Ką daryti, kai antroji pusė širsta, arba efektyvūs būdai pagerinti santykius

Prisiminkime situaciją, kai su 40 laipsnių temperatūra gulėjome lovoje. Kaip mes tada jautėmės? Kas buvo svarbu tą laikotarpį? Tikriausiai daugumai iš mūsų vienintelis troškimas buvo susisupti į dar vieną šiltą antklodę ir ilgai ilgai miegoti.

V.Jančiauskas veda seminarą „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“.<br>„blog.apiesantykiuskitaip.lt“ nuotr.
V.Jančiauskas veda seminarą „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“.<br>„blog.apiesantykiuskitaip.lt“ nuotr.
V.Jančiauskas veda seminarą „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“.<br>„blog.apiesantykiuskitaip.lt“ nuotr.
V.Jančiauskas veda seminarą „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“.<br>„blog.apiesantykiuskitaip.lt“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 7, 2018, 10:58 AM

Pabandykime įsivaizduoti, kad mums šitaip snūduriuojant ateina sutuoktinis ir klausia, kada bus valgyti paruošta? Greičiausiai mums kils mintis, kad išeisiu pro duris kuo toliau nuo šito storžievio, kai tik atgausiu jėgas.

Ne kartą lektorius Vytautas Jančiauskas savo seminaruose sakė, jeigu nori duoti, reikia turėti pačiam. Jeigu norime paruošti šeimai vakarienę, reikia turėti jėgų ir sveiką kūno temperatūrą, tačiau kaip yra su emocine temperatūra?

Seminare „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“ V. Jančiauskas atskleidžia tinkamos temperatūros santykiuose svarbą. Įsivaizduokime, kad mūsų poreikiai atitinka 10 balų sistemą ir jeigu jie visi yra patenkinti, mes galime rašyti 10 balų: esame išsimiegoję, pailsėję, gerai sekasi darbe ir t.t. Jeigu galime parašyti 8 balus – tai visai neblogai, mes esame patenkinti gyvenimu. Tokioje būsenoje ateina mylimas vyras ir prašo praleisti su juo savaitgalį seminare. Moteris jau suplanavusi susitikimą su draugėmis, tačiau ji pasiaukoja, atšaukia savo asmeninius planus ir eina į nemėgiamą seminarą. Taip ji iš savo 8 balų, tarsi, atiduoda 2 balus vyrui ir jai vis dar lieka 6 balai. Vyras jaučiasi kaip ant sparnų, jo poreikiai patenkinti visais 10 balų, jis šauniai praleido savaitgalį su mylimu žmogumi. Po to moteris stengiasi kompensuoti savo prarastus balus save lepindama. Ji paskiria susitikimą su draugėmis, sportuoja, suvalgo porciją ledų ir daro kitus malonius dalykus. Netrukus ji vėl jaučiasi laiminga.

Įsivaizduokime tą pačią situaciją. Tik šį kartą moteris nėra linkusi savęs lepinti ar laikinai neturėjo tam galimybių, užgriuvo nemalonumai darbe. Jos poreikiai yra patenkinti maždaug 6 balais. Savaitgalį vyras prašo praleisti kartu seminare, o moteris labiau už viską trokšta ištiesti kojas ir degintis artimiausiame paplūdimyje. Kai vyras nesiliauja prašęs, galiausiai ji nusprendžia: „Padarysiu tai dėl jo“. Iš savo 6 balų moteris atiduoda jam 2 balus.

Savaitės pradžioje moters emocinė temperatūra yra panaši, kaip žmogaus, kuris turi 40 laipsnių karščio. Ją erzina menkiausia smulkmena. Štai, grįžo namo vyras ir, kaip įprasta, paklausia, kas bus vakarienei. Jo mylima moteris persimaino ir raganišku balsu užsipuola: „Tu gal rankų neturi? Ką pasidarysi, tas ir bus!“

Tikėtina, kad netrukus namai bus pilni troškių emocinių dūmų, o įsiplieskusio „gaisro“ pasekmes sutuoktiniai jaus dar kelias dienas.

Kaip išeiti iš temperatūrinio režimo?

Seminare „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“ lektorius sako, kad jeigu partneris yra netinkamame temperatūros režime, jam nesiseka darbe ar jis nesijaučia saugus, pirmiausia turime jį palaikyti, kad jis galėtų išeiti iš šio režimo, ir tik paskui kalbėtis, aiškintis, kokių santykių norime ir kokia bus mūsų ateities vizija.

Mes norime džiaugtis gera fizine ir emocine temperatūra, tačiau, anot V. Jančiausko, kartais pasirenkami neefektyvūs būdai ją įgyti.

Neefektyvu: atleisk ir priimk mane tokį, koks aš esu. Tai labiausiai nevykęs atsiprašymas, kuris „išvertus“ reiškia: „Jeigu esi gera žmona (geras vyras), privalai atleisti, nes aš atsiprašiau. Tu turi viską pamiršti ir priimti mane bei mūsų santykius tokius nevykusius, kokie jie yra dabar. Aš nieko nesiruošiu keisti.“

Efektyvu: atleisk man, aš keisiuosi, nes turiu viziją. Neabejotinai efektyvesnis būdas pagerinti santykius būtų, jeigu mylimas žmogus ištartų: „Šiuo metu man sunku, aš darau daug klaidų ir kartais būnu bjaurus(i). Bet aš turiu viziją, aš žinau, kokiu noriu tapti ir štai jau darau žingsnius, kad tapčiau labiau mylinčiu vyru, sugebančiu pasirūpinti tavimi ir šeima. Aš turiu planą, kaip tapsiu sėkmingu darbuotoju, mes turėsime bendrų hobių, įdomių veiklų kartu ir kiek įmanydami vengsime 40 laipsnių temperatūros santykiuose.“

Galbūt mylimas žmogus neturi to plano ir net neįsivaizduojame, kaip tapti sėkmingu darbuotoju ar mylinčiu vyru, bet ištarti žodžiai jau yra pastanga. Net jeigu nepavyks, jau geriau būti „sulytam“ ir kiaurai šlapiam, negu visai nežinoti, kas yra lietus. Geriau turėti ateities viziją, planą, svajonę ir tiesti rankas į ją, negu vaikščioti nuleista galva ir rankomis visas likusias dienas.

Moteris tikrai norės pasilikti su tuo vyru, kurio planuose yra daryti ją laiminga. Taip pat ir vyras nebėgs nuo moters, kuri trokšta būti palaikančia, besišypsančia, gražia žmona, net jei dabar ir neišeina. Nenusiminkime, jei kažkas nepavyksta, ieškokime, kas mus sieja su mylimu žmogumi ir turėkime planą ateičiai.

Parengta pagal V. Jančiausko seminarą „Ką apie konfliktus turi žinoti kiekvienas“.

Parengė blog.apiesantykiuskitaip.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.