsite darbingai.

5. Apdovanokite save.

Anksčiau prabudę turėsite daugiau laiko pasigaminti sveikus ir skanius pusryčius ar susiplakti vaisių kokteilį. Galėsite ramiai gurkšnoti kavą ir tiesiog neskubėti. Galbūt atliksite mankštą ar net pabėgiosite. Veikiausiai, spėsite padaryti tai, kas yra širdžiai miela ir kam dažniausiai pritrūkdavo laiko.

6. Nenaktinėkite.

Vakare rinkitės ne sėdėjimą prie televizoriaus ekrano ar naršymą internete, bet raminančios arbatos puodelį ir knygą. Rytą pasitikę žvalūs tikrai džiaugsitės savo vakarykščiu sprendimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.