Žvejo žmona: Gelbėkit, vyras pakvaišęs dėl žvejybos ant ledo

Praėjusį sekmadienį daugybė žvejų įsimins ilgam. Dėl skilinėjančio ledo nuo Kuršių marių jie buvo varomi į krantą. Ir nors gelbėtojai žvejus sodino į valtis, vis dėlto užkietėję žvejai jau po kelių akimirkų vėl traukė meškeres ir ėjo laukti laimikio.

V.Ščiavinsko nuotr.
V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2016, 3:44 PM, atnaujinta Jun 9, 2017, 2:20 PM

Nepaiso prašymų liautis

Vilnietė Aušra atvira – jos vyras – užkietėjęs žvejys. „Jis nebepaiso mano prašymų liautis žvejoti pavojingomis sąlygomis. Jeigu jam sakau, kad neleisiu eiti, jis man ima grasinti skyrybomis, vadina mane mama, kuri riboja jo laisvalaikį.

Dažnai girdžiu jį sakant, kad kiekvienas iš mūsų turi turėti tam tikrą pomėgį. Džiaugiuosi, kad vyras kuo nors domisi, tačiau kai tai susikerta su pavojumi dėl gyvybės, imu rimtai nerimauti“, – dėstė jauna moteris.

Kodėl brandūs vyrai elgiasi taip neatsakingai? Kodėl jiems nerūpi namuose laukiantys vaikai ir žmona? Komentuoja psichologas Olegas Lapinas.

Jis įsitikinęs, kad dažnai moterys nesupranta didelių berniukų norų ir pomėgių. „Moterims tai atrodo nesaugu. Vyrai linkę labiau rizikuoti, jie juk sukelia ir daugiau avarijų bei traumų buityje. Tai tam tikra iššūkių psichologija, o vyrams dažnai jų reikia. Žinoma, kaip bebūtų gaila, pasekmės dėl to irgi skaudesnės“, – dėstė O.Lapinas.

Išeitis: sutartis su vyru

Žvelgiant per santykių prizmę, ar nepamatuotos rizikos pomėgis – bandymas pabėgti nuo šeimoje vyraujančių krizių? „Dažna moterų tendencija – prisijaukinti vyrą, padaryti jį naminiu. Jei vyrai paklūsta, jie moterims tampa neįdomūs.

O jei vyras nepaklūsta, prasideda apgavystės – vyrai ima slapta važiuoti į žvejybą, nepasakoja žmonai detalių“, – sakė jis.

Tai kokia gi išeitis viltį praradusioms žvejų žmonoms? „Optimaliausia taktika – sudaryti su vyru sutartį ir abiem jos laikytis. Sutartyje paprastai būna nurodytos pareigos, pasekmės, tam tikros sankcijos. Tai, kad žmona tiesiog prašo vyro neiti į žvejybą, tai dar nereiškia, kad jis sutiks.

Sutartis neleis žmonai tapti mama. Daugelis vyrų nuo vaikystės pripratę jausti mamą šalia ir elgiasi laisvai tol, kol nesulaukia griežto mamos žodžio. Taigi, taip yra ir šeimoje. J

ei vyras nesuvokia, kad šeima ir santuoka yra ta vieta, kurioje būtina paisyti tam tikrų taisyklių, tai nieko keista, jei jis palaipsniui darysis visai neatsakingas“, – įsitikinęs psichologas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.