Padėkite! Kompiuteriniai žaidimai atėmė iš manęs mylimą vyrą

Vilnietis Nerijus Žimantas nusprendė keturias paras praleisti be miego ir poilsio žaisdamas kompiuterinius žaidimus. Nors gali atrodyti, kad tai smagus laisvalaikio leidimo būdas, viskas nėra taip gražu. Dėl pomėgio žaisti gyvenime įvyksta tragedijų – žinomas ne vienas atvejis, kaip dėl to griūva santykiai, yra šeimos.

Viena priemonė pabėgti nuo realybės – kompiuteriniai žaidimai.<br>123rf nuotr.
Viena priemonė pabėgti nuo realybės – kompiuteriniai žaidimai.<br>123rf nuotr.
Vyras gerokai daugiau dėmesio skiria kompiuteriniams žaidimams, negu namams ir buičiai.<br>123rf nuotr.
Vyras gerokai daugiau dėmesio skiria kompiuteriniams žaidimams, negu namams ir buičiai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 25, 2016, 9:03 AM, atnaujinta Jun 10, 2017, 6:54 AM

Dėl žaidimų – skyrybos

Pats N.Žimantas prisipažino, kad kompiuteriniai žaidimai atėmė iš jo merginą – neapsikentusi dėl per mažai jai skiriamo dėmesio tiesiog jį paliko.

Panaši ir vilnietės Editos istorija. Ji tvirtino, kad vyras, su kuriuo augina du vaikus, gerokai daugiau dėmesio skiria kompiuteriniams žaidimams negu namams ir buičiai. „Kartais atrodo, kad dėl tokio jo atsainumo vienąkart viską mesiu ir išsiskirsiu. Jis gali paromis sėdėti prie kompiuterio, aplinkui kaupti maisto likučius ir nesirūpinti aplinka.

Kai pagrasinu skyrybomis, regis, susipranta, kad elgiasi netinkamai, tačiau po kelių dienų istorija kartojasi. O ką jau kalbėti apie mano komandiruotes ar išvykas pas tėvus, kurie gyvena kitame mieste. Tomis dienomis jis tiesiog dingsta kompiuteryje“, – atviravo vilnietė ir susirūpinusi klausė, ar yra būdų, kaip sustabdyti šią vyro priklausomybę, kuri žlugdo santykius.

Kompiuteriniai žaidimai – bėgimas nuo realybės Psichologas Marius Daugelavičius įsitikinęs, kad pagrindinės priežastys, dėl kurių žmonės žaidžia kompiuterinius žaidimus, yra kiek rimtesnės, nei gali atrodyti.

„Kas yra kompiuteriniai žaidimai? Tai atsiribojimas ir pabėgimas nuo realybės ir pasaulio. Jei žmogui realiame gyvenime yra daug bėdų, jis nori pailsėti.

Vienas iš variantų – kompiuteriniai žaidimai, kurie padeda pamiršti realų pasaulį. Įkritęs į virtualų pasaulį jis gyvena taip, kaip nori, gali būti herojus, kontroliuoti situaciją. Kuo labiau gyvenime trūksta jausmo, kad esi šeimininkas, tuo daugiau nori žaisti kompiuterinius žaidimus, kurie ilgainiui gali tapti kaip narkotikas“, – aiškino specialistas.

Kompiuteriniai žaidimai – priklausomybė? „Tikrai taip. Tai tas pats, kas narkotikai ar tabakas. Iš visko galima padaryti priklausomybę – gali būti priklausomybė nuo žmogaus, saldumynų. Yra didelė priklausomybių įvairovė.

Vienas variantas pabėgti nuo realybės – kompiuteriniai žaidimai. Kad ir kaip būtų gaila, kad įklimpo į žaidimus, žmogus ima suvokti tik pradėjus griūti realiam pasauliui.

Reikia spręsti realias problemas

„Dažnai susiduriu su atvejais, kai atėję žmonės sako, kad dėl kompiuterinių žaidimų griūva šeima. Dėl žaidimų vyrai išsenka, žaidžia naktimis, jaučia miego trūkumą. Tokia priklausomybė trukdo visaverčiam šeimos gyvenimui, nuolat kyla pykčių. O kuo daugiau pykčių, tuo didesnis noras nuo jų pabėgti“, – sakė specialistas.

M.Daugelavičius teigė, kad problemą išspręsti gali tik pats žaidimų maniakas. „Niekam nepavyks žmogaus įtikinti, kad jis turi priklausomybę, kol jis nesuvoks, jog reikia viską baigti. Žmona gali bandyti kviesti vyrą į pasimatymą, kartu pavakarieniauti, bet vargu ar jis sutiks, nes kažin ar jam rūpi realybė.

Jei žmogus susiduria su šia priklausomybe, reikia žiūrėti, kokios realios problemos veja į virtualų gyvenimą. Kai bus išspręstos tikro gyvenimo problemos ir nesutarimai, tik tada pavyks atsitraukti nuo kompiuterinių žaidimų, nebus baisu juos palikti.

Tad terapijos pagrindas – gyvenimo, o ne virtualių problemų sprendimas“, – aiškino M.Daugelavičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: Kopenhagoje milžiniškas gaisras pasiglemžė istorinį pastatą