Skubių vestuvių priežastys: psichologas rėžė be užuolankų

Netikėtai sutiktas žmogus gali pakeisti jūsų gyvenimą – įsimylėsite ir nebegalėsite be jo net įkvėpti oro, tuomet pasiūlysite susituokti.

 Skubėti kurti šeimą gali versti ir amžius.<br> 123rf nuotr.
 Skubėti kurti šeimą gali versti ir amžius.<br> 123rf nuotr.
 O.Lapinas.
 O.Lapinas.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

Mar 16, 2018, 10:12 AM

Kokios gali būti skubių vestuvių priežastys? To pasiteiravau psichologo-psichoterapeuto Olego Lapino.

– Motyvai gali būti įvairiausi. Vienas jų – vyras pasiūlo vesti moterį, jeigu ji laukiasi. Tačiau gali būti ir kitų priežasčių – meilė neretai painiojama su aistra.

Skubėti kurti šeimą gali versti ir amžius, juk nusprendžiama, kad jau laikas vesti, nes vėliau nebus iš ko rinktis.

Nauja galimybė traukia ir žavi. Juk kaip traukia naujos kelionės, kitos šalys, taip ir nauji partneriai gali traukti, todėl būtų gaila naują galimybę prarasti arba atiduoti kam nors kitam.

Kartais vestuves paskubina ir meilė iš pirmo žvilgsnio, kai pajuntamas didelis abiejų partnerių artumas, aistra, užsimezga romantiška istorija. O kad jie nepasiruošę įsipareigoti, paaiškėja tik po vestuvių.

Jie, pasirodo, dar trokšta gyventi savo gyvenimą, kiekvienas nori turėti draugų ratą arba net išlikti neištikimi. Jei turi priklausomą partnerį, jis tave kontroliuoja, atsiranda stimulas nuo jo pabėgti.

Bet priklausomybę nuo kito asmens pajutęs žmogus norėtų, kad santykiai būtų įteisinti. Todėl toks žmogus įvairiomis gudrybėmis gali kitą priversti tuoktis, pavyzdžiui, klausti, kada tuoksimės, arba reikalauti, kad seksas – tik po vestuvių. Jeigu pasiduodama tokiam spaudimui, partneris deda pastangas, kaip nuo to pabėgti.

– Kokia gali būti tikimybė, kad skubiai susituokusios poros gyvens kartu ilgai ir laimingai?

– Jei partneriai – kaip priešingi judėjimo vektoriai, tikimybė maža, kad jie kartu gyvens ilgai. Jiems išsiskyrus labiausiai nukenčia priklausomas partneris, nes skausmingai išgyvena skyrybas, kurios reiškia visko praradimą.

Jei partneriai – kaip lygiagrečiai judantys vektoriai, tai yra turi panašius gyvenimo tikslus, žiūri į vieną pusę, jų santuoka gali būti ilgalaikė. Juos gali sieti bendras verslas, panašios vertybės, panašus humoro jausmas.

– Ar per kelias savaites galima pažinti žmogų ir nuspręsti, kad esate tinkami šeimai?

– Aišku, kad ne. Po trumpalaikės pažinties sukurtos santuokos gali būti mažiausiai patvarios.

Porų, kurios gyvena daug metų, pažintis iki vestuvių dažniausiai trunka ilgai. Tai reiškia, kad jie kurį laiką draugavo, gal dirbo kartu. 5 metai – per daug, o metai ar dveji – pakankamas laikas, kad pamatytum, ar tas žmogus tau artimas. Artumas yra santuokos pagrindas.

Patarčiau pirmiau atsargiai išsirinkti partnerį, o paskui įsimylėti. Neskubėkite prarasti galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.