Vienas veido bruožas išduoda, ar esate narcizas

Tie, kuriems teko bendrauti su narcizu, veikiausiai žino, kaip paprasta pasiduoti gudrioms manipuliacijoms ir pasitarnauti narcizo siekiams.

Narcizai palieka didesnį įspūdį ir yra patrauklūs kitos lyties atstovams, kuriuos neretai mėgsta pakankinti.
Narcizai palieka didesnį įspūdį ir yra patrauklūs kitos lyties atstovams, kuriuos neretai mėgsta pakankinti.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT.lt

Jul 19, 2018, 8:18 AM

Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad viso to galima išvengti – paprastai narcizų antakiai yra išskirtiniai, todėl pažvelgus į juos galima pamatyti ir tamsiąsias asmenybės puses.

Kai kurie psichologai narcisizmą laiko patologija, kiti – būdo savybe, kurią turime visi, tačiau ne pas visus ji vienodai ryški. Dažniausiai narcizus mokslininkai apibūdina kaip žmones, nejaučiančius empatijos, labai gerai apie save galvojančius ir trokštančius, kad jais žavėtųsi kiti. Siekdami savo tikslų narcizai neretai manipuliuoja ir naudojasi kitais, todėl ko nors norėdami jie sugeba būti labai žavūs, charizmatiški ir malonūs.

Anot psichologų, atpažinti narcizą nėra lengva, ypač jei tai žmogus, su kuriuo sieja romantiški jausmai. O jei atpažinti pavyksta, atsispirti jam vis tiek nelengva – narcizas akimirksniu gali įtikinti, kad pasikeis, ateityje elgsis kitaip ar pan.

Psichologai išskiria tris narcizų tipus: stereotipiniai, paslėptieji ir toksiškieji. Visus juos sieja noras būti dėmesio centre ir kitos minėtos savybės – empatijos stoka, naudojimasis kitais vardan savo tikslų. Patys pavojingiausi yra toksiškieji narcizai, nes jie pasiryžę negailestingoms manipuliacijoms ir visiškai nepaisantys aplinkinių jausmų.

Antakiai pasako daugiau nei manoma

Akademiniame leidinyje „Journal of Personality“  paskelbti naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad atpažinti narcizus ar turinčius daugelį narcizams būdingų savybių padeda vienas veido bruožas – antakiai.  Mokslininkų teigimu, narcizų antakiai paprastai yra ryškesni, vešlesni, tamsesni ir labiau išsiskiriantys.

Dėl šios ypatybės narcizai palieka didesnį įspūdį ir yra patrauklūs kitos lyties atstovams, kuriuos neretai mėgsta pakankinti. Be to, išraiškingi antakiai padeda narcizams būti lengviau atpažįstamiems, įsimenamiems, pastebėtiems ir dar labiau sustipriną jų apie save kuriamą įvaizdį.

Žmonės, kuriems gamta nedovanojo vešlių antakių juos gali paryškinti įvairiomis šiuolaikinėmis priemonėmis – kosmetika ar įvairiomis ilgalaikio makiažo procedūromis ir pan. Pastebėta, kad narcizai veikiausiai nesąmoningai, tačiau stengiasi savuosius paryškinti, tad ne tik natūraliai vešlūs antakiai gali išduoti narcizą. 

Antakiai išdavikai

Psichologai atkreipia dėmesį, kad antakiai siunčia daugiau socialinių žinučių, nei mums atrodo. Antakiai labai svarbūs veido išraiška parodant skirtingas emocijas ar nesąmoningai skleidžiant tam tikrą informaciją.

Mokslininkai Miranda Giacomin and Nicholas Rule‘as taip pat tyrė, ar lengvai kiti žmonės gali atpažinti narcizus pagal jų antakius. Tyrimo dalyviai buvo paprašyti pažiūrėti į skirtingų tipų narcizų veidus ir pasakyti, kurie žmonės, jų nuomone, yra narcizai. Vėliau eksperimento dalyviams buvo parodytos tik antakių nuotraukos. Abiem atvejais dalyviai lengvai galėjo atskirti narcizus.

Gebėjimas pamatyti tamsiąsias nepažįstamo žmogaus puses padeda išvengti galimybės, kad tavimi bus manipuliuojama ar pasinaudojama, teigia M. Giacomin ir N.Rule‘as.  

Pagal užsienio spaudą parengė Eimantė Juršėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?