Psichikos sutrikimo neslepiantis žurnalistas surengė transliaciją iš ligoninės

Rugsėjo mėnesį Lietuvoje žinomas žurnalistas ir sporto komentatorius Gediminas Reklaitis laikraščiui „Lietuvos rytas“ atvirai papasakojo apie savo ligą: vyras pripažino, kad jam – bipolinis afektinis sutrikimas.

Šiuo metu dėl savo ligos 31-erių žurnalistas – psichiatrinėje ligoninėje, esančioje Vasaros g. 5.
Šiuo metu dėl savo ligos 31-erių žurnalistas – psichiatrinėje ligoninėje, esančioje Vasaros g. 5.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 13, 2016, 6:16 PM, atnaujinta May 10, 2017, 10:56 PM

Šiuo metu dėl šio psichikos sutrikimo 31-erių žurnalistas guli Vilniaus psichikos sveikatos centre, esančiame Vasaros g. 5. Čia būdamas jis surengė tiesioginę transliaciją ir papasakojo, dėl kokių priežasčių ten atsidūrė. 

Psichikos sveikatos centre jis atsidūrė po to, kai dėl bipolinio sutrikimo pasireiškiančios manijos susikaupusią energiją ir įtūžį išliejo ant savo automobilio ir į jį spyrė.

Psichiatrinėje ligoninėje – tiesioginė transliacija

Įraše Gediminas teigė sergantis ir besigydantis viešai, todėl norįs atkreipti dėmesį į šią ligą bei padėti kiekvienam, susiduriančiam su šiuo sutrikimu. 

„Sergu viešai ir gydausi viešai. Šiuo metu aš esu Vasaros g. 5 tam, kad pasikraučiau savo baterijas. Sumažėjo mano ramybė ir koncentracija. 

Mano artimieji mane jau atakuoja žinutėmis, todėl transliaciją turiu nutraukti.

Artimiausią savaitę tikrai nebesifilmuosiu. Pailsėkit nuo manęs, o aš pailsėsiu nuo jūsų. Iki kitų kartų“, – gana padrikai ir vis reaguodamas į naujai prisijungusius žiūrovus tiesiogiai iš palatos kalbėjo žinomas žurnalistas. 

Viešinasi ne dėl savęs, o dėl kitų 

Susisiekus su G.Reklaičiu, jis patvirtino esąs ligoninėje, o įrašu norėjęs atkreipti šį sutrikimą turinčių žmonių dėmesį. 

„Ne dėl savęs viešai gydausi, o dėl kitų žmonių. Gana dažnai jie man dėkoja už atvirumą, paprašo pagalbos. Esu laimingas dėl kiekvienos sielos, kuri randa ramybę ir tvirtybę. 

Labai norėčiau, plačiąja prasme kalbant, kad Lietuva nebepirmautų pagal savižudybių skaičių“, – dėstė vyras. 

Jis prisipažino iš artimųjų itin didelio palaikymo dėl tiesioginių transliacijų ir ligos viešinimo nesulaukiantis. Tai jis vadina senoviniu požiūriu. Gedimino artimieji vis galvoja, kad vaikinas gali kalbėti nesąmones.

„Esu prikalbėjęs ir nesąmonių, bet aš dėl jų nesigėdiju. Dabar suprantu, kad kai kurie pasisakymai balansuodavo ties adekvatumo riba. 

Į ligoninę patekau prieš kelias dienas, spalio pradžioje. Užsitęsė pirmasis ligos etapas – tam tikros manijos.

Tapau labai energingas, nebesugebėjau suvaldyti energijos. Jei būčiau buvęs provokuojamas, būčiau galėjęs tapti agresyvus.

Panašiai ir įvyko – mane sunervino keli žmonės, todėl aš „pamušiau“ savo mašiną. Kitaip tariant, spyriau į ją. 

Aš manau, kad geriau spirti į mašiną negu mušti žmones. 

Ligoninėje praleisiu savaitę, o gal ir daugiau. Džiaugiuosi, kad jaučiuosi gerokai ramesnis ir tvirtesnis. 

Įrašą padariau tam, kad ne tik aš, bet ir kiti žmonės suprastų, kad net ir iš sunkiausių akimirkų galima išbristi, tereikia laiku suprasti, kad pagalba yra reikalinga“, – kalbėjo G.Reklaitis.

Pirmoji manija aplankė prieš dvejus metus

Prieš mėnesį atvirame interviu jis papasakojo apie tai, ką patyrė susirgęs šia liga.

Iš Akmenės kilęs G.Reklaitis ligos požymius jau galėjo justi po mokyklos baigimo persikėlęs gyventi ir studijuoti į sostinę. „Vieną savaitę norėdavau skraidyti padebesiais, o kitą – sulįsti į žemę.

Tai trukdydavo, nes pakiliomis savaitėmis daug visko nuveikdavau, o kitomis – net nenorėdavau iš lovos išlipti, tad praleisdavau ir paskaitas. Tuomet atrodė, kad kiti mano bendraamžiai jaučiasi taip pat“, – kalbėjo sporto žurnalistas.

Pirmas ryškiausias manijos epizodas jį aplankė 2014 metų pradžioje po Maidano įvykių Ukrainos sostinėje Kijeve.

Tuomet tiesiog fanatiškai jis ėmėsi organizuoti ukrainiečių palaikymo akcijas – Lietuvos medikų siuntimą į Ukrainą, lėšų rinkimą, demonstracijas. Vėliau už šiuos darbus buvo pagerbtas.

„Apimtas manijos padariau darbų, kurie verti prisiminimo. Tačiau pridariau ir nesąmonių – elgiausi agresyviai kur reikia ir kur nereikia.

Tačiau iškart po to daugiau nei mėnesį trukusią maniją pakeitė depresija. Visi ėmė stebėtis, kur aš taip staigiai dingau“, – įvykius chronologiškai dėstė Gediminas.

Psichikos ligai būdingi du epizodai

Bipoliniam afektiniam sutrikimui būdingi pasikartojantys (mažiausiai du) nuotaikos ir aktyvumo kitimo epizodai. Jų metu nuotaika tampa pakili, padidėja energija ir aktyvumas – apima manija ar hipomanija, o kartais nuotaika pablogėja, energija ir aktyvumas pradingsta – apima depresija.

Šis sutrikimas anksčiau buvo vadinamas maniakine depresine psichoze arba liga. Bipolinis afektinis sutrikimas skirstomas į tipus ir pagal sutrikimo sunkumą. 

Liga dažniausiai prasideda depresijos epizodu. Sergant bipoliniu sutrikimu vidutinė negydomos manijos trukmė būna 3–5 mėnesiai, o depresijos 4–6 mėnesiai. 

Per gyvenimą gali pasireikšti nuo 2 iki 30 epizodų, o vidutiniškai sergantieji išgyvena 9 epizodus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.