Šokiruojanti patirtis: neįgalūs tėvai smurtauja prieš dukterį

„Sveiki, mama nuolat daro psichologinį spaudimą, būna agresyvumo priepuoliai, smurtauja. Ji yra neįgali. Tėtis taip pat.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf.com
123rf.com
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2016, 11:51 AM, atnaujinta May 19, 2017, 5:52 AM

Jų palikti negalima, mama nenori gydytis. Kaip elgtis? Tėtis serga Parkinsono liga, prasidėjusi senatvinė demencija. Jų nepaliksi, bet kaip gyventi?“, – klausė sunerimusi skaitytoja.

Atsako Psichologinės paramos ir konsultavimo centro psichologė Ieva.

„Sveiki,

Vienas geriausių būdų kovoti prieš smurtą – fiziškai nebūti kartu su asmeniu, kuris smurtauja. Dažniausiai žmonės ieško galimybių gyventi atskirai, dažnai jas randa. Kiekvienas iš mūsų esame nusipelnę gyventi ramioje ir saugioje aplinkoje.

Deja, kartais taip neįmanoma. Kai gyvename su žmonėmis, kurie naudoja psichologinį smurtą prieš mus (kritikuoja, žemina, turime matyti jų agresijos priepuolius ir t.t.), turime būti atviri su savimi, kad gyvename nuolatinėje įtampoje, kuri neigiamai veikia tiek mūsų fizinį kūną, tiek psichologinę savijautą.

Kaip galime šiek tiek mažinti tą įtaką? Visų pirma, psichologiškai atsiribodami nuo smurtautojo (padeda mintys „šitas žmogus pats turi daug psichologinių problemų“, „tai, ką jis sako, nėra tiesa“, „aš geras ir stiprus žmogus“).

Antra, mums gali padėti kiti psichologiškai gilūs ir palaikantys santykiai. Išsipasakodami kitiems, mažiname vidinę įtampą.

Bet, visų pirma, siūlyčiau pagalvoti apie galimybę gyventi atskirai, o tėvus aplankyti.“

 ***

Baisūs dalykai neretai vyksta pačioje artimiausioje aplinkoje. Apie tai linkę nutylėti ne tik liudininkai, bet ir pačios aukos. Patiriate fizinį ar psichologinį smurtą? Esate tokio smurto liudininkai? Netylėkite. Klauskite, prašykite pagalbos, dalinkitės savo patirtimi. Savo klausimą įrašykite į skydelį, kurį rasite po šiuo straipsniu – atsakymą jūsų nurodytu el. paštu pateiks projekte „Nebijok kalbėti“ dalyvaujantys specialistai arba projekto ambasadorė, žurnalistė Daiva Žeimytė. Anonimiškumą garantuojame.

Specializuotų pagalbos centrų įvairiuose Lietuvos miestuose kontaktai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: iniciatyvos „4 milijonų Lietuva“ pristatymas