Poros amžiaus skirtumas: atsakė, kodėl merginos ieško dvigubai vyresnio vyro

Amžiaus skirtumas poroje žeidžia mūsų moralinius įsitikinimus – dažnai manome, kad tokie santykiai yra paremti troškimų pildymu ir mainais, o ne abipusiu ryšiu ir rūpesčiu, rašoma portale psychologytoday.com. Beje, JAV mokslininkų komanda nustatė, kad, nepriklausomai nuo lyties, jauni žmonės didelį amžiaus skirtumą poroje smerkė labiau nei vyresni.

 Poros, kurių amžiaus skirtumas yra didelis, nėra retas atvejis.<br> 123rf nuotr.
 Poros, kurių amžiaus skirtumas yra didelis, nėra retas atvejis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 2, 2018, 2:23 PM, atnaujinta Sep 2, 2018, 3:01 PM

Nors sakoma, kad priešingybės traukia, dažniausiai žmonės visgi renkasi partnerius, panašius į save. Taip yra ir tada, kai kalbame apie amžių. Tačiau kartais moterys renkasi šiek tiek vyresnius už save vyrus, o vyrai, nepriklausomai nuo jų amžiaus, mano, kad 20–30 metų moterys yra pačioje fizinio patrauklumo viršūnėje. Vis dėlto daugelis porų savo amžiumi tarpusavyje skiriasi mažai.

Poros, kurių amžiaus skirtumas yra didelis, nėra retas atvejis. Atlikto tyrimo duomenimis, tokių atvejų net daugėja. Tačiau tokios poros dažnai sulaukia aplinkinių kritikos, nors kai kurie iš mūsų ir pritaria, kad į kitų santykius nederėtų kištis.

Girdėdami istorijas, kaip jaunos merginos išteka už į tėvus tinkančių vyrų, dažnai padarome išvadą, kad jas suviliojo visai ne tų vyrų asmenybės, o turtai ir galimas aplinkinių dėmesys. Net jei tokios spėlionės pasitvirtina, kyla klausimas – ar tikrai galima smerkti tokius santykius? Kodėl juos neretai suprantame kaip nepriimtinus ir jais šlykštimės?

Psichologė Yeal Sela kartu su kolegomis iš Oklando universiteto Mičigane nusprendė pasidomėti, kodėl smerkiame pasirinkusius už save gerokai jaunesnį ar vyresnį partnerį.

Mokslininkų komanda tyrė 430 amerikiečių vyrų ir moterų, kurie turėjo įvertinti tokių santykių priimtinumą arba nurodyti nepasitenkinimą atveju, kai vyresnis vyras susitikinėja su jauna moterimi. Toks pavyzdys pasirinktas todėl, kad vyresnio vyro ir jaunos moters santykiai yra dažnesni nei jauno vyro ir vyresnės moters. Tyrimo rezultatai buvo apibendrinti – kuo aukštesnis tiriamųjų skirtas balas, tuo labiau jiems nepriimtinas buvo toks santykių pavyzdys.

Psichologai įtarė, kad tiriamųjų priešiškumo lygis atitiks jų savanaudiškus interesus. Pavyzdžiui, būtų galima daryti įžvalgą, kad jaunos moterys didelį amžiaus skirtumą poroje palaikytų labiau nei vyresnės moterys, nes tokie santykiai joms suteikia daugiau poravimosi variantų – jos gali rinktis tiek jaunus, tiek vyresnio amžiaus vyrus. Tačiau vyresnes moteris tai turėtų papiktinti – jeigu jaunos merginos susitikinės su vyresnio amžiaus vyrais, joms liks mažiau pasirinkimo laisvės, nes jauni vyrai į vyresnes moteris dairosi rečiau.

Tiriant vyrus, psichologų tyrimo rezultatai turėtų būti atvirkštiniai – vyresni vyrai turėtų pritarti tokiems santykiams, o jaunesni – prieštarauti.

Tačiau tyrimo rezultatai buvo kiek kitokie, nei tikėtasi: Y. Selos vadovaujama mokslininkų komanda nustatė, kad, nepriklausomai nuo lyties, jauni žmonės didelį amžiaus skirtumą poroje smerkė labiau nei vyresni žmonės.

Y. Sela su kolegomis taip pat domėjosi dar viena priežastimi, kodėl amžiaus skirtumas poroje žeidžia mūsų moralinius įsitikinimus – dažnai manome, kad tokie santykiai paremti troškimų pildymu ir mainais, o ne abipusiu ryšiu ir rūpesčiu. Vienas radikaliausių ir ryškiausių tokių mainais paremtų santykių pavyzdžių – intymių paslaugų teikimas už pinigus.

Psichologė tiriamųjų klausė, kaip jie vertina žmones, mokančius už intymias paslaugas. Vyrai tokioms paslaugoms pritarė labiau nei moterys, ypač jaunesni tiriamieji. Jaunesnės moterys seksui už pinigus pritarė labiau nei vyresnės, o vyrai, nepriklausomai nuo amžiaus kategorijos, pritarė vienodai.

Tyrimu nustatyta, kad kuo labiau pritariama mokėjimui už intymias paslaugas, tuo labiau pritariama ir dideliam amžiaus skirtumui poroje. „Viena iš priežasčių, kodėl moterys smerkia tokius santykius, ta, kaip jos vertina prostituciją. Tačiau šios taisyklės negalima pritaikyti vyrams“, – rašoma mokslininkų tyrime.

Vis dėlto tiksliai nustatyti, kodėl vienaip ar kitaip vertiname didelį amžiaus skirtumą poroje, sunku. Taip yra todėl, kad tyrime dalyvavę savanoriai nepaaiškino savo vertinimo priežasčių. Tačiau vienas svarus paaiškinimas gali būti tas, kad kai kurios moterys mano, jog jų santykiams su vyrais grėsmę kelia kitos moterys, sutinkančios su vyrais vykdyti vienokius ar kitokius „mainus“ siekdamos naudos. Vyrus prieštarauti dideliam amžiaus skirtumui poroje, tyrimo rezultatų duomenimis, verčia įvairūs veiksniai, kuriems nustatyti prireiktų išsamesnių tyrimų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.