Gluminanti optinė iliuzija: nuotraukoje staiga atsiranda spalvos

Kai žiūrite į tašką, tinklainės ląstelės, atpažįstančios raudoną, žalią ir mėlyną spalvas, tampa nebejautrios ir ignoruoja spalvas, kurios matomos.<br>Youtube stopkadras.
Kai žiūrite į tašką, tinklainės ląstelės, atpažįstančios raudoną, žalią ir mėlyną spalvas, tampa nebejautrios ir ignoruoja spalvas, kurios matomos.<br>Youtube stopkadras.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 19, 2015, 12:55 PM, atnaujinta Oct 3, 2017, 8:36 PM

Optinės iliuzijos visada sujaukia protą. Nejudantys dalykai atrodo judantys, tiesūs atrodo kreivi ir atvirkščiai. BBC neseniai pademonstravo įspūdingą iliuziją, kuomet nespalvota nuotrauka paverčiama spalvotu vaizdu.

Įraše prašoma kelias sekundes žiūrėti į mėlyną tašką piešinio centre – o tada parodoma nespalvota nuotrauka. Ir čia pat kyla stulbinantis efektas – nespalvotas peizažas su pilimi atgyja spalvomis.

Taip nutinka, nes per kelias sekundes žiūrint į mėlyną tašką jūsų smegenys gauna pakankamai spalvinės informaccijos, kad užpildytų juodai baltą nuotrauką.

Kai žiūrite į tašką, tinklainės ląstelės, atpažįstančios raudoną, žalią ir mėlyną spalvas, tampa nebejautrios ir ignoruoja spalvas, kurios matomos.

Kai akys susiduria su monochrominiu vaizdu, jos bando jį užpildyti spalvomis.

Vos tik akys atitraukiamos nuo nuotraukos, vaizdas vėl tampa monochrominis.

Vaizdo įraše apačioje galite pamatyti ir patys išbandyti šią iliuziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.