Vienodos ar skirtingos nuotraukos? Optinė iliuzija sprogdina smegenis

Jei galvojote, jog šios dvi fotografijos buvo darytos fotografuojant tą pačią gatvę iš skirtingų kampų, klydote.

 Imgur nuotr.
 Imgur nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2018, 1:09 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 1:15 PM

Jūs toks ne vienas. Taip pat pamanė ir šimtai tūkstančių internautų, niekaip negalėjusių suprasti šios optinės iliuzijos. Šios dvi nuotraukos, patikėsite tuo ar ne, yra visiškai vienodos.

Šis keistas reiškinys privertė žmones išsiaiškinti, kodėl jų akys kartais klysta.

Šios fotografijos buvo įkeltos į San Franciske įkurtos internetinės nuotraukų dalinimosi platformos „Imgur“ tinklalapį. Nuo tada ją peržiūrėjo daugiau nei 1 mln. žmonių.

Ši optinė iliuzija atsidūrė daugelio socialinių tinklų dėmesio centre.

„Atrodo, jog keliai veda į skirtingas puses, – tuo, ką mato, pasidalino Jerrys Disco. – Sunku patikėti, jog šios abi gatvės yra visiškai vienodos.“

„Keista. Matau, kad tai dvi vienodos nuotraukos, tačiau mano smegenys nori, kad manyčiau kitaip, – teigė internautas „Saberfox11“. – Įdomu būtų sužinoti, kodėl taip yra.“

Atsakymą į šį klausimą pateikė kitas internautas.

„Taip yra todėl, jog abi gatvės nuotraukų apačioje susijungia į vieną. Smegenys bando įtikinti, kad tai viena nuotrauka, dėl to kairėje ir dešinėje pusėje esančios nuotraukos atrodo skirtingos“, – sakė All-Cal.

„Kai paveikslėliai pateikiami 2D formatu, visos lygiagrečios linijos 3D formate susilieja į vieną išnykstantį tašką, – pridūrė Sepean. – Kadangi šaligatviai ir kiti įamžinti momentai susilieja į skirtingus taškus, smegenys interpretuoja, jog šios linijos nėra lygiagrečios.“

Kiti „Imgur“ tinklalapio naudotojai tam, kad įrodytų, jog šios dvi fotografijos yra identiškos, pasitelkė vaizdinę medžiagą. Specialia nuotraukų redagavimo programa viena fotografija buvo „užvilkta“ ant kitos. Tai leido suvokti, jog, kaip ir buvo teigta, paveikslėliai – vienodi.

Parengė Edita Maračinskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.