Amžina vadovų problema: kaip motyvuoti savo darbuotojus?

Ne vienas vadovas susiduria su dilema – kaip motyvuoti savo darbuotojus, kad jie siektų geriausių rezultatų, išnaudotų savo potencialą ir geriau jaustųsi įmonėje bei didintų kompanijos vertę.

Vertinkite savo komandą ne tik kaip darbuotojus, bet ir kaip asmenybes.<br>123rf nuotr.
Vertinkite savo komandą ne tik kaip darbuotojus, bet ir kaip asmenybes.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 5, 2015, 10:22 AM, atnaujinta Oct 11, 2017, 10:46 PM

Spalio 14 dieną Vilniuje apsilankysiantis legendinis lyderystės ir pardavimų ekspertas Brian Tracy įsitikinęs – motyvacija lyg kuras „maitinantis darbuotojų produktyvumą“, o vadovas, kuris įmonėje taiko motyvacinę sistemą, gali džiaugtis darbo našumu ir mažesne darbuotojų kaita. Anksčiau buvo manoma, kad lyderis turi būti drąsus, spinduliuoti energija, duoti nurodymus kitiems ir priimti sprendimus. Tačiau tai pasenusi informacija. Šiandienos vadovas lyderis aktyviai komunikuoja su savo komanda, užduoda klausimus, atidžiai juos išklauso ir priima sprendimus ne vienas, o įtraukdamas visą komandą, lyderis turi įkvėpti ir motyvuoti savo darbuotojus, tad kokios pagrindinės taisyklės?

1. Pasak B. Tracy, vienas svarbiausių motyvavimo principų – laisvė. Darbuotojai neturi jausti vadovo kontrolės, nes laisvė skatina kūrybiškumą ir atskleidžia darbuotojų potencialą.

2. Ne mažiau svarbus veiksnys ir grįžtamasis ryšys – reguliariai kalbėkitės su savo darbuotojais apie jų pasiekimus, įvertinkite jų pastangas, atsakykite į jiems aktualius klausimus.

3. Gerbkite savo darbuotojus. Jie jausis gerbiami, jei išklausysite ir vertinsite jų nuomonę. Vertinkite savo komandą ne tik kaip darbuotojus, bet ir kaip asmenybes. Didžiausia klaida, kurią daro vadovai – dominavimas bendraujant, pertraukiant darbuotoją, kuomet jis kalba. Todėl klausykitės atidžiai, o prieš atsakant į pateiktą klausimą, padarykite pauzę.

4. Informuokite savo darbuotojus: jie nori jaustis komandos dalimi, prisidėti prie įmonėje vykstančių procesų, žinoti, kokia įmonės vizija, tikslai, pokyčiai.

5. Pasitikėkite savo komanda. Darbuotojai neturi jausti įtampos, jie turi žinoti, kad klaida nėra pasaulio pabaiga, kad gali pasitikėti ir pasitarti su savo vadovu.

6. Suteikite darbuotojams tokias pareigas ir duokite tokius darbus, kuriuose jie galėtų atskleisti savo gebėjimus. Skirkite jiems įdomias užduotis, kurios darbuotojams būtų ir iššūkiai.

7. Žinoma, ne paskutinėje vietoje lieka ir motyvacinis atlygis bei galimybė įmonėje siekti karjeros. Pasikalbėkite su darbuotojais apie jų ateities planus, perspektyvas, kokias pareigas jie norėtų užimti ateityje, ir kaip planuoja to siekti.

8. Teigiami lūkesčiai yra stipriausias motyvacijos šaltinis. Niekas nedidina savigarbos ir darbo našumo labiau nei žinojimas, kad vadovas vertina darbuotoją kaip profesionalą. Svarbu, kad komanda jaustų jūsų palaikymą.

Brian Tracy gimė 1944 metais Kanadoje, šuo metu jis vadovauja kompanijai „Brian Tracy International“.

2009-aisiais metais žurnalas „Forbes“ pranešė, kad B. Tracy organizuodamas seminarus ir parašęs daugiau nei 50 pasaulinio populiarumo sulaukusias knygas, uždirbo 25-30 mln. dolerių.

Pardavimų psichologijos specialistas sėkme džiaugiasi tik dėl to, kad buvo užsispyręs ir siekė tikslo, dirbo nepailsdamas nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro. Pradėjęs dirbti pardavimų agentu, jis siekė parduoti kuo daugiau, tačiau jam nesisekė ir jis nusprendė paklausti geriausio įmonės pardavėjo patarimo. „Kai paklausiau, ką jis darė kitaip nei aš, jis pateikė produktų pardavimo žingsnių sistemą, kuri tiko potencialiam pirkėjui“, – pasakojo B. Tracy. Nuo to laiko vietoj to, kad pasakotų apie produktą klientams, jis klausinėjo jų, vietoj to, kad bandytų priblokšti klientą produkto vertingumu, jis stengėsi perprasti galimo kliento situaciją, ir kaip jam padėti. Jo pardavimų rezultatai tapo tokie aukšti, kad jis sėkmingai kilo karjeros laiptais, o savo patirtį ir įgytas žinias jis perdavė kitiems, kurie dabar yra sėkmingai dirbantys verslininkai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.