Uždrausti jausmai: paauglės meilei priešinosi visas pasaulis

Paauglė pareiškia, kad myli už save gerokai vyresnį. Tai – tikras išbandymas bet kuriems tėvams. Ką daryti? Drausti ar leisti? Prie ko gali privesti tokios draugystės? Jauna šeima iš nedidelio Lietuvos miestelio džiaugiasi, kad sugebėjo atsilaikyti prieš aplinkinių spaudimą ir sugriauti visus stereotipus.

Greta ir Audrius susipažino 2005 metais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Greta ir Audrius susipažino 2005 metais.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Greta ir Audrius Vaišnorai iš Dusetų įsitikinę, kad amžius meilei – ne kliūtis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Greta ir Audrius Vaišnorai iš Dusetų įsitikinę, kad amžius meilei – ne kliūtis.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pora tikino itin romantiškai leidę laiką.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Pora tikino itin romantiškai leidę laiką.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
2014-ųjų gegužę porai gimė sūnus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
2014-ųjų gegužę porai gimė sūnus.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Psichologė Ilona Kajokienė.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Psichologė Ilona Kajokienė.<br>Lrytas.lt archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 16, 2016, 7:24 PM, atnaujinta Jun 1, 2017, 12:26 PM

Baiminosi tėvų reakcijos

Greta (22) ir Audrius Vaišnorai (28) iš Dusetų įsitikinę, kad amžius meilei – ne kliūtis. Jiedu susipažino 2005-aisiais metais, kai Gretai buvo vos 12-ka ir ji ėjo į šeštą klasę. Audriui tada buvo 18-ka, jis mokėsi 12-oje klasėje.

Jiedu ėmė susirašinėti trumposiomis žinutėmis, Gretą pakerėjo Audriaus dėmesingumas.

Ypač mergaitė nustebo, kai 18-metis vaikinas pakvietė ją susitikti. Tada ji atsisakė, nes baiminosi tiek amžiaus skirtumo, tiek to, kad vaikinas bendravo su bendraamže mergina.

Greta atvira – ją baugino ir tėvų reakcija. „Ką jie imtų galvoti, jei pasakyčiau, kad einu į pasimatymą su šešeriais metais vyresniu vaikinu? Juk buvau visai vaikas.

Tą kartą atsisakiau, tačiau atostogų metu nesilioviau apie jį galvojusi, todėl po kurio laiko parašiau jam žinutę, kad priimu kvietimą pasimatyti.

Mūsų susitikimas buvo žavus – parke vaikščiojome, kalbėjomės. Buvo labai linksma, tačiau aš bijojau jį įsimylėti. Dėl tos priežasties pasakiau jam, kad noriu nutraukti santykius.

Audrius buvo atkaklus ir norėjo pavergti mano širdį. Jam pavyko. Po kurio laiko surizikavau ir tapau jo mergina.

Mūsų draugystė buvo graži. Jis nutraukė santykius su prieš tai buvusia panele ir pasirinko mane“, – prisiminė jauna moteris.

Aplinkiniai nuolat tyčiodavosi

Tačiau kaip tik tada, kai jiedu ėmė draugauti, prasidėjo siaubingiausias periodas jos gyvenime. „Prasidėjo siaubingos patyčios. Žmonės vis dažniau matydavo mus kartu. Tėvai drausdavo man išeiti iš namų, parsiveždavo iš mokyklos, niekur neišleisdavo. Pykčiai su jais tapo kasdienybe, tačiau Audrius buvo užsispyręs ir pasiryžęs bet kam, kad tik būtume kartu.

Draugavome gražiai. Po pamokų važinėdavome dviračiais, motoroleriu, bėgiodavome. Nejučia jį įsimylėjau – mane sužavėjo jo dėmesys, rūpestis ir dovanos.

Tėvai ir toliau buvo kategoriški. Jie net atėmė iš manęs mobilųjį. Norėdama su juo susitikti, bėgdavau iš pamokų, šokdavau pro langą.

Ir nors tėvų kontrolė buvo stipri, mudu buvome stipresni. Pamažu tėvai apsiprato, susipažino su Audriumi.

Žinoma, jie mane įspėjo, kad elgčiausi deramai. Susitikdavome kone kasdien, bučiuodavomės lyjant lietui, rašydavome ant sniego.

Kai baigiau mokyklą, iš Dusetų išvykome į Vilnių. Ten aš studijavau kolegijoje. Sužinojome, kad laukiamės vaikelio.

2014-ųjų gegužę mums gimė nuostabus sūnus. Po dešimties metų draugystės mudu susituokėme bažnyčioje. Esame labai laimingi, netrukus švęsime antrąjį sūnaus gimtadienį.

Svarbiausia, kad turiu nuostabų vyrą šalia. Ir nors buvo labai daug ašarų, vis dėlto dabar esu labai laiminga. Būtina kovoti už savo laimę, net ir tuo atveju, jeigu priešinasi visas pasaulis“, – istoriją pasakojo dusetiškė.

Psichologė: „Tai netipiška situacija“

Psichologė Ilona Kajokienė tvirtino, kad paauglystėje atsibunda seksualumas, todėl nieko keisto, kad mergaitė šeštoje klasėje įsimylėjo. „Įdomu tai, kad mergaitė įsimylėjo gerokai už save vyresnį žmogų. Tikėtina, kad jis jai kėlė saugumo ir patikimumo jausmą, o paauglišku idealizavimu atrodė išskirtinis, vertas jos dėmesio.

Gali būti, kad jis elgėsi kitaip, nei buvo įprasta jos šeimoje, pranoko tėtį. Dar vienas labai įdomus aspektas šioje istorijoje yra tai, kad vaikinas pamilo už save gerokai jaunesnę mergaitę.

Stebina ši netipiška situacija, nes paprastai vaikinai nori, kad jų draugai matytų, jog jie draugauja su vyresnėmis ar daugiau patyrusiomis merginomis.

Tokio amžiaus jaunuoliai – seksualiai aktyvūs. Tyrimai rodo, kad 60-85 proc. tokio amžiaus jaunuolių gyvena aktyvų seksualinį gyvenimą. Greta ir Audrius atrado tai, ko jiems reikėjo tuo metu. Labai svarbu, kad jiems pavyko sukurti stabilią porą.

Globa, kurią vaikinas suteikė šeštokei, sugebėjo vėliau pavirsti partneryste“, – dėstė psichologė.

Ji įsitikinusi, kad pora mokykloje turėjo patirti ir patyčių, ir pavydą. Dauguma merginų norėtų būti Gretos vietoje, o vaikinui nepatogumo jausmą draugų akivaizdoje galėjo kelti tai, kad jis bendrauja su mažamete.

Psichologė teigė, kad Gretos tėvų reakcija į susidariusią situaciją buvo labai normali. „Paauglystė – savęs atradimo laikotarpis. Istorijų, kad žmogus save atrado per seksualinį interesą, aistrą ir partnerystę, yra išskirtinai mažai.

Tėvų nerimas šiuo atveju pagrįstas. Paauglystės metu tėvai skatina vaikus atsiskleisti per talentus ir tam tikrus gebėjimus, o ne per draugystę su vaikinais.

Jokiu būdu susidarius tokiai situacijai tėvai negali palikti vaiko vieno su jo vidine drama. Negalima likti abejingiems, būtina ieškoti sprendimų, su jais kalbėtis, bendrauti“, – sakė I.Kajokienė.

Ir nors ilgainiui šešerių metų skirtumas nekrinta į akis taip, kaip tai galėjo atrodyti paauglystėje, vis dėlto psichologė tvirtino, kad vyrai galutinai subręsta 28-aisiais gyvenimo metais. Būtent tada paprastai jie suranda idealus ir suvokia, ko nori iš gyvenimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.