10 problemų, dėl kurių kalti jūsų tėvai

 

 Štai 10 suaugusių žmonių bėdų, už kurias jie turėtų „padėkoti“ savo tėvams.<br> 123rf nuotr.
 Štai 10 suaugusių žmonių bėdų, už kurias jie turėtų „padėkoti“ savo tėvams.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 26, 2017, 11:51 PM

Dažnai girdime, kad dėl mūsų psichologinių problemų kalti mus auklėję tėvai. Tai – nei iš piršto laužta mintis, o moksliškai patvirtintas faktas. Daug prisideda ir paveldėjimas. Štai 10 suaugusių žmonių bėdų, už kurias jie turėtų „padėkoti“ savo tėvams.

1. Jūs nenubundate be kavos

Jeigu jūsų tėvai – užkietėję kofemanai, tai, greičiausiai, jums taip pat būtini keletas puodelių aromatingo gėrimo, kad įsijungtų smegenys. Mokslininkai nustatė, kad kofeino poveikis savijautai ir nuotaikai perduodamas genetiškai.

2. Jūs bijote stomatologo

Jeigu jus verstų rinktis tarp šuolio parašiutu ir dantų akmenų valymo, jūs pasirinktumėte pirmąjį variantą. Jūsų baimę sukelia ne patirtas skausmas, o mamos ar tėčio elgesys. Psichologai tikina – jeigu tėvai jus vedė pas dantų gydytoją kalbėdami „Tu tik nebijok, neskaudės“, o po to drebėjo prie kabineto durų, tai, greičiausiai, jūs pateksite tarp tų 9-15 proc. suaugusiųjų, kurie patiria panikos atakas, išvydę odontologo aparatūrą. Toks pat paaiškinimas galioja nerimui ir daugeliui fobijų.

3. Jūs nemėgstate sportuoti

Pastangų kiekis, reikalingas atsikelti nuo sofos ir užsiimti mankšta, iš dalies priklauso nuo paveldėjimo. Viename tyrime dalyvavo 98 šeimos. Mokslininkai nustatė 21 variantą genų, kurie atsakingi už fizinę formą. Tie žmonės, kurie turėjo bent 19 iš jų, treniruotėmis pagerino savo fizinę būklę triskart daugiau, lyginant su tais, kurie turėjo mažiau nei 10 variantų genų. Tai rodo, kad jei du žmonės – vienas turintis polinkį, kitas neturintis, - atliks vienodą pratimų kompleksą, jų rezultatai gerokai skirsis.

4. Jūs išrankūs maistui

Jūsų maisto pomėgiai gali būti susiję su skonio receptoriaus geno variacija, kuri daro jus jautrius kartiems ir rūgštiems produktams, pavyzdžiui, kopūstams. Tačiau jeigu norite įveikti protėvių įtaką, užsiimkite treniruote: kadangi skonio receptoriai atsinaujina kas 10 dienų, jūs galite juos užprogramuoti. Jeigu dažniau valgysite naudingą, bet neskanų maistą, su laiku jis jums pasirodys skanus.

5. Nemokate elgtis su pinigais

Kaip jūs galėjote to išmokti, jeigu jūsų namuose nebuvo pinigų? Iš karto gavus avansą ar atlyginimą jie ištekėdavo smulkiomis srovelėmis atiduoti skoloms, stichiškiems pirkiniams ir brangiems pirkiniams, o po to pusę mėnesio maitinotės košėmis, duona ir tuo, ką duodavo močiutė. Kitas patologinis scenarijus: tėvai įtaikavo jūsų prašymams, dėl to jūs nemokate pasakyti „ne“ dešimtam rožiniam megztukui ar atidėti lėšų stambiam pirkiniui.

6. Jūs nusivylę santykiais

Jeigu jūsų romanai primena katastrofas, tai ne atsitiktinumas, o tėvų kaltė. Mama ir tėtis nedavė jums instrukcijos, kokie turi būti santykiai. Jūs išsaugojote įspūdį apie šeimą kaip naminę skaistyklą, todėl vengiate artumo. Arba miglotai pamenate, kad jūsų tėvas buvo nepakenčiamas žmogus, todėl pasirenkate alkoholikus, chuliganus ir dykaduonius.

7. Priaugote per daug svorio

Tikėtina, jūsų tėvų žodžiai skyrėsi nuo jų veiksmų: jie kalbėjo apie daržovių naudą, bet kažkodėl pirkdavo dešrą ir saldumynus. Arba jie šaipėsi iš jūsų figūros, bet patys jėga grūdo jums septintą naminę bandelę. Jūsų vaikystėje jie taip ir neapsisprendė, kokiems būti – teisingiems ar geriems. O jūs kenčiate iki šiol.

8. Pernelyg pasitikite vadovais ir valdžia

Prisimenate, kaip jus mokė paklusnumo ir nuolankumo? Šie bruožai iki šiol su jumis, kai jūs bijote aptarti su direktoriumi savo paaukštinimą arba už gryną pinigą priimate bet kokius politikų pažadus. Jus išmokė neabejoti žmonių, kurių aukštesnis statusas, poelgiais, ir tai jus pavertė konformistu.

9. Jūs pervertinate išsilavinimo reikšmę

Turite aukso medalį, tris aukštojo mokslo diplomus ir vidutinišką darbą? Jeigu nesate naivus žinių kolekcionierius, priežastis yra tėvų nuostata – jie sekė jūsų pažymius ir teigė, kad be mokslų jums gresia bedarbio karjera. Dėl to jūs neįgijote patirties, o viskas, ką turite – teorinės žinios, kurios retai būna susijusios su tikrove.

10. Jūs bijote eksperimentuoti

Jau seniai esate suaugusi moteris, bet daugelį sprendimų priimate tik palaiminus tėvams. Niekada neišvykote į užsienį, nekeitėte plaukų spalvos ir netgi vis dar gyvenate tame pačiame name su mama ir tėčiu. Jūs nelabai prisitaikiusi prie gyvenimo, ir taip įvyko todėl, kad vyresni „visada žino geriau“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.