Ką apie jus išduoda erotiniai sapnai? Aiškina specialistai

Ar kada nors prabudote išsigandę, kad sapne mylėjotės su žmogumi, kurio tikrovėje netgi negalite pakęsti? Pavyzdžiui, su išpuikusiu savo viršininku ar savo buvusia žmona? Jeigu taip, jūs nesate vieni. Ir tai visiškai nereiškia, kad esate iškrypėliai ar pasileidėliai.

„123rf.com“ nuotr.
„123rf.com“ nuotr.
H.Burke aiškina keisčiausius erotinius sapnus.
H.Burke aiškina keisčiausius erotinius sapnus.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Sep 6, 2017, 7:51 PM

Tokie sapnai nebūtinai reiškia, kad jūsų gyvenime trūksta sekso ar kad pasąmonėje jūs norite pasimylėti su tais, rodos, visiškai kasdieniame gyvenime jūsų seksualiai netraukiančiais žmonėmis.

Nors, sapnus tyrinėjančių JAV universitetų apklausų duomenimis, seksualūs sapnai žmones aplanko retai, būtent jie kažkodėl įsimenami ilgam.

Greičiausiai to priežastis – sapnai būna neįtikėtinai keisti. Tokie, apie kuriuos nesinori kalbėti net su savo geriausiomis draugėmis ar bičiuliais.

O juo labiau su savo mylimaisiais. Juk išgirdę apie jūsų sapną jie gali įsižeisti ar sunerimti, kad jūsų seksualiai nebepatenkina ir jūs svajojate apie kitą seksualinį partnerį.

Vis dėlto profesionalūs sapnų ekspertai tikina, kad erotiniai sapnai dažnai visiškai nesusiję su seksu.

Kaip išsiaiškinti tikrą reikšmę

Kad ir kaip keistai tai skambėtų, daugumoje atvejų tokie sapnai reiškia sapnuotojo norą susijungti ne fiziškai, bet emociškai. Ir net nebūtinai su sapnuojamu žmogumi, o tik su kai kuriomis jo asmenybės savybėmis.

Sapnų ekspertai netgi siūlo pratimą, kuris gali padėti išsiaiškinti savo erotinius sapnus.

Įvardykite tris pirmiausia į galvą šaunančius žodžius, kurie apibūdina žmogų, su kuriuo sapne mylėjotės.

Ar iš tų trijų žodžių nors vienas apibūdina savybę, kurią norėtumėte turėti ir jūs? Jeigu taip, paslaptis išsiaiškinta – štai kas tame žmoguje jums patinka ir dėl ko jūs su juo sapne mylėjotės.

Psichoterapeutė, porų santykių ekspertė ir gyvenimo būdo mokytoja iš Londono Hilda Burke tvirtina, kad sapnai, kuriuose jūs mylitės, gali reikšti daugybę dalykų.

Tai priklauso nuo to, ką apskritai manote apie seksą. Kai kuriems žmonėms seksas – tik grynas malonumas, kitiems – būdas pasijusti geidžiamiems. Dar kitiems seksas reiškia saugumą ir stabilumą arba meilę.

„Yra daugybė priežasčių, kodėl žmonės mylisi. Tas pat ir su sapnais“, – naujienų portalui „Refinery29“ tvirtino garsi Didžiosios Britanijos psichologė.

Tad dėl ko sapnuojame tam tikrus sapnus ir scenas?

H.Burke aiškina keisčiausius erotinius sapnus, kuriuos, tikėtina, nors kartą esate susapnavę ir jūs.

Ką reiškia sapnuoti seksą su viršininku ar kolega, kuriuos matote kasdien, bet niekada nejutote jokio fizinio potraukio? Juolab kad šalia jūsų – ypač išvaizdi antroji pusė.

Susapnavus tokį sapną H.Burke rekomenduoja paklausti savęs, kas iš jūsų sekso partnerio sapne jums yra įstrigę realiame gyvenime.

Pavyzdžiui, jeigu jūsų viršininkas yra labai savimi pasitikinti asmenybė, aiškiai žinanti, ko nori ir kaip tai pasiekti, jūsų sapnas gali reikšti, kad ir jūs geidžiate tokių pat savybių.

Vis dėlto psichoterapeutė perspėja – jeigu prabudę po kelių valandų jūs vis dar negalėsite pamiršti savo sapno ir nuolat galvosite apie jį, jis gali reikšti ir šiek tiek daugiau.

Seksas su tėvais

Seksas su savo tėvais – vienas labiausiai gąsdinančių erotinių sapnų.

Meilės žaidimai su gimdytojais – tabu ir realiame gyvenime. Todėl tokie sapnai gali gerokai išgąsdinti ir priversti sunerimti.

Tačiau sapnai nepaklūsta tai smegenų daliai, kuri kontroliuoja, ko mes neturėtume daryti ar apie ką neturėtume galvoti.

Sapnuojant nebelieka jokių ribų ir visuomenės nuostatų.

Susapnavus tokį sapną H.Burke pataria labiau paanalizuoti savo santykius su tėvais ir aplinkybes.

Kas įvyko dieną prieš tokį sapną? Kada pastarąjį kartą buvote susitikę su tėvais? Ar jūsų santykiai glaudūs?

Galbūt norėtumėte būti artimesni, o jūsų pasąmonė tai išreiškia šiurkščiausia forma.

Seksualinis smurtas sapnuose

Sapnai, kuriuose stebimas ar net vykdomas seksualinis smurtas, gali sužadinti daugybę neigiamų emocijų, tarp jų baimę ir gėdą – negi aš iš tikrųjų linkęs smurtauti?

H.Burke guodžia, kad tokie sapnai nebūtinai reiškia, jog jūs norite smurtauti.

Psichoterapeutė tokius sapnus, kuriuose jūs stebite, kaip kas nors yra prievartaujamas, o jūs nieko nedarote, vadina nerimo, o ne erotiniais sapnais.

„Šie sapnai yra panašūs į tuos, kuriuose jūs norite nuo ko nors pabėgti, bet negalite“, – sakė H.Burke.

Jeigu sapne smurtautojas esate jūs, tikėtina, kad tiesiog norite labiau kontroliuoti savo gyvenimą. Galbūt niekas nepaiso jūsų nuomonės darbe?

Galbūt namuose iš jūsų reikalaujama nuolankumo?

Nors sapnas, kuriame seksualiai smurtaujate, nėra malonus ir priverčia jaustis blogai, tai tik žiauri metafora, kad jūs galite būti stipresni ir prisiimti visą atsakomybę ir kontrolę.

Jeigu sapne smurto auka esate jūs, tai gali reikšti, kad ir realybėje jumis kas nors naudojasi, kad esate suvaržyti kitų įtakos ir nuomonės.

Masturbavimasis sapnuose

Vieni dažniausių erotinių sapnų susiję su masturbavimusi. Pasak psichoterapeutės, aiškinant tokius sapnus reikia atsižvelgti, ką žmogus apie savęs patenkinimą galvoja realiame gyvenime.

„Kai kuriems žmonėms atrodo, kad jie neturėtų būti seksualūs, kad seksas ir masturbacija – nešvanku, purvina ir to negalima daryti.

Kai sapne ir prabudęs tą dieną žmogus negali pajusti seksualinio pasitenkinimo, problema nėra fiziologinė.

Tai reiškia, kad žmogaus problema – menkas jo paties seksualumas ir tai jam neleidžia patirti seksualinio pasitenkinimo“, – aiškino H.Burke.

Jei tokie sapnai neduoda ramybės, psichoterapeutė siūlo perkratyti vaikystės prisiminimus.

Galbūt paauglystėje tėvai ar mokytojai jums sakė, kad masturbacija ir seksas – blogis, kurio turite vengti?

Gali būti, kad šį perspėjimą jau seniai pamiršote, tačiau jis vis dar išliko jūsų pasąmonėje.

Seksas su gyvūnais

Tačiau labiausiai turbūt sukrečia sapnas, kuriame santykiaujate su gyvūnu. Tokie sapnai priverčia pasijusti itin nemaloniai.

Bet iš tiesų toks sapnas gali tik reikšti nuoširdų susižavėjimą tam tikra gyvūnų rūšimi.

Susapnavus tokį sapną H.Burke siūlo sau atsakyti į keletą klausimų.

Ką šis gyvūnas jums reiškia? Gal vaikystėje turėjote gyvūną, kurio netekote, ir šis įvykis jums dabar primena prabėgusią vaikystę?

Taigi jei regėjote save sapne su kuo nors besimylintį, neskubėkite už tai savęs pasmerkti.

Parengė Toma Aleksėjūnaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: esminiai pokyčiai Vilniaus oro uoste