Kad nenutiktų kaip Selui: 10 gestų, kurie kitur yra nepadorūs

Savaitgalį policijos reide įkliuvo grupės „Sel“ lyderis Egidijus Dragūnas: nors neblaivus dainininkas už vairo nesėdėjo, policijos komisariate jis atsidūrė už nepadoraus gesto rodymą pareigūnams.

„Kur yra parašyta, kad tai nepadorus gestas?“ – stebėjosi E. Dragūnas, vieną pirštą vis tiesdamas į priešais stovintį policininką.<br>A.Vaitkevičiaus ir Pixabay nuotr.
„Kur yra parašyta, kad tai nepadorus gestas?“ – stebėjosi E. Dragūnas, vieną pirštą vis tiesdamas į priešais stovintį policininką.<br>A.Vaitkevičiaus ir Pixabay nuotr.
„Kur yra parašyta, kad tai nepadorus gestas?“ – stebėjosi E. Dragūnas, vieną pirštą vis tiesdamas į priešais stovintį policininką.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
„Kur yra parašyta, kad tai nepadorus gestas?“ – stebėjosi E. Dragūnas, vieną pirštą vis tiesdamas į priešais stovintį policininką.<br>A.Vaitkevičiaus nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
M.Patašiaus nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
Pixabay nuotr.
123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (12)

Lrytas.lt

Oct 26, 2016, 9:45 AM, atnaujinta May 10, 2017, 4:40 AM

„Kur yra parašyta, kad tai nepadorus gestas?“ – stebėjosi E. Dragūnas, vieną pirštą vis tiesdamas į priešais stovintį policininką.

Kad ištiestas vidurinysis pirštas yra nepadorus gestas, regis, turėtų žinoti visi.

Tai pats žinomiausias ir labiausiai atpažįstamas gestas, kuris anglų kalboje atitinka keiksmažodį „f*ck you“ („eik n***ui“). Be to, tai pats seniausias gestas, kuris buvo naudojamas dar senovės graikų ir romėnų, o taip pat ir beždžionių.

Grubiai kalbant, ištiestas vidurinysis pirštas simbolizuoja falą, o suspausti pirštai – kapšelį. Rodydami tai, jūs tarsi siūlote kitam žmogui „vyriškąjį lytinį organą“ arba grubiai atsisakote vykdyti jo prašymą. Šio ženklo analogas – gestas, kuomet kairė ranka dedama ant dešiniosios rankos alkūnės sulenkimo.

Vis dėlto Azijos šalyse vidurinysis pirštas gali būti naudojamas kam nors parodyti.

Tačiau yra nemažai kitų gestų, kurie mūsų šalyje laikomi visai nekaltais, tačiau juos parodžius kai kuriose kitose šalyse jums gali baigtis, kaip „Sel'ui“.

Jūsų dėmesiui – 10 nekaltų gestų, kurie kitose šalyse laikomi labai nepadoriais.

1. Du pirštai – V raidė

Ženklas iš smiliaus ir viduriniojo pirštų, sudarančių V raidę, daugelyje šalių reiškia pergalę (Victory) arba taiką. Tačiau jeigu rodant šį gestą delnas atsuktas į žmogų, Jungtinėje Karalystėje, Airijoje ir Australijoje tai tampa įžeidžiančiu gestu, reiškiančiu „atsiknisk“.

2. Atsuktas delnas – „Stop“

Į priekį ištiestas delnas dažnai naudojamas, norint pasakyti „sustok“. Tačiau Graikijoje šis gestas įgauna kitokią reikšmę. Delnai, nukreipti į pašnekovo pusę, laikomi įžeidžiančiu gestu, kai norima pademonstruoti ypatingą pasipiktinimą ir „pasiųsti“ pašnekovą. Šis gestas likęs iš Bizantijos laikų, kai nusikaltėliui veidą ištepdavo degėsiais, padarant jį pajuokos objektu.

3. Nykštys į viršų

Šis pritarimo ir palaikymo gestas dažnai nutrina kalbos barjerus, o kelionių autostopu mėgėjai dažnai taip „balsuoja“ kelyje. Bet Tailande tai yra pasmerkimo gestas. Nors pats gestas labiau vaikiškas, panašiai, kaip liežuvio iškišimas, jo verčiau vengti. O Irane tai – įžeidžiantis gestas, kurio atitikmuo pas mus yra atkištas vidurinysis pirštas.

4. Kviečiantis gestas smiliumi

Kviečiantis gestas smiliumi, reiškiantis „ateik čia“, Azijos šalyse yra tabu. Filipinuose taip rodyti galima tik šuniui – jis reiškia, kad pašnekovą laikote žemesniu už save. Už šio ženklo parodymą šioje šalyje gali grėsti areštas.

5. Galvos paglostymas

Vaiko galvos paglostymas paprastai yra draugiškumo ir švelnumo ženklas. Bet budizmo religijoje viršugalvis yra aukščiausias kūno taškas, kuriame susitelkusi dvasia. Prisilietimas prie viršugalvio reiškia agresyvų įsiveržimą į vaiko ar suaugusiojo erdvę. Šio ženklo reikėtų vengti šalyse, išpažįstančiose budizmą.

6. Ženklas OK

Žiedas iš smiliaus ir nykščio, reiškiantis OK arba „viskas tvarkoje“, Prancūzijoje reiškia „nulį“ arba „nieko vertą“. Graikijoje ir Turkijoje šis ženklas – labai vulgarus, reiškiantis išangę ir užuominą į homoseksualumą. Kai kuriose Rytų šalyse, pavyzdžiui, Kuveite, OK reiškia blogą akį.

7. Špyga

Špyga ir mūsų kultūroje nėra toks jau nekaltas ženklas, dažnai naudojamas ko nors atsisakant ar nesutinkant. Brazilijoje tai daug geresnis ženklas, kuris naudojamas palinkint sėkmės ir apsaugant nuo nužiūrėjimo. O Turkijoje tai agresyvus ir grubus ženklas, kurio atitikmuo pas mus – iškeltas vidurinysis pirštas.

8. Gestai kairiąja ranka

Daugelyje šalių žmonės nekreipia dėmesio, kuria ranką ką nors siūlo kitiems žmonėms. Tačiau Indijoje, Šri Lankoje, Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose kairė ranka laikoma „nešvaria“, skirta tik nusišluostyti tualete. Net kairiarankiui reikia valgyti dešine ranka, nes tik ji laikoma tinkama liesti maistą. Tas pats ir su rankos paspaudimu ar daiktų padavimu.

9. Sukryžiuoti pirštai

Daugelyje Vakarų šalių žmonės sukryžiuoja smilių su viduriniuoju pirštu sėkmei arba saugodamiesi nužiūrėjimo. Vietname tai – įžeidžiantis gestas, ypač, jei jį darydami žiūrite į akis ar adresuojate tai kitam žmogui. Laikoma, kad sukryžiuoti pirštai reiškia moteriškus lyties organus.

10. Ragai

Šį ženklą, kuomet ranka suspausta į kumštį, ištiesus smilių ir mažąjį pirštą, simbolizuojantį ragus arba raidę M (heavy metal) dažnai naudoja muzikantai ir muzikos gerbėjai.

Tačiau šio ženklo verčiau nerodyti Italijoje, ypač vyrui, nes tai – užuomina, kad jo žmona neištikima („raguotas“).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.