4 dalykai, kuriuos pasakęs darbo pokalbyje – pasigailėsi

Keturi pasisakymai, kurie kabo ant liežuvio galo kiekvieno darbo pokalbio metu. Tačiau nesusitvardęs gali netekti trokštamos pozicijos. Tad ką geriau nutylėti? Ir kaip elgtis, norint gauti svajonių darbą?

 Nieko nėra blogiau, kaip sutrikti ir sustingti išgirdus klausimą.<br> "123rf.com" asociatyvioji nuotr.
 Nieko nėra blogiau, kaip sutrikti ir sustingti išgirdus klausimą.<br> "123rf.com" asociatyvioji nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-05-22 16:03

Davidas Williamsas ir Sinead Bunting atskleidė keturias temas, kurių derėtų vengti darbo pokalbio metu. Žurnalui „Glamour“ jie tvirtino, kad net ir kilus pagundai apšnekėti savo buvusius darbdavius reikia iš visų jėgų jai priešintis. Taip pat jie atkreipė dėmesį į priežastis, dėl kurių potencialiam darbdaviui galite pasirodyti tingus.

Darbo pokalbis net ir puikios savitvardos žmogų gali priversti prakaituoti. Norimo posto galite netekti vos dėl vieno nederamo komentaro. Gerai tai, jog ekspertų teigimu tėra keturios temos, kurių reiktų vengti, jei norite darbdaviui padaryti įspūdį.

Vienas tų specialistų – D.Williamsas, darbuotojų atrankos vykdomasis direktorius. Antroji, S.Bunting, yra įmonės „Monster“ viceprezidentė marketingui Europoje. Jie pasidalijo, kokių temų ir pasisakymų geriausia vengti darbo pokalbio metu. Informacija išties stebina.

Kokia tavo silpnybė?

Niekada neminėkite perfekcionizmo, kaip savo didžiausios silpnybės. Nors atrodo, kad tokiu būdu net ir trūkumus pateikiate kaip privalumus, D.Williamsas teigia, jog toks atsakymas lėkštas.

„Jūsų potencialus darbdavys tikriausiai girdėjo jau visus įmanomus pozityvius atsakymus į klausimą „Kokie jūsų trūkumai?“. Visi stengiasi savo atsakymu pasirodyti geresniais nei yra“, – tvirtino jis.

D.Williamsas patarė tiesiog būti nuoširdžiam ir atskleisti tikrą savo trūkumą. Taip atrodysite geriau nei mėgindami šios temos išvis išvengti.

Buvęs viršininkas – blogis

Neapkalbinėkite savo buvusio darbdavio. D.Williamso teigimu, dažnai pokalbio dėl darbo metu kyla noras pasiskųsti buvusios darbovietės trūkumais. Tam norui reikia atsispirti ir apie vietą, kurioje dirbote (ar vis dar dirbate), blogai neatsiliepti.

Taip pat ekspertas pridūrė, kad net ir pašlijusią situaciją galima pataisyti. Jeigu komentaras apie buvusį vadovą visgi išsprūdo, pamėginkite viskam sugrąžinti pusiausvyrą pridurdami ir pozityvių pastebėjimų. Antraip pasirodysite pernelyg negatyvūs.

Darbo vietos paieškos

Šis patarimas – labiausiai stebinantis. D.Williamso teigimu, neturėtumėte sakyti potencialiam darbdaviui, kad kreipėtės tik į jį.

Tvirtindamas, jog niekur kitur darbo neieškai, gali vadovui pasirodyti tingus ar paprasčiausias melagis. Antraip kodėl būtum spjovęs į galimybes visose kitose kompanijose?

Viva la poilsis

Potencialus darbo užmokestis – tema, kuri gali iškilti darbo pokalbio metu. Tačiau niekada nederėtu aptarti atostogų: kada, kiek ir kokiomis sąlygomis jos skiriamos.

„Jūs dar tik ruošiatės pradėti darbą naujoje vietoje. Juk nenorite atrodyti kaip žmogus, kuris nekantrauja tučtuojau kažkur ištrūkti“, – sakė S.Bunting.

Ko nedaryti jau aišku. Dabar galima mokytis, kaipgi reikėtų elgtis pokalbio metu. Personalo paieškų specialistė Zoe Coy pasidalijo portale „Sheerluxe“ pasidalijo penkiais patarimais, kaip sužavėti darbdavį.

Socialinių tinklų galia

Jeigu nori suprasti, kokio tipo asmenybės darbdavys ieško, svarbu išanalizuoti jo socialinių tinklų paskyras. Dauguma įmonių naudoja Tviterį ar Feisbuką ir savo paskyroje atskleidžia kompanijos kultūrą bei stilių. Tai padės išsiaiškinti, kokio tipo žmogų jie norėtų samdyti.

Renkis, kad sužavėtum

Ilgai buvo tikima, jog griežtas kostiumas gali padėti laimėti norimą vietą. Tačiau Zoe mano, jog geriau savo apranga išsiskirti iš minios. Ji siūlo savo įvaizdį pagyvinti asmenine detale. Pavyzdžiui, spalvotomis kojinėmis, fantazija kišenėlėje, raštuota palaidine ar dėmesį prikaustančia rankine.

Tobuli atsakymai

Nėra nieko blogiau, kaip ilgai svarstyti prieš atsakant ar sutrikti, išgirdus klausimą. Puiki išeitis yra atsakyti pagal SUVR (situacija, užduotis, veiksmai, rezultatas) formulę. Kuomet potencialus darbdavys paklausia apie gerus rezultatus buvusiame darbe, į atsakymą pamėginkite įtraukti konkrečią situaciją, užduotį, kurią buvote gavęs, atliktus veiksmus ir rezultatą.

Asmeninės detalės

Kai potencialus darbdavys teiraujasi apie jūsų kompetenciją, atpasakodamas situacijas nepamirškite pridurti, kaip jose jautėtės.

„Paminėta savijauta tam tikrus jausmus sukels ir darbdaviui, o tai – geriausias būdas užtikrinti, jog tave prisimintų“, – sakė Zoe.

Drąsa klausti

Kai pokalbio pabaigoje jūsų pasiteirauja, ar turite kokių klausimų, nesidrovėkite. „Kokia bus alga?“ – vienintelis klausimas, kurio derėtų vengti.

Kur kas svarbiau paklausti: „Kas jūsų komandą daro sėkminga?“
Domėjimasis įmonės sėkmės receptu padės palikti potencialiam darbdaviui teigiamą įspūdį.

Parengė Joana Gimberytė-Juronė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.