Vyro neviltis: moteris gina įstatymai, o kas gina mus?

Atsako Vilniaus Universiteto Teisės klinika:

Lietuvos įstatymai vienodai gina tiek moterų, tiek vyrų teises.<br>123rf nuotr.
Lietuvos įstatymai vienodai gina tiek moterų, tiek vyrų teises.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2016, 12:33 PM, atnaujinta May 14, 2017, 9:49 AM

Atsako Vilniaus Universiteto Teisės klinika:

„Lietuvos įstatymai vienodai gina tiek moterų, tiek vyrų teises.

Baudžiamoji atsakomybė gali būti nustatoma už sistemingą žmogaus bauginimą, kuris gali pareikšti grasinimaisi nužudyti ar sunkiai sutrikdyti sveikatą, kitais baimę, nerimą ar nesaugumo jausmą keliančiais veiksmais (pvz., besikartojančiais įžeidinėjamais, grasinimais kaip nors pakenkti, priekabiavimu, atviru sekimu, gąsdinančiais naktiniais skambučiais, amoralaus pobūdžio SMS žinutėmis ir pan.).

Tokios sistemingos psichinės prievartos buvimas konstatuojamas nustačius, kad nukentėjusysis sąmoningai buvo verčiamas nerimauti, nesaugiai jaustis.

Patiriant psichologinį smurtą galima pradėti baudžiamąjį procesą privataus kaltinimo tvarka dėl psichologinio smurto naudojimo rašant pareiškimą teismui, kuriuo galite prašyti smurtautojui skirti areštą, laivės apribojimą arba laivės atėmimo bausmę.

Baudžiamojo proceso metu smurtautojui gali būti pritaikytos kardomosios priemonės suėmimas, namų areštas ir įpareigojimas gyventi skyrium nuo nukentėjusiojo ir (ar) nesiartinti prie nukentėjusiojo arčiau nei nustatytu atstumu.“

***

Baisūs dalykai neretai vyksta pačioje artimiausioje aplinkoje. Apie tai linkę nutylėti ne tik liudininkai, bet ir pačios aukos. Patiriate fizinį ar psichologinį smurtą? Esate tokio smurto liudininkai? Netylėkite. Klauskite, prašykite pagalbos, dalinkitės savo patirtimi.

Savo klausimą įrašykite į skydelį, kurį rasite po šiuo straipsniu – atsakymą jūsų nurodytu el. paštu pateiks projekte „Nebijok kalbėti“ dalyvaujantys specialistai arba projekto ambasadorė, žurnalistė Daiva Žeimytė. Anonimiškumą garantuojame.

Specializuotų pagalbos centrų patyrusiems smurtą artimoje erdvėje įvairiuose Lietuvos miestuose kontaktai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: prezidentiniai debatai ar parodija?