Darbo ieško vyresnis žmogus: kokios klaidos dažniausiai pakiša koją?

Neretai brandaus amžiaus žmogui darbo paieškos tampa tikru iššūkiu. Tyrimai atskleidžia, kad kas antras Lietuvos gyventojas, bandydamas įsidarbinti, yra patyręs diskriminaciją dėl amžiaus. Tačiau šioje situacijoje yra dvi medalio pusės: darbdaviams abejonių kelia tokių kandidatų darbo našumas, o patys kandidatai dažnu atveju nemoka savęs pristatyti ar nepasitiki savo jėgomis.

 Prekybos tinklo darbuotoja Ramunė.
 Prekybos tinklo darbuotoja Ramunė.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 27, 2019, 12:53 PM

Prekybos tinklas „Rimi“, bendradarbiaudamas su personalo atrankų įmone „Expertus LT“, dalijasi įžvalgomis, ko reikėtų, kad vyresnio amžiaus žmonės ieškodami darbo labiau pasitikėtų savo jėgomis, o darbdaviai nesibaimintų jų įdarbinti.

Specialistų teigimu, didelė vyresnio amžiaus žmonių dalis nemoka arba negali susikurti elektroninio gyvenimo aprašymo, jiems sudėtinga naršyti darbo skelbimų portaluose, tačiau tai nėra vienintelės priežastys, kurios apsunkina jų darbo paieškas.

„Bendraudami su vyresnio amžiaus kandidatais pastebime, kad jie turi puikios patirties, bet nemoka savęs pristatyti. Dažnai jie baiminasi imtis darbų, kurių anksčiau nėra darę. Tačiau tokių kandidatų motyvacija ir atsakomybė yra labai didelė, o lojalumas – gerokai didesnis nei jaunų žmonių“, – teigia „Expertus LT“ projektų koordinatorė Greta Tarasevičiūtė.

Pasak jos, darbdaviai dažnai galvoja, jog vyresnio žmogaus mokymosi procesas gali būti sudėtingesnis, reikalaujantis daugiau laiko. Vis dėlto specialistė pažymi, kad darbdaviai neturėtų baimintis įdarbinti vyresnių žmonių. „Tokie darbuotojai dažniausiai būna labai kruopštūs ir atidūs, turi daug kitų privalumų, todėl įmonių vadovai tikrai neturėtų „nurašyti“ vyresnių kandidatų“, – sako G.Tarasevičiūtė.

Daug sėkmingos patirties įdarbinant vyresnius žmones turi prekybos tinklas „Rimi“, kuris, siekiant atkreipti visuomenės dėmesį į brandaus amžiaus žmonių įsidarbinimo problemą, inicijavo kampaniją „#AmžiusNesvarbu“. Šiuo metu daugiau nei trečdalis visų „Rimi“ darbuotojų yra vyresni nei 50 metų amžiaus.

Prekybos tinklo uždarame skyriuje jau ketverius metus dirbanti 56-erių Ramunė Kazlauskienė sako, kad amžius neturėtų tapti kliūtimi įsidarbinant.

„Juk kur kas svarbiau nei amžius yra atsakingas požiūris į darbą, todėl svarbu kalbėti apie šią problemą. Įprastai vyresni žmonės turi sukaupę daugybę patirties, leidžiančios spręsti įvairias situacijas, susijusias su pirkėjais. Tai padeda ir man“, – sako R. Kazlauskienė, ankstesniuose savo darbuose dažniausiai pasigesdavusi bendravimo.

Moteris sako, kad nepriklausomai nuo darbuotojo amžiaus, bene svarbiausias dalykas darbe – galimybė nuolatos tobulėti.

„Visus darbus stengiuosi atlikti kiek įmanoma teisingiau ir kruopščiau. Metų pabaigoje mūsų įmonėje vyksta metiniai pokalbiai, kurių metu man siūlo kilti karjeros laiptais – pradėti dirbti vadybos srityje, tačiau biuro darbas – ne man. Man lyg gaivaus oro gurkšnio reikia bendravimo, juk tai buvo viena priežasčių, kodėl išėjau iš ankstesnių darboviečių. Kiekviena diena šiame darbe man leidžia išmokti ko nors naujo ir tobulėti, o juk tai svarbu kiekviename darbe“, – sako R.Kazlauskienė, pridurdama, kad jos širdį dažnai paglosto ir nuoširdi klientų šypsena ar teigiami atsiliepimai.

Įdarbinimo ekspertės G.Tarasevičiūtės patarimai, padėsiantys vyresnio amžiaus žmonėms lengviau susirasti darbą:

1. Atkreipkite dėmesį į siūlomo darbo pobūdį, užduokite sau klausimą: ar tikrai norite šio darbo ir ar jis tinka jums.

2. Nebijokite paskambinti ir išsamiau pasiteirauti apie darbo galimybes, išsiaiškinti jums kylančius klausimus.

3. Gyvenimo aprašyme pateikiama informacija turi būti aiški ir glausta. Nevardinkite visų mokymų ar kursų, kuriuose lankėtės prieš daugiau nei 5-erius metus (nebent tai aktualu pagal darbo poziciją).

4. Darbo pokalbio metu papasakokite apie konkrečias situacijas, kurias jums pavyko išspręsti darbo metu.

5. Akcentuokite savo stipriąsias asmenines savybes, kurios jums padeda pasiekti rezultatų darbe.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?