6 patarimai, kaip atsispirti, kai jums siūlo išgerti

Dažnai vakarėliuose ar artimųjų šventėse atsiranda „komendantas“, kuris taip primygtinai siūlo pakelti taurelę ir tai daro nuolat, kad nepadeda jokie atsikalbinėjimai. Dėl šventos ramybės dažnai sulaužome savo Naujųjų metų pažadus sau ir vėl keliame taurę.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2017, 5:41 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:30 PM

Vakarėliuose atsisakyti pakelti taurę yra ir kantrybės, ir net mandagumo ar susitvardymo išbandymas. Todėl ekspertai „Daily Mail“ pateikė 10 būdų, kaip išvengti spaudimo išgerti, jei jūs nenorite ar esate nusprendęs atsisakyti alkoholio.

Curtino universiteto profesorius Simonas Lentonas, tyrinėjantis žmonių priklausomybes, pateikė 6 rekomendacijas norintiems išvengti primygtinų siūlymų išgerti.

Sunku rasti tikrąsias priežastis, kodėl draugai mums siūlo pakelti taurę, kai jos kartą jau atsisakėme. Tačiau socialinės psichologijos žinovai tikina, kad tai – grupės, bandos jausmas. Iš esmės mes visi esame gentimis gyvenantys gyvūnai, į grupes nuo neatmetamų susibūrę dėl medžioklės, daržininkystės, saugumo jausmo ir padidėjusios išgyvenimo galimybės.

To rezultatas – į savo veiklą mes vis įtraukiame gentainius, tai reiškia grupės palaikymą, vienodas normas, komforto būti pripažintam jausmą,

Mums norisi bendrauti su žmonėmis, kurie yra panašūs į mus, vertina tokį patį elgesį ir vertybes, panašiai leidžia laiką. Todėl jei jūs atsisakote taurės, kai visi ją kilnoja, kitų akimis iškrentate iš genties. Tai gali tapti jums tikru iššūkiu grupėje.

Kai jūs nusprendžiate, kad mesite alkoholį, tai panašu į tokią situaciją: jūs laikote veidrodį, atsuktą į savo draugus, kuris sako: „Aš nusprendžiau, kad mano ir gėrimo santykiai turi pasikeisti, dabar jūs žiūrėkite į save geriančius“.

Norėdami išspręsti šią jiems nepatogią situaciją, bičiuliai ir vėl vers jus kelti taurę, ilgai įkalbinės ar net juoksis iš jūsų. Jie norės, kad ir vėl taptumėte toks, kaip jie.

Jie gali bandyti ir palaikyti jus, priėmusį sprendimą negerti, būdami blaivi. Tačiau po poros taurių jų pasiryžimas jums padėti išgaruos kaip dūmas – net galite pajusti spaudimą išgerti.

Taigi, kaip atsikratyti spaudimo ir raginimo išlenkti taurelę, jei tai – ne jūsų planuose.

1. Tikėkitės spaudimo

Nenustebkite, jei būsite raginamas išgerti, eidamas į vakarėlį tikėkitės to. Nenustebkite, kad draugai stengsis pakirsti jūsų ryžtą, sumenkinti jūsų planus. Greičiausiai jie taip stengiasi nuslopinti savo pačių baimes dėl savo gėrimo.

2. Suplanuokite atsakymus

Apgalvokite, kaip atsakysite tiems, kurie primygtinai siūlys jums taurę, kai esate nusprendę negerti. Gėrimas – socialinė situacija, jai galite pasiruošti, ją parepetuoti. Kartais jums gali pasitarnauti elementariausi pasiteisinimai, kad vartojate vaistus ar į vakarėlį atvykote automobiliu, dėl to negalite gerti.

3. Vis priminkite sau priežastis, kodėl nusprendėte negerti

Kartokite sau tai nuolat, jei jaučiate, kad jūsų ryžtą bandoma sugriauti. Priminkite sau priežastis, ugdykite stiprią valią, pagalvokite, kaip gerai jausitės vėliau, kad atsispyrėte pagundai.

4. Ieškokite panašiai mąstančių palaikymo

Pagalvokite, kas grupėje negeria, geria ne visada ar ketina atsisakyti šio įpročio. Kartu visada bus lengviau. Su tokiu žmogumi galite pasikalbėti iš anksto, papasakokite jam savo sprendimo priežastis, viltis ir lūkesčius. Toks žmogus gali padėti jums atlaikyti spaudimą išgerti.

5. Gerkite nealkoholinius gėrimus

Būna situacijų, kai gėrimų visam stalui užsako vienas žmogus, o vėliau – kitas. Jei negalite išvengti vakarėlių baruose, prieš perkant gėrimus būtinai įspėkite, kad jūs šį vakarą geriate nealkoholinį alų. Stiklo alaus jums ant stalo neturi būti.

6. Jei situacija nepatogi, išeikite

Jei spaudimas išgerti tampa nebevaldomas, jei jums itin nemalonu atsikalbinėti kas kelios minutės, jei draugai pradeda pykti, kad negeriate – atsistokite ir išeikite. Nepradėkite aiškinti, kad draugai – anokie ir draugai, jei jūsų nesupranta ir pan. Išeikite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.