Kodėl žmonės taip mielai leidžiasi mulkinami šarlatanų?

Gyvename XXI amžiuje, kuriame karaliauja išmaniosios technologijos, internete įmanoma patikrinti bet kokį abejotiną faktą. Bet vis tiek daug žmonių tiki būrėjais, bioenergetikais, netradicinio gydymo specialistais. Kodėl taip yra?

123rf nuotr.
123rf nuotr.
T.Bauro nuotr.
T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Danutė Jonušienė („Lietuvos rytas“)

Jan 23, 2017, 11:07 AM, atnaujinta Apr 11, 2017, 3:58 PM

Psichologas Tomas Lagūnavičius aiškino, kad tokia yra žmogaus prigimtis. Informacinių technologijų eroje niekur nedingo tikėjimas aiškiaregiais, asmenimis, kurie sugeba valdyti virgulę, ar bioenergetikais.

– Intelektą galima išmatuoti standartizuotais testais, bet yra žmonių, kurie gali tai padaryti virgule. Ką manote apie tokį eksperimentą?

– Praeityje mes turėjome Dievą, bet jis buvo nužudytas, kaip sakė vokiečių filosofas Friedrichas Nietzsche. Tikėjimas Dievu teikė saugumą, nes buvo įmanoma paaiškinti daug pasaulio įvykių. Bet ši vieta neliko tuščia.

Vietoj didžiojo Dievo žmonės vėliau pasirinko mažus dievukus – tai gali būti ekstrasensai, raganos, burtininkai. Žmonės nesistengia pasikliauti protu, netiki mokslo galia, jiems reikia ritualų, iliuzijų, įvairių praktikų, naikinančių chaosą.

– Kaip dirba aiškiaregiai?

– Aiškindami įvairias situacijas jie viską supaprastina. Padaro taip, kad jų aiškinimas tiktų ne vienam žmogui.

Jie moka nuraminti savo klientus, bet nemoko jų, kaip rasti išeitį. Įsivaizduokite: pritvinko pūlinys, jūs ieškote pagalbos. Burtininkai gali bandyti užkalbėti ligą, bet pūlinys ir toliau liks kūne. Medikai suleis nuskausminamųjų, operuos ar kitokiu būdu gydys.

Čia – esminis skirtumas tarp bioenergetikų, aiškiaregių ir gydytojų, psichologų, psichiatrų.

– Kiek vertingi būna įvairių mokytojų, kurie patys nesusitvarko savo gyvenimo, patarimai moterims, kaip išsirinkti tinkamą vyrą?

– Tokie konsultantai bando okupuoti teritorijas, kuriose dirba profesionalai, remdamiesi mokslu. Gyvenimo būdo mokytojai niekina studijas, jie nepripažįsta mokslo, nes jis esą apima tik dalį pasaulio.

Kita vertus, nėra daug žmonių, kurie skųstųsi po tokios konsultacijos, kad liko apgauti ar nusivylė pranašyste, nes jiems reikia iliuzijų, jie patys vengia prisiimti atsakomybę.

– Kiek yra vertingi patarimai internete?

– Išmaniosios technologijos neugdo savarankiškumo, nes jaunas žmogus visą informaciją gauna lengvai. Tai pagrindinė priežastis, kodėl jauni žmonės nesugeba sutelkti dėmesio, skaityti sudėtingesnio teksto, neturi valios.

Yra tyrimų, kurie įrodo – jei žmogus nesimoko atmintinai tekstų, bent po penkias frazes kasdien, ilgainiui smarkiai suminkštėja jo valia. Tai rodo, kad bus vis daugiau žmonių, kuriems sunku priimti svarbų sprendimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.