Testas: ar jums gresia depresija?

Turbūt nėra žmogaus, kurio kartkartėmis neprislėgtų bloga nuotaika. Jautrius ir kūrybingus žmones nuolat svyruojančios nuotaikos gali pastūmėti į depresiją. Ši liga atsiranda nepastebimai. Tiems, kuriuos ji užvaldo, sunku tai suvokti. Bet šį negalavimą atpažinus laiku lengviau jam pasipriešinti. Siūlome testą, kuris padės įvertinti depresijos riziką.

Turbūt nėra žmogaus, kurio kartkartėmis neprislėgtų bloga nuotaika.<br>123rf nuotr.
Turbūt nėra žmogaus, kurio kartkartėmis neprislėgtų bloga nuotaika.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 20, 2016, 11:14 AM, atnaujinta Jun 7, 2017, 9:33 AM

Atsakymas „ne“ vertinamas 0 taškų, „retai“ – 1, „dažnai“ – 2, „taip“ – 3 taškais.

Esu liūdnas (-a) ir prislėgtas (-a).

Be jokios priežasties norisi verkti.

Rytais sunkiai pakylu iš lovos, net jei esu išsimiegojęs (-usi).

Manęs šalinasi šeima ir bičiuliai.

Vengiu kalbėti su kitais.

Sunku juoktis.

Jaučiu keistą vidinį nerimą.

Kartais esu nusiminęs (-usi).

Jaučiuosi vienišas (-a), nors mane supa žmonės.

Prabudęs (-usi) naktį negaliu vėl užmigti.

Gyvenime patiriamus sunkumus priimu kaip iššūkį.

Jaučiuosi fiziškai išsekęs (-usi) ir pavargęs (-usi).

Sunkiai sutelkiu dėmesį.

Bijau patirti nesėkmę.

Jaučiu, kad keliami reikalavimai – ne mano jėgoms.

Esu patenkintas (-a) gyvenimu.

Savo egzistavimą laikau beprasmiu.

Užsiimu savo pomėgiais.

Tai, kas anksčiau žavėjo, dabar teikia mažai džiaugsmo.

Esu baikštus (-i) ir nepasitikintis (-i) savimi.

Jei koks nors darbas domina, į jį kimbu su entuziazmu.

Daug galvoju.

Pastaruoju metu neturiu apetito.

Jaučiu kaltės jausmą.

Kamuoja visokios baimės.

Esu abejingas (-a) seksui.

Jaučiuosi nesuprastas (-a).

Kartais atrodo, lyg būčiau prasikaltęs (-usi).

Jaučiu sunkumą kaklo srityje.

Ryški dienos šviesa trukdo.

Jei dabar mane slėgtų didesnė įtampa, dvasiniu požiūriu jausčiausi geriau.

Dažnai tenka galvoti apie mirtį.

Kartais norėčiau nebegyventi.

Jei surinkote 0–17 taškų

Esate stabilios nuotaikos ir galite džiaugtis gyvenimu. Užklumpančios nedidelės krizės ar nesėkmės nepalieka jūsų gyvenime ryškaus pėdsako. Priklausote žmonėms, kuriems atrodo, kad galite su viskuo susidoroti.

Kasdieniai rūpesčiai negali sudrumsti ramaus miego. Bet privalote susimąstyti apie tai, kad fizinės ir dvasinės jėgos nėra beribės.

Žinoma, gyvenime būta akimirkų, kai buvote liūdni ir prislėgti. Laimė, tokios nuotaikos nebūna ilgalaikės ir jas greitai išsklaido optimistiniai debesėliai.

Tereikia pavydėti jūsų dvasinės ramybės, pastovumo. Pasistenkite kitiems šalia esantiems žmonėms, kurie jaučiasi ne taip gerai, padėti atremti skaudžius gyvenimo smūgius.

Jei surinkote 18–35 taškus

Nepaisant pasitaikančių mažų vidinių audrų, jūsų nuotaika – stabili. Neprarandate vilties ir pasitikite savimi. Dauguma gyvenimo įvykių paženklinta optimizmo, net ir iš sunkių situacijų išsikapanojate be didesnių problemų. Bet turėtumėte stebėti, kad ilgainiui pesimistinės akimirkos neužvaldytų.

Gal jau esate ištvėrę vieną ar kitą depresyvų gyvenimo tarpsnį. Sukaupėte patirties, daug mąstėte, bet neįsileidote liūdnų, prislėgtų nuotaikų, sugebėjote įveikti krizes. Remdamiesi asmeniniais išgyvenimais galėtumėte pagelbėti kitiems žmonėms, kuriuos pasiglemžė niūrios nuotaikos gelmė.

Jei surinkote 39–69 taškus

Akivaizdu, kad jaučiatės nekaip. Dėl profesinių ar asmeninių aplinkybių tikriausiai praradote gyvenimo džiaugsmą ir įsitikinimą, kad gali būti geriau, kad galite susidoroti su problemomis.

Pažvelkite į nestabilių nuotaikų priežastį atvirai ir sąžiningai. Galbūt padės pokalbis su partneriu, draugais ar kitais artimais žmonėmis. Įsiklausykite į siūlymus pagelbėti ir geranoriškus patarimus.

Depresijos sukeltas susierzinimas gali tapti kliūtimi ieškant būtinų priemonių nestabilioms nuotaikoms įveikti. Priimkite kitų žmonių paramą, tai padės greičiau atrasti kelią iš krizės. Jei per keturias savaites nuotaika nepasitaisys, būtina kreiptis į specialistą.

Jei surinkote 70 ir daugiau taškų

Jus užvaldė liūdnos nuotaikos, jaučiate didžiulę įtampą. Spėliojate, kas dėl to kaltas, bet negalite rasti teisingo atsakymo. Kartais atrodo, kad nebeverta gyventi, persekioja jausmas, jog viskas beprasmiška, aplinkui matote tik pilkas spalvas, neįžvelgiate gražių, džiaugsmingų gyvenimo akimirkų.

Nebepasitikite ateitimi, viską vertinate neigiamai, kamuoja fiziniai negalavimai, veikiausiai kenčiate ir nuo miego sutrikimų. Daugelis depresyvių žmonių prabunda anksti rytą ir nebegali užmigti.

Veikiausiai kamuoja kaltės jausmas ir priekaištai, gal ramybės neduoda mintis, kad dėl dabartinės padėties esate patys kalti. Apie savo nuotaikas ir dvasinę būklę privalote pasikalbėti su specialistu. Depresija nėra kas nors nenormalaus – padedant medikams ją galima įveikti. Jeigu ligos negydysite, problema gali tapti labai rimta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.