Nevykusios kalėdinės dovanos: vaidinti dėkingą ar pasakyti?

Sutikite, kad gauti dovanų – vienas malonumas. Tačiau jei dovana – niekam nereikalinga dulkes renkanti statulėlė? Ar vertėtų dovanų teikėjui pasakyti, kad likote nepatenkintas? O gal yra būdų išvengti nereikalingos dovanos? Itin skirtingas nuomones dovanų klausimu išsakė psichologės Ilona Kajokienė ir Genovaitė Petronienė.

Dovana – materialinių santykių išraiška.<br>123rf nuotr.
Dovana – materialinių santykių išraiška.<br>123rf nuotr.
Psichologė Ilona Kajokienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Psichologė Ilona Kajokienė.<br>D.Umbraso nuotr.
Psichologė Genovaitė Petronienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Psichologė Genovaitė Petronienė.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 27, 2015, 10:56 AM, atnaujinta Sep 27, 2017, 6:31 AM

Negali būti pretenzijų

Psichologė I.Kajokienė griežta – dovana tėra simbolis, ją gauni „dovanai“, todėl jei dovanoja svarbus žmogus, jokių pretenzijų būti negali. „Atsisakyti dovanos ir ją gavus pasakyti „ačiū, nenoriu“ paprastai reiškia, kad nenori palaikyti santykio su konkrečiu žmogumi. Kitaip tariant – pasakydamas, kad nepriimsi dovanos, prašai, kad žmogus nepalaikytų su tavimi santykių“, – aiškino psichologė.

Dovanos grąžinimą tam žmogui, kuris ją padovanojo, I.Kajokienė prilygino sužadėtuvių žiedo grąžinimo aktui – jei nenori su tam tikru žmogumi tolimesnių santykių, tai tiesiog nepriimi žiedo ir jį grąžini.

Ar svarbu, kiek kainuoja dovana? Ar iš tiesų brangi dovana yra svarbesnė ir išreiškia didesnę meilę? „Dovana – materialinių santykių išraiška. Kai žmonės buvo mažiau psichologiškai sąmoningi, dovanojimas buvo esminė jausmų išraiška. Dabar, kai atsirado daugiau meilės kalbų, dovanos nėra vienintelė ir svarbiausia santykių dalis.

Tačiau bet kokiu atveju, jei norite konkrečiam žmogui išreikšti ypatingą dėmesį, dovaną jau turite nuo spalio mėnesio. Tikėtina, kad rinkote specialų pakavimo popierių, įpakavimą ir pan. Tai tik parodo, kad galvojate ne apie save, o apie tą žmogų, kuriam dovanosite“, – įsitikinusi psichologė.

Dovanas suskirstė į kategorijas

Psichologė G.Petronienė dovanas suskirstė į keletą rūšių. Būna dovanos, kurias žmogus dovanoja ir neišmanymo – norėjo gerai, bet pavyko prastai. Antras variantas – kai žmogus dovanoja visiškai nesidomėdamas to žmogaus, kuriam dovanoja, poreikiais.

Bloga dovana parodo, kad žmogus, kuriam dovanojama, nėra įdomus. Dar viena dovanų kategorija – dovana-įžeidimas. Tokiu akibrokštu siekiama pažeminti, įskaudinti. Taip pat pažeminimu laikoma itin pigi ir nereikšminga dovana.

Pašnekovė tikino, kad pirmaisiais dviem atvejais nereikėtų reaguoti negatyviai. „Turbūt žmogus nelabai suprato, ką daro. Tačiau jei dovanojant siekiama užgauti, galima sureaguoti tam tikrais žodžiais, pareikšti savo nuomonę. Tinkamas sprendimas pasitelkti humorą. Kad neįvyktų nesusipratimų dėl netinkamos dovanos, puikus variantas – visai šeimai rašyti laišką Kalėdų seneliui. Tokiu atveju visi vienas kito norus žinos viešai ir renkant dovanas nepadarys klaidų“ – aiškino G.Petronienė.

Ji patarė, kad nežinant, ko tikrai gavėjas nori dovanų, galima pridėti ir pirkimo kvitą. Tai labai šiuolaikiškas požiūris ir labai normalu, kad ne visada gali nupirkti tai, ko pageidaujama.

Tačiau bet kokiu atveju perkant dovaną reikia atsižvelgti ir į kainą. G.Petronienė teigė, kad brangi dovana dažnai siejama su didesne meile, o maža – su nereikšmingais santykiais. Tiesa, ji perspėjo, kad dovana jokiu būdu negali atstoti meilės. „Kai perkamos brangios dovanos ir tikimasi jomis pakeisti meilę, susidariusi situacija gali baigtis labai skaudžiai“, – aiškino psichologė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.