7 faktai, kurių nežinojote apie dešiniarankius

Kairiarankiai yra tie, kurie visada sulaukia aplinkinių dėmesio. Jei bandote ieškoti informacijos apie dešiniarankius, visada randate šimtus pranešimų apie kairiarankius. Kairiarankiai turi net savo tarptautinę dieną – rugpjūčio 13-ąją. Tačiau dešiniarankiai, nors ir ne tokie egzotiški, yra ne mažiau svarbūs.

Dešiniarankiai prastai valdo kairę ranką.<br>123rf nuotr.
Dešiniarankiai prastai valdo kairę ranką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 17, 2016, 7:11 PM, atnaujinta May 28, 2017, 2:26 PM

Šis straipsnis padės sugriauti populiarius mitus apie dešiniarankius.

1. Jie tokie pat protingi, kaip ir kairiarankiai.

Kairiarankiai dažnai vadinami kūrybingais genijais. Vienas iš dažnų pavyzdžių – Albertas Einsteinas. Tačiau jis iš tikrųjų nebuvo kairiarankis. Tai – tik mitas.

Tyrimai rodo, kad jis tikriausiai vienodai gerai naudojosi abiem rankomis. Jei tai yra tiesa, tai – nuostabu, nes tik 1 proc. žmonijos tai iš sugeba iš tikrųjų.

2. Jie gyvena ilgiau, nei kairiarankiai.

Populiarus mitas, dėl kurio dešiniarankiai atsipučia lengviau – kad jie gyvena vidutiniškai 8 metais ilgiau, nei kairiarankiai.

Deja, tai netiesa. Tyrimai buvo atlikti tada, kai pasaulyje buvo mažiau kairiarankių, ir tie skaičiai nereprezentuoja tų, kurie gyvena šiandien.

3. Jie vairuoja ne taip gerai, kaip kairiarankiai.

Jei kelyje įvyksta avarija, tikriausiai manote, kad jos kaltininkas buvo kairiarankis.

Tačiau amerikiečių mokslininkų atliktas tyrimas teigia, kad kairiarankiai vairuoja atsargiau. Pasak jų, šie žmonės turi būti atidesni, nes pavaras valdo su ranka, kurią kontroliuoja ne taip gerai. Jie turi sutelkti daugiau dėmesio, nei dešiniarankiai.

4. Jie yra labiau ekstravertiški.

Manoma, kad kairiarankiai yra labiau kūrybingi ir intravertiški, nei dešiniarankiai. Yra ilgas garsių muzikantų ir menininkų sąrašas, kuris turėtų tai patvirtinti.

Tačiau šis mitas yra klaidingas. Iš tikrųjų, labiau intravertiški yra tie, kurie naudoja ir kairę, ir dešinę ranką.

5. Jie prastai valdo kairę ranką.

Dešiniarankiai netgi negali masturbuotis kairiąja ranka.

6. Jie nėra valdomi kairiojo smegenų pusrutulio.

Kairysis smegenų pusrutulis atsakingas už logišką, analitišką mąstymą ar net emocijų šaltumą. Tačiau Jutos universitetas teigia, kad mintis, jog visi dešiniarankiai yra tokie – klaidinga.

Tiesa, pusrutuliai yra atsakingi už skirtingas veiklos rūšis. Tačiau tai neturi nieko bendro su tuo, kuria ranka žmogus naudojasi. Jei esate kūrybingas dešiniarankis, galite nesijaudinti – jūs nesate kairiarankis, kurį privertė naudotis dešine ranka.

7. Jie dažniau užsiima pavojinga veikla.

Mokslininkai išanalizavo 20 tūkst. žmonių iš 12 skirtingų šalių užpildytas saviataskaitos apklausas ir išsiaiškino, kad kairiarankiai alkoholį gėrė dažniau, bet rečiau rodė pavojingą elgesį, pavyzdžiui piktnaudžiavimą gėrimais.

Problema ta, kad daugybei apklausą užpildžiusių žmonių buvo virš 50, o dauguma kairiarankių buvo jaunesni. Be to, tikriausiai yra daugiau veiksnių, dariusių įtaką šių žmonių gėrimo įpročiams, nei tai, kuria ranka jie laikė bokalą.

Parengė Dorotėja Noreikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.