Pavojingas „žaidimas“ Lietuvoje: psichologai sunerimę, policija perspėja tėvus

Pastaruoju metu Lietuvoje kilo sujudimas dėl vadinamojo „savižudybių žaidimo“. Jo dalyviais tampama prisijungus prie specialių grupių socialiniuose tinkluose ir užrašius atitinkamą raktažodį. „Žaidimas“ atėjęs iš Rusijos.

Pastaruoju metu Lietuvoje kilo sujudimas dėl vadinamojo „savižudybių žaidimo“.<br>123rf.com
Pastaruoju metu Lietuvoje kilo sujudimas dėl vadinamojo „savižudybių žaidimo“.<br>123rf.com
Psichologas Paulius Skruibis šį žaidimą sulygino su tariamai bankrutuojančiais bankais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Psichologas Paulius Skruibis šį žaidimą sulygino su tariamai bankrutuojančiais bankais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 8, 2017, 2:33 PM, atnaujinta Apr 8, 2017, 9:42 AM

Vienas Rusijos žurnalistas, apsimetęs paaugle mergina, bandė tapti tokio „žaidimo“ dalyviu. Kuratorius įspėjo, kad „kelio atgal nėra“, ir paaiškino taisykles: apie atliekamas užduotis niekas negali sužinoti, o kaip įrodymą, privalu atsiųsti nuotrauką ar vaizdo įrašą. Per 50 dienų bus pateikta 50 užduočių.

„Aš tau padėsiu įveikti šį žaidimą. Paskutinę dieną žaidimas baigsis. Jei mirsi, laimėsi. Jei ne, mes tau padėsime. Ar tu pasiruošusi?“, – paklausė kuratorius.

Tėvai iš Lietuvos socialiniuose tinkluose puolė aptarinėti pavojingą reiškinį ir dalintis informacija apie jį. Bet ar iš tiesų šis „žaidimas“ įtraukia paauglius ir mūsų šalyje?

Psichologas Paulius Skruibis ažiotažą dėl šio žaidimo sulygino su tariamai bankrutuojančiais bankais.

„Pasakykite liaudžiai, kad kuris nors bankas bankrutuoja, nors tai nebus tiesa, ir žmonės skubės išsiimti iš ten indėlius. Dėl tos priežasties bankas tikrai ims bankrutuoti.

Lygiai taip pat ir su šiuo žaidimu – atskriejo žinia apie prieš metus Rusijoje prasidėjusi žaidimą, ir dėl to tam tikras žmonių kiekis ėmė tai bandyti. Atgaukim sveiką protą. Tai, kad kažkas dalijasi žinutėmis ar žaidimais, dar nereiškia, kad kažkur veikia tam tikra organizacija“, – teigė jis.

Reikia žinoti, ką veikia vaikai

Psichologas tvirtino, kad šis „žaidimas“ jokiu būdu neturėtų būti mistifikuojamas ar sureikšminamas. „Paskaičius socialinius tinklus ar žiniasklaidą susidaro įspūdis, kad plūsta didžiulė banga ar net siaučia organizacija, susijusi su „žaidimu“, tačiau tokių duomenų nėra.

Kuo daugiau atsiranda besidalijančių tokiais įrašais, tuo daugiau šansų, kad atsiras žmonių, kurie ciniškai galvoja, kad būtų galima išbandyti šį „žaidimą“.

Visų pirma, tėvams verta žinoti, kuo užsiima vaikai socialiniuose tinkluose. Tam reikalingas ryšys su vaiku – jei jis prarandamas, sunkiai sužinosi, ką jie veikia.

Tiek tėvai, tiek vaikai turėtų žinoti, kad jeigu šeima ar vaikai imami terorizuoti, būtina nedelsiant kreiptis į policiją ir apie tai pranešti“, – įspėjo P.Skruibis.

Ragina nelikti abejingais

Pasak jo, visiems turi būti aišku, jog nėra jokių mistikų, o pas jį dar nesilankė paaugliai, kurie būtų papasakoję apie tą „žaidimą“ arba jiems kilusį galimą pavojų.

 “Yra žmonės, kurie pradeda žaisti žaidimą, tačiau jie yra labai neatsakingi. Sužinojus, kad jie yra terorizuojami, juos būtina sustabdyti, kreipiantis į policiją.

Žmonėms atrodo, kad tai – kone sekta ar judėjimas. Paauglius tokie žaidimai gali įtraukti, tačiau iš to labai lengva išeiti pranešus tėvams, o vėliau – policijai“, – įsitikinęs psichologas.

Spėlioti, ką labiausiai paveikia tokie žaidimai, pasak pašnekovo, nevertėtų. „Paauglių savęs žalojimas, nesusijęs su žaidimu – labai dažnas. Jie taip daro ne tam, kad nusižudytų, o tam, kad susitvarkytų emocinius skausmus. Tai nėra itin tinkamas būdas, tačiau jis – gana dažnas.

Gali atrodyti, kad kiekvienas savęs žalojimas susijęs su tuo „žaidimu“, tačiau tai tikrai ne visada susiję. Skausmo sau sukėlimas dar nereiškia, kad vaikas tapo to „žaidimo“ auka“, – aiškino pašnekovas. 

Jei žmogus socialinių tinklų grupėje pastebėjo, kad paaugliai save žaloja, dalijasi tokiomis nuotraukomis ar giriasi dalyvaujantys panašaus pobūdžio „žaidimuose“, net ir svetimi žmonės turėtų reaguoti – galima parašyti žinutę tam žmogui, pranešti feisbuko administratoriams, kad neturėtų būti vienokios ar kitokios grupės. Taip pat visada galima ieškoti paties paauglio ar jo tėvų.

Policija perspėja tėvus

Lietuvos policija išplatino pranešimą, susijusį su minėtu savižudybes skatinančiu „žaidimu“, su rekomendacijomis tėvams.

„Svarbi informacija tėvams – Lietuvoje plinta pavojingas žaidimas.

Šio žaidimo tikslas – psichologiškai paveikti vaiką taip, jog jis lengva ranka atimtų sau gyvybę. Šokinėjimai nuo namo, pjaustymaisi ir kiti tragiški dalykai vykdomi viešoje erdvėje sulaukia daugybės susidomėjimo ir masiškai plinta.

Stebėkite savo vaiką. Kalbėkitės su juo. Kadangi žaidimo kuratoriai žaidimo pradžioje vaiką apklausia. Įvertina jo psichologinę būklę. tokiu būdu, surinkdami informaciją apie vaiką, jie pradeda juo manipuliuoti. Paskutinė šio žaidimo užduotis – savižudybė. Jei jie atsisako ją vykdyti, vaikams pradedama grasinti artimų žmonių gyvybės atėmimu, ir kitomis sankcijomis. Tad pastebėję, kad jūsų vaikas slepia rankas, naktimis keliasi, jo būklė tapo kritiška, jis atsiribojo nuo viso pasaulio, klausosi įtartinos muzikos, ir naktimis neišsimiega, sukluskite.

Patikrinkite jo kompiuterį, ir pastebėję, jog jis dalinasi grotelėmis # pažymėtais žodžiais apie banginį, tuojau pat imkite kalbėtis, ir viską išsiaiškinkite. Tikrinkite jo socialinius tinklus – kokiose grupėse jis užsiregistravęs, su kuo bendrauja, kokiomis temomis kalbasi, kokią vaizdo medžiagą kelia į internetą. Tai pat svarbu reguliariai apžiūrėti jo kūną. Bet kokie sužalojimai gali būti grįsti šio žaidimo taisyklėmis“, – skelbiama Lietuvos policijos feisbuko paskyroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.