Koks kodavimo nuo alkoholio metodas geresnis?

Priklausomas nuo alkoholio žmogus gali patekti į įvairių specialistų rankas. Jei ištinka psichozė, jis atsiduria pas psichiatrą, jei netenka sąmonės – pas toksikologą, jei streikuoja kasa – pas pilvo chirurgą.

Priklausomybė nuo alkoholio susiformuoja ne dėl šios medžiagos cheminių ypatybių, o dėl tam tikrų priežasčių, slypinčių žmogaus viduje.<br>123rf nuotr.
Priklausomybė nuo alkoholio susiformuoja ne dėl šios medžiagos cheminių ypatybių, o dėl tam tikrų priežasčių, slypinčių žmogaus viduje.<br>123rf nuotr.
D.Diržys.<br>D.Umbraso nuotr.
D.Diržys.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Nov 16, 2015, 9:43 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 7:18 AM

Gydytojas yra tik gyvenimo būdo vadybininkas, o sveikimo rezultatai priklauso nuo žmogaus ryžto įveikti priklausomybę. Vilnietis psichiatras Darius Diržys įsitikinęs, kad toks požiūris kur kas labiau gali padėti žmogui išsikapstyti iš duobės nei pasitikėjimas vienu kuriuo nors gydymo metodu.

– Koks metodas efektyviausias?

– Detoksikavimas, kodavimas, akupunktūra, liaudiški receptai, psichoterapija – visa tai gali padėti įveikti priklausomybę nuo alkoholio, bet žmogus turi pats to trokšti.

Priklausomybė nuo alkoholio susiformuoja ne dėl šios medžiagos cheminių ypatybių, o dėl tam tikrų priežasčių, slypinčių žmogaus viduje. Svarbu nustatyti, kas paskatino vartoti alkoholį.

Vyresnioji karta priprato laisvalaikį sieti su alkoholiu, o jaunimas elgiasi kitaip. Alkoholio vartojama vis mažiau, bet ne dėl efektyvių gydymosi galimybių, o dėl pasikeitusio gyvenimo būdo.

– Koks kodavimas yra geresnis – medikamentais ar psichologinis?

– Nereikėtų pasikliauti vien kodavimu, nes būtina individualiai pažvelgti į žmogų. Aš nevartoju žodžio „gydymas“. Gydytojas tik padeda žmogui įvertinti savo elgseną ir skatina ją pakeisti.

Kartais rizikinga žmogų paversti ligoniu, nes iš jo atimamas ryžtas veikti. Juk dažnai mes suprantame ligą kaip kažką, kas nepriklauso nuo mūsų valios.

Žmonės įsitikinę, kad ligos juos užklumpa. O socialinės ligos susijusios su noru ką nors veikti. Juk žmonės svaiginasi alkoholiu, narkotinėmis medžiagomis, žaidžia azartinius žaidimus, nes to nori.

Vadinasi, tą ryžtą reikia įtraukti ir į sveikimo procesą. Amerikiečių psichiatrai priklausomybę netgi vadina pasirinkimu. Jei žmogus yra blaivus, jis gali pats nuspręsti, kaip toliau gyventi.

Net klinikinėje priklausomybių psichiatrijoje vyrauja požiūris, kad medicinines pasekmes turi spręsti įvairių sričių specialistai.

Kita sveikimo pakopa yra pritapti visuomenėje. Tai mažai ką turi bendra su medicina, nors ji labai įsiskverbusi į socialinį gyvenimą. Pavyzdžiui, yra medikamentų, kurie blokuoja staigius elgsenos pokyčius. Tai leidžia laimėti laiko.

Anksčiau populiarūs buvo preparatai, kurie vartojant alkoholį sudarydavo toksinį junginį, todėl žmogus apsinuodydavo. Tuomet jis imdavo bijoti, kad gerdamas numirs, ir mesdavo gerti.

Medikamento ar psichologinės įtaigos poveikis yra momentinis. Veiklioji medžiaga padeda kurį laiką apriboti alkoholio vartojimą. Per tą laiką žmogus turi stengtis pakeisti savo įpročius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.