5 dalykai, kuriuos reikia žinoti prieš užmezgant santykius su kolega

Visą dieną kabinete dirbdami su patraukliu/-ia kolega, neišvengsite ne tik svajingų žvilgsnių vienas į kitą, bet ir malonių replikų. Nors ne visi nusprendžia pulti į priešais juos 8 valandas sėdinčio asmens glėbį, tačiau mintis apie romaną su biuro gražuoliuku ar patraukliausia moterimi turbūt aplankė ne vieną.

 Šiais laikais netgi atsirado terminas, apibūdinantis pusiau romantišką draugystę tarp dviejų biure dirbančių asmenų – darbovietės vyras/žmona.<br> 123rf nuotr.
 Šiais laikais netgi atsirado terminas, apibūdinantis pusiau romantišką draugystę tarp dviejų biure dirbančių asmenų – darbovietės vyras/žmona.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 31, 2017, 10:58 AM

Tai gana įprastas scenarijus. Šiais laikais netgi atsirado terminas, apibūdinantis pusiau romantišką draugystę tarp dviejų biure dirbančių asmenų – darbovietės vyras/žmona. Nusprendus vystyti santykius su darbe kasdien matomu žmogumi, gali atsirasti kliūčių, darančių įtaką na tik asmeniniam judviejų gyvenimui, bet ir karjerai.

Kaip teigė klinikinė terapeutė ir santykių ekspertė Michele Kerulis, dėl bendrų dalykų, ar tai būtų darbas, ar ta pati palaikoma sporto komanda, tarp dviejų žmonių atsiradęs ryšys gali būti itin pavojingas draugystei ir netgi virsti romantiškais santykiais. 

Jei galvojate pabandyti užmegzti šiek tiek artimesnį ryšį su šalia jūsų darbo stalo sėdinčiu gražuoliuku ar gražuole, prieš žengiant pirmą žingsnį savęs reikėtų paklausti kelių dalykų.

1. Ar mane traukia šis asmuo, ar tai tik emocinis ryšys?

Jei visuomet dalyvaujate tuose pačiuose susirinkimuose, kartu dirbate su projektais ir skundžiatės tais pačiais dalykais, šilti jausmai tarp judviejų atsiras greitai ir tikrai nesunkiai.

„Žmones darbovietėje traukia kolegos, kuriems pavyksta sėkmingai užbaigti projektus, ypač jei jie reikalauja specialių žinių ar sugebėjimų“, – teigė M.Kerulis.

Yra būdas, padėsiantis tai atskirti. Kai asmuo jus traukia fiziškai, apie jį galvojate tik tuomet, kai esate kartu. Tačiau jei tas žmogus jūsų mintyse yra net ir tuomet, kai būnate vienas/-a, jūs jam ar jai jaučiate kur kas daugiau nei tik fizinę trauką.

2. Ar žinau, kokia/koks ji/jis yra iš tikrųjų?

Jei darbovietėje dėvite rožinius akinius, patariama atsitraukti ir pažiūrėti, koks šis asmuo yra iš tikrųjų, ignoruojant viršininko jam/jai skirtus pagyrimus ir pardavimų kiekius. Kaip teigė pasimatymų rengėja Bonnie Winston, gali būti, kad jau matėte, kaip šis žmogus elgiasi jam natūralioje aplinkoje, kai jam tenka iškęsti spaudimą, susitvarkyti stresinėse situacijose ir įvykdyti terminus. Tai, kas vyksta po biuro lempomis, apie žmogų gali pasakyti daugiau nei tai, koks jis ar ji jums pasirodo žvakių šviesioje. 

3. Kokia mano įmonės politika šiuo klausimu?

Pasak M.Kerulis, svarbu žinoti, kokia darbovietės pozicija, kai kalbama apie romanus biure. Daugelyje jų darbuotojams yra draudžiama kurti romantiškus santykius su žmonėmis, kurie užima aukštesnes pareigas. Pavyzdžiui, kaip pabrėžė B.Winston, ypač griežtų taisyklių yra laikomasi advokatų firmose. Labai svarbu tai žinoti, nes nesinorėtų, kad tokie dalykai jus pastatytų į keblią padėtį.

4. Ar romantiški santykiai neturės įtakos mano darbui?

Jei romantiška draugystė turės neigiamos įtakos jūsų ar jūsų kolegos/-ės darbui, geresnių rezultatų siekimui, svarbu tai gerai pergalvoti.

„Kai kurie kolegos į darbe užsimezgusius santykius gali žiūrėti neigiamai, o tai turės įtakos jų nuomonei apie jus ir jūsų atliekamą darbą“, – sakė M.Kerulis.

5. Ar galime nustatyti tam tikras ribas ir jų laikytis?

Jei vis dėlto nusprendėte kurti santykius, būtinai susikurkite tam tikras taisykles. Nors tai asmeniški dalykai, jie neturėtų trukdyti jūsų darbui, produktyvumui ir sprendimų priėmimui darbe.

„Nustatykite ribas ir susitarkite, kad darbe nekalbėsite apie asmenines problemas ir dalykus, o į namus nesinešite darbo reikalų“, – pasiūlė M.Kerulis. 

Be to, tokių ribų nustatymas padės užtikrinti gerą balansą tarp darbo ir namų aplinkos.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.