Katalikiškos pažinčių svetainės kūrėja: „Trūksta gerų vyrų“

Pusę metų švenčianti katalikiška pažinčių svetainė „kitolink.lt“ turi gerų naujienų moterims. Neseniai svetainė prisijungė prie tarptautinio devynių šalių tinklo. Gyvenimo draugo ieškančioms lietuvėms jau pasiekiami ir tikintys ar bent į vertybes nespjaunantys vokiečiai, austrai, šveicarai, slovakai, čekai, vengrai, slovėnai ir portugalai.

Katalikiškos pažinčių svetainės kūrėja J.Salinienė visuomenėje įžvelgia vyriškumo krizę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Katalikiškos pažinčių svetainės kūrėja J.Salinienė visuomenėje įžvelgia vyriškumo krizę.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laimingai vedusi Salinių pora svetainę vienužiams atvėrė prieš pusę metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Laimingai vedusi Salinių pora svetainę vienužiams atvėrė prieš pusę metų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno rajone gyvenanti pora džiaugiasi penkiais vaikais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Kauno rajone gyvenanti pora džiaugiasi penkiais vaikais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Sigita Purytė

Sep 20, 2015, 2:47 PM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:07 PM

„Greičiau junkitės į tarptautinį tinklą – gal bent ten vyrų rasime“, – katalikiškos pažinčių svetainės kūrėjus jau senokai ragino Lietuvos moterys. Šiandien svetainė turi per 3,5 tūkst. vartotojų, tačiau vos per šimtą jų – tinkamai anketas užpildę vyrai.

„Jungtis į tarptautinį tinklą įsipareigojome dar prieš atverdami svetainę Lietuvoje. Dabar turime viltį, kad padaugės vyrų. Vienišoms, ieškančioms merginoms ir moterims bus būdas surasti vyriškį“, – sakė viena iš svetainės kūrėjų Jurgita Salinienė.

Tinklas atvers galimybę bendrauti su tikinčiais ar katalikiškoms vertybėms prijaučiančiais žmonėmis iš skirtingų Europos šalių. Svetainės vartotojams tereikia užpildyti savo anketą keliomis kalbomis. Per paiešką jie gali naršyti tarp kitų šalių narių anketų.

Lietuvaitės nutekės į užsienį?

Kai kas nuogąstauja, kad lietuvių ir taip mažėja, lietuvaitės gražios, išsilavinusios, tad žmonių šalyje dar sumažės, kai lietuvės ims tekėti už užsieniečių. „Bet kas nori, tie vienas kitą randa, tik šis kelias – tiesesnis. Norėtųsi, kad Lietuvos moterys neišvažiuotų, bet atsikviestų vyrus iš užsienio pas mus“, – tikino J.Salinienė.

Paklausta, koks vyrų skaičius užsienio katalikiškose pažinčių svetainėse, kūrėja dalinosi austrų patirtimi. „Austrijos pažinčių svetainėje vyrų internete – 60 proc., moterų – 40 proc. Tačiau kai vyksta susipažinimo renginiai, proporcija pasikeičia į 80 proc. moterų ir 20 proc. vyrų“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, Lietuvoje tiek svetainėje, tiek susitikimuose vyrų – apie 30 proc. „Ieškojau atsakymo, kodėl. Vieno kunigo klausiau, o jis sako: „Ar tu bažnyčioje buvai? Ar apsidairei?“ Dabar dairausi visur – moterys pirmauja, jos aktyvios, smalsios, o vyrų mažai. Nežinau, kodėl Lietuvoje tokia situacija“, – svarstė J.Salinienė.

Ji pastebi, kad ne tik bažnyčią, bet ir visą visuomenę krečia vyriškumo krizė. „Vyro stereotipas – keiksmai, šiurkštumas, rūkymas, alkoholis, mačo stilius. Ir moterys labiau vertina treninguotus, šiurkščius, vulgarius vyrus“, – kalbėjo laimingai ištekėjusi ateitininkė.

Moteris krizės šaknis įžvelgia santykiuose su tėvais: „Dabar užaugusi ta karta, kurią tėvai augino pagal griežtus patarimus: jei vaikas verkia – neimk ant rankų, nes pripras, jei nori gerti – duok tik vandens, bet nemaitink dažniau nei kas tris valandas, ir panašių. Tai jaučiama šitoje kartoje – prieraišumo, žmogiško artumo trūkumas, žmonės nepatyrė meilės iki galo.“

Tai gali būti sovietinis palikimas. „Anksčiau vaikus augino darželiai, net savaitiniai. Motinos po 2 mėnesių palikdavo kūdikius ir eidavo į darbą. Be to, nedaug šeimų yra turėję stiprų tėvo ir vyro pavyzdį. Išsiskyrusių porų skaičius liudija, kad šeimos modelis yra silpnas. Viena iš priežasčių – žmonės nėra matę deramo, tinkamo, pagarbaus ir stipraus tėvo ir motinos santykio“, – įsitikinusi penkių vaikų motina.

Nuoširdieji žeriasi pagyras

Širdies draugo ar sutuoktinio svetainėje ieško įvairaus amžiaus moterys, ne išimtis – ir senjorės. „Kaip tik dabar gavau užklausą, ar svetainėje yra vyrų, vyresnių nei 55 metų. Natūralu – vyresnio amžiaus moterys nori surasti draugą senatvei. Tačiau svetainėje senjorų – vienetai“, – apgailestavo įkūrėja.

Portalo gausiai anketas užpildžiusių vyrų skaičius:

20–30 metų – 36

30–40 metų – 47

40–50 metų – 18

50–60 metų – 3

Iš viso – 104

Daug vyrų anketų menkai užpildytos, be nuotraukų, dėl to paieškoje jų nerodoma. Šį filtrą svetainė įvedė liepą. Taip nori apsaugoti rimtai ieškančius nuo pustuščių anketų gausos.

Kita vertus, tie, kurie pildo anketas, pelno pagyrų už nuoširdumą. „Vienas vartotojas rašė, kad užsiregistruoti jį paskatino kitų narių atvirumas ir nuoširdumas – jis patikėjo, kad svetainėje gali sutikti sąžiningų žmonių“, – aiškino J.Salinienė.

Sumokėjusių mokestį narių svetainėje – apie 600. Dar penkiskart tiek svetainėje stebėtojų, galinčių matyti kitus ir skelbti apie save, bet negalinčių bendrauti.

Kol kas neatsiliepė nė viena pora, kuri susitiko per šią svetainę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.