Priekabiavimo istorija: viršininkas kišo ranką po marškinėliais

Šia tema moterys nelinkusios daugžodžiauti, tačiau jei išsipasakoja, tai su visomis detalėmis. Ir iš tiesų, viršininko seksualinis priekabiavimas darbe merginas verčia rausti, gėdytis ir slėpti šį faktą.

Jo ranka staiga atsidūrė man po marškinėliais.<br>123rf nuotr.
Jo ranka staiga atsidūrė man po marškinėliais.<br>123rf nuotr.
Psichologas Andrius Kaluginas tikino, kad seksualinis priekabiavimas darbe – didelė problema.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Psichologas Andrius Kaluginas tikino, kad seksualinis priekabiavimas darbe – didelė problema.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Gerda Morozovienė

Sep 25, 2015, 10:10 AM, atnaujinta Oct 13, 2017, 10:12 PM

Tačiau jei taip nutiko, kad viršininkas karts nuo karto „netyčia“ kilsteli jums suknelę, o dalykiniai pokalbiai pagardinami intymumo prieskoniais, turėtumėte sunerimti! Tokie santykiai jums nieko gero nežada.

Ėmė kišti rankas po marškinėliais

Savo istorija, kuri tęsiasi ilgiau nei pusmetį, sutiko pasidalyti vienos didelės įmonės administratorė Oksana. Mergina sakė, kad iš pradžių buvęs malonus darbdavio elgesys palaipsniui peraugo net į konfliktines situacijas. „Prisižiūriu save, todėl į darbą ateinu pasitempusi. Ne kartą esu gavusi iš kolegų vyrų komplimentų, kad gražiai atrodau ir esu patraukli moteris. Tokias kalbas paversdavau juokais, tačiau vieną dieną viskas apsivertė aukštyn kojomis“, – pasakojo ji.

Mergina prisiminė, kaip vieną kartą užtrukusi darbe akis į akį susidūrė su vadovu. „Jis priėjo prie mano kompiuterio neva norėdamas pasitikslinti ataskaitas, tačiau jo ranka staiga atsidūrė man po marškinėliais. Pasimečiau, sugriebiau jo ranką, tačiau jis sulaikė mane dar stipriau. Po kelių minučių pats atsitraukė ir išėjo“, – dėstė Oksana.

Kitą dieną jauna moteris bijojo pasirodyti darbe, nes nujautė, kad situacija gali kartotis. Ir tai pasikartojo. Žaviąją merginą vėl per pietus virtuvėlėje ėmė glostyti įstaigos vadovas. „Paprašiau jo liautis, tačiau jis pagrasino, jog jei nesileisiu liečiama, išmes mane iš darbo kaip šunį. Bijojau prarasti darbą, nes turiu didelių finansinių įsipareigojimų. Tačiau šis prašymas dar labiau paskatino vadovą kabinėtis prie manęs“, – atviravo administratorė.

Ant stalo – gėlės ir dovanos

Mergina sakė, kad glaustymasis, bučiniai į kaklą, krūtinės lietimas bei kitoks fizinis kontaktas buvo juntamas bene kiekvieną dieną. „Jis nerodė noro su manimi mylėtis. Jam pakako glamonių ir galėjimo paliesti krūtinę ar mano kojas. Ilgainiui ėmiau rengtis prasčiau, mažiau kreipiau dėmesį į savo išvaizdą, ėmiau dėvėti kelnes ir apsmukusias palaidines, tačiau glamonės nesiliaudavo. Kadangi neturėjau kur eiti ir kam papasakoti apie susidariusią situaciją, buvau priversta su tuo susitaikyti. Nebuvo man geriau ir tada, kai ant stalo ėmiau rasti gėlių puokštes ir saldainių dėžutes. Žinojau, kad tarp manęs ir viršininko nieko negali būti, nes jis yra vedęs“, – sakė ji.

Oksana papasakojo ir tai, jog po kelių mėnesių kolegės ėmė pastebėti momentus, kai ji vis „netyčia“ su viršininku pasilikdavo uždarose erdvėse – virtuvėje, konferencijų salėje.

„Moterys klausinėdavo manęs kas ten vyksta, ką veikiame, buvo įsitikinusios, kad aš ir pati noriu intymių santykių su vadovu. Viena užsiminė, kad padarytų viską, jog atsidurtų mano vietoje ir galėtų net pasimylėti su vadovu už dovanas, keliones ir didesnį atlygį. O man iki šiol norisi tik kaukti. Jaučiuosi niekinama ir žeminama. Kaip man toliau elgtis?“, – klausė mergina.

Vienintelė išeitis – susitelkti

Merginos istoriją pakomentavo žymus psichologas Andrius Kaluginas. Jis tikino, kad per ilgą darbo patirtį, deja, nė karto nėra sulaukęs moters, kuri patirtų seksualinę prievartą darbo vietoje. „Sakau „deja“, nes tikrai žinau, kad ta problema egzistuoja ir labai džiaugiuosi, kad žiniasklaida skiria tam dėmesį. Iš nuogirdų žinau istorijų, kai moterys tyliai kenčia prievartą, tačiau niekam nesiskundžia“, – dėstė ekspertas.

A.Kaluginas aiškino, kad jei moteris ėmė justi viršininko seksualinį priekabiavimą, būtinai turėtų kreiptis pagalbos. „Visų pirma, ji turėtų pasakyti vadovui, kad toks elgesys jai nepriimtinas. Jei situacija nekinta, vertėtų viską papasakoti vyrui, namiškiams. Viešumas priekabiautojus labiausiai gąsdina, todėl, esant galimybei, naudinga būtų istoriją papasakoti profsąjungoms“, – patarė psichologas.

Anot jo, jei bendradarbiai pajuto, jog prie kolegės priekabiaujama, elgiamasi nemandagiai ar net įžūliai, reikėtų nebūti pasyviems. „Kolegos turėtų būti aukos pusėje, o aukai reikėtų pasipasakoti, neslėpti susidariusios situacijos. Gali būti, kad kitos moterys kolektyve taip pat patyrė seksualinę prievartą, tačiau nedrįso pasipasakoti. Žinokite, kad jei kelios moterys nuspręs išeiti iš darbo vienu metu ir pasitelks žiniasklaidos priemones arba teisėsaugą, vadovas tikrai bus įbaugintas ir liausis taip daręs. O po viešų kaltinimų ir teisėsaugos skirtų milžiniškų baudų susimąstys ir kiti gerokai per daug sau leidžiantys įstaigų vadovai“, – moteris drąsino A.Kaluginas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.