Moteris po aborto išgyvena košmarą: niekam to nelinkėtum

„Mano giminaitė neseniai pasidarė išvalymą. Kaip jai padėti, kad visko nepabloginti?“ – klausia lrytas.lt skaitytoja Agnė.

 Skirtingos moterys nėštumo nutraukimą išgyvena skirtingai.<br> 123rf nuotr.
 Skirtingos moterys nėštumo nutraukimą išgyvena skirtingai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 30, 2019, 12:48 PM

Atsako Krizinio nėštumo centro konsultantė Rūta Trumpickienė.

Visų pirma norime pasakyti, kad svarbu, jog rūpinatės savo giminaite, norite jai padėti. Nutraukusios nėštumą moterys gali išgyventi įvairius jausmus ir būsenas. Kadangi nežinome konkrečios situacijos, pamėginsime pateikti bendresnę informaciją.

Visada yra svarbu išklausyti, pasistengti suprasti, nesmerkti bei pasiūlyti kreiptis pagalbos į specialistus. Krizinio nėštumo centras teikią emocinę pagalbą moterims, poroms po nėštumo nutraukimo.

Emocinės aborto pasekmės moteriai

Skirtingos moterys nėštumo nutraukimą išgyvena skirtingai. Neretai galima išgirsti, kad iškart po nėštumo nutraukimo moterys išgyvena palengvėjimą. Tačiau neretai palengvėjimas būna tik pirminė, paviršutiniška reakcija į abortą. Vėliau moterys išgyvena daugybę sunkių jausmų, susijusių su patirtu abortu.

Moterys, pasidariusios abortą gali išgyventi:

• Kaltę (dėl nužudyto savo vaiko; jei atsitinka kažkas blogo, moteris mano, kad to ji „nusipelnė“).

• Pyktį (kitiems žmonėms, pastūmėjusiems į abortą: vyrui, tėvams, draugams, gydytojui, kuris padarė abortą; sau).

• Gėdą, kad taip pasielgė.

• Vienišumo jausmą.

• Nemigą ir košmarus.

• Savęs nuvertinimą (moteris mano, kad neišsaugojusi savo vaiko ji yra bloga, niekam tikusi ir neverta laimingo gyvenimo).

• Mintis apie savižudybę.

• Depresiją.

• Nerimą.

• Valgymo sutrikimus.

• Emocinį sustingimą.

• Intymaus gyvenimo pasikeitimą (vengimą lytinių santykių arba atsitiktinių lytinių santykių paiešką).

• Pasikartojančius aborto išgyvenimus.

• Gyvenimo būdo pasikeitimą (bedarbystė arba darboholizmas, polinkis į alkoholį ir raminamuosius vaistus).

• Netikėjimą atleidimu (moteris būna įsitikinusi, kad Dievas jai niekada neatleis už abortą, todėl neverta melstis, negali išsivaduoti iš kaltės jausmo, perdėtai baiminasi dėl esamų ir būsimų vaikų gyvybės ir sveikatos).

• Metinių sindromą (moters emocinė būklė gali pablogėti kiekvienais metais aborto atlikimo arba kitų vaikų gimimo dieną).

Abortas gali prisidėti prie vėlesnių moters psichikos sveikatos sutrikimų bei psichosomatinių simptomų: kraujospūdžio sutrikimų, neaiškių galvos skausmų, pilvo skausmų ir pan.

Psichologiniu požiūriu, abortas yra visų pirma netektis. Vienos moterys šią netektį išgyvena lengviau, kitos sunkiau, visgi šios netekties išgyvenimas kartais komplikuojasi, nes sielvartas lieka bevardis ir beveidis – moteris savo vaiko taip ir nepamato, dėl to jis išlieka nerealus, o jo mirtis tarytum nematoma. Tačiau ši netektis gali būti labai ilgai jaučiama ir palikti pasekmių ne tik emociniame moters pasaulyje, bet ir sujaukti kitas gyvenimo sritis, pavyzdžiui, sukelti sunkumų santykiuose su vyru ar draugu, komplikuoti tolimesnius lytinius santykius. Aborto pasekmės gali būti jaučiamos ir laukiantis bei auginant vėliau gimusius vaikus.

Moksliniai tyrimai rodo, jog neretai po aborto išsivysto psichikos sveikatos sutrikimai, kelis kartus padidėja savižudybės rizika. Suomijoje atliktas tyrimas parodė, jog abortą patyrusios moterys šešis kartus dažniau buvo linkusios į savižudybę nei tos, kurios pasirinko gimdymą.

Jei sunkiai išgyvenate patirtą nėštumo nutraukimą – kreipkitės. Mūsų psichologė/konsultantė yra pasiruošusi Jus išklausyti ir padėti. Nepasilikite viena su savo skausmu. Kreiptis galite tel. 8 603 57912 ar el. laišku neplanuotasnestumas@gmail.com. Konsultacijos nemokamos. Pagalba teikiama visoje Lietuvoje.

***

Neplanuotai pastojote, nežinote, kaip elgtis? Kyla klausimų dėl netikėto partnerės, dukros, sesers nėštumo, nežinote, kaip galima padėti? Pasikonsultuokite su „Krizinio nėštumo centro“ specialistais – psichologais, teisininkais, socialiniais darbuotojais.

Savo klausimą įrašykite į laukelį skydelyje, kurį rasite straipsnio apačioje, ir paspauskite „siųsti“. Atsakymas kaip įmanoma greičiau bus publikuotas lrytas.lt skyrelyje „Vaikai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.