Norite hobį paversti pragyvenimo šaltiniu? Tai pavojinga

Liaudies išmintis byloja: „Paverskite savo pomėgį darbu, ir jums nereikės dirbti nei vienos dienos jūsų gyvenime.“

Gal jūsų hobis – mezgimas?<br>123rf nuotr.
Gal jūsų hobis – mezgimas?<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Sagė (apiesantykius.lt)

Jun 30, 2016, 11:00 AM, atnaujinta May 20, 2017, 6:35 AM

Bet ar tikrai taip? Kas atsitiks jūsų pomėgiui (arba hobiui), jei jūs tuo užsiimsite aštuonias valandas, penkias dienas per savaitę?  

Įsivaizduokite, kad jūs labai mėgstate žvejoti. Visą dieną žvejojate, o gal visas dvi. Jūs laukiate tų žvejybos dienų, joms ruošiatės, svajojate apie jas. Žvejodamas mėgaujatės kiekviena akimirka – masalo paruošimu, meškerės užmetimu, laukimu... Supanti gamta, sumuštinis pietums. Džiugus smalsumas ir stipri euforija ištraukus spurdantį laimikį.

  O dabar įsivaizduokite, kad per dieną privalote pagauti 5 tonas žuvies. Plaukiate su dideliu laivu į tam tikras jų veisimosi vietas. Metate tinklus, traukiate, metate ir traukiate... Laimikis nebeneša jokios euforijos, atvirkščiai, erzina, kad ta žuvis tokia sunki ir tokia spurdanti.

  Arba jūs nemėgstate žvejoti, jūs mėgstate piešti. Paišote visur, kada tik turite po ranka pieštuką ir popieriaus. Sapnuojate vaizdinius ir paskui juos pavaizduojate ant drobės. Jums gerai išeina, jūs vertinamas ir organizuojamos jūsų darbų parodos. Tačiau iš to jūs nieko neuždirbate.

Ir staiga vienas populiarus žurnalas jums pasiūlo gerai apmokamą dailininko darbą. Jūs turite iliustruoti straipsnius, penkias dienas per savaitę, po aštuonias valandas per dieną. Jūs piešiate tai, ką kiti parašo. Privalote iliustruoti kiekvieną straipsnį, koks banalus ir dažnai nuobodus jis jums beatrodytų. Jūsų darbus vertina ir neretai atmeta redaktorius. Ar po metų sugebėtumėte išlaikyti savo buvusį užsidegimą piešti?

  Na, o gal jūs nemėgstate nei žvejoti, nei piešti. Gal jūsų hobis – mezgimas? Jūs mezgate sau, draugėms, visos jūsų dovanos gimtadienio ar Kalėdų proga yra kokia nors numegzta grožybė. Jūs turite talentą, todėl garsas apie jus sklinda ir jūsų darbai išpopuliarėja. Ilgai netrukus gaunate pasiūlymą – dirbti žymios dizainerės studijoje. Kokia patirtis! Kokia galimybė! Be abejo, sutinkate. Tačiau tuomet mezgate visai ką kita, nei esate įpratusi. Kuriate tos dizainerės vardu ir tai, ką darote, turi atitikti jos kūrybos stilių. Dirbate daug, jums nuolat skauda nugarą ir akis. Ar vis dar mėgstate megzti?

  Knygoje „Nulis valandų darbo per savaitę“ (Zero Hour Work Week) Jonathanas Meadas pasakoja, kaip jis visą laiką norėjo savo hobį groti paversti pragyvenimo šaltiniu ir darbu, tačiau, vien pagalvojęs apie tai, mesdavo šią mintį į šalį. Jis negalėjo įsivaizduoti, kaip galėtų kurti pagal užsakymą, todėl užsiėmė kita mėgstama veikla – vesti asmeninio tobulėjimo mokymus.

  Amerikiečių tyrimų bendrovė „Gallup“ paskelbtoje pasaulinėje statistikoje nurodo, kad Lietuvoje savo darbu patenkinti tik 10 procentų žmonių. 28 procentai jo nekenčia, o likę savo darbą pakenčia, bet juo nesidžiaugia. Taigi, hobio pavertimas darbu, atrodo, būtų logiškas sprendimas. Sakysite, galima juk žvejoti ne žvejybiniame laive, o su savo laiveliu, o sugautą žuvį parduoti. Galima įsidarbinti ne žurnale, bet iliustruoti knygas, kurios jums patinka. Galima įkuri savo siuvyklą ir siūti bei parduoti savo sukurtus modelius.

  Paversti savo hobį darbu skamba labai viliojančiai. Ypač, jei ta veikla kartu yra ir jūsų profesija. Jei jūs buhalteris, o jūsų pomėgis – skaičiai, esate laimingas žmogus. Jei jūsų pomėgis yra kelionės, ir esate kelionių organizatorius ir gidas – jūs ten, kur ir turite būti. Jei jūsų darbe yra pakankamai vietos kūrybai ir saviraiškai, jis jums negali nepatikti.  

Tačiau knygoje „Ignoruok visus: ir 39 kiti kūrybingumo būdai“ (Ignore Everybody: and 39 Other keys to Creativity) Hugh MacLeod įspėja – nepaverskite pomėgio darbu.

  Juk galbūt toks yra jūsų pomėgis būtent dėl to, kad jo nelydi terminai, vertinimas, kitoks spaudimas ir stresas? Galbūt tai yra jūsų atsipalaidavimo būdas ir jūsų laisvo laiko šviesa? Dauguma žmonių net nesusimąsto, kad siekdami savo hobį paversti darbu ir pajamų šaltiniu, jie tą hobį praranda.

O prarasto hobio vietą neišvengiamai užpildo vienoks ar kitoks nepasitenkinimas. Tuo, kad tai, ką taip mėgote anksčiau, jūsų jau nebedžiugina. Tuo, kad ta veikla jūs nebeužsiimate su užsidegimu, su aistra, todėl ir jūsų rezultatai jau nebe tokie geri.

Nevenkite iššūkių

  Galbūt dėl to, kad jūs penkias darbo dienas kenčiate tam, kad pagyventumėte dvi savaitgalį, kai jau galėsite užsiimti savo hobiu, kaltas ne pats darbas, o jūsų pasyvumas. Yra labai lengva užmigti ant laurų komforto zonoje ir nustoti tobulėti, kai viskas jau taip aišku ir žinoma. Nebijokite išsikelti sau iššūkio. Pasisiūlykit dalyvauti naujame projekte, kuris atrodo labai sudėtingas. Peržiūrėkit savo karjeros ir papildomų studijų galimybes. Išmokite ką nors naujo ir pasitikrinkite, ar tai įkvepia labiau džiaugti savo darbu. Jei ne, susiraskite kitą.

Įsijunkite kūrybiškumą

  Tyrimai rodo, kad žmonės nemėgta savo darbo ne dėl mažo atlyginimo. Dažniausia taip atsitinka dėl netinkamo, neteisingo, nepriimtino vadovavimo stiliaus ir slegiančios atmosferos. O to išvengti padėtų šiek tiek kūrybiškumo. Kūrybiškumo reikia visur ir jis padeda žmogui išreikšti save.

Atsineškite hobį į darbą

  Be abejo, jei esate užkietėjęs žvejys, tai vargu ar pavyks. Bet jei mėgstate piešti, galite iliustruoti vidaus darbo taisykles. Arba nupiešti ką nors įmonės interneto puslapiui. Jei mėgstate rašyti, paprašykite užduočių, susijusių su rašymu. Jei jūsų hobis siūti – pasisiūlykite pasiūti kostiumus įmonės Kalėdų vakarui. Jei mėgstate groti, gal būt galėsite pagroti įmonės dienos šventėje arba sukurti muziką jos reklaminiams vaizdeliams. Jei mėgstate fotografuoti ir visur nešiojatės profesionalią kamerą, pasiūlykit savo kadrų įmonės prezentacijose ar interneto puslapyje. Fotografuokite bendradarbius ir iliustruokite tomis nuotraukomis elektroninius laiškus jiems. Būkite kūrybingas ir tai tikrai nepakenks jūsų karjerai.

Vienintelė tikra meilė

  O jei jūs degate vienintele tikra meile ir jūsų hobis yra ne laisvalaikio praleidimas, padedantis atsipalaiduoti, bet jūsų nuolatinis palydovas, neleidžiantis apie nieką kitą galvoti, tuomet jūs pasmerktas. Jums kito kelio nėra, tik gyventi iš savo hobio. Turtingai ar ne, bet jūsų aistra jus jau užvaldžiusi, ir bet kokia kita veikla jums sukels tik kančią. Gera žinia – kas dirba, tas ir padaro. Ilgainiui jūs galėsite pragyventi iš savo mėgstamos veiklos. Tačiau, jei jūsų vienintelė aistra visuomenei kurį laiką nebus įdomi, būsite amžinas valkata arba išlaikytinis.

    Tikrai įmanoma savo hobį paversti savo darbu, tačiau dažniau tai skamba gražiau, nei yra realybėje. Dirbti mėgstamą darbą gyvenimo kokybei yra kur kas svarbiau.

O hobis – tas lengvas sielą maitinantis nektaras, – tegu ir lieka laisvalaikio atsipalaidavimui ir nepavirsta į kietą kūno duoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.